|
Proc praskaji plody jahod, 31.7.2022 Možná to je jako u rajčat - když po suchu dostanou najednou velký příděl vody (najednou se moc nacucají), praskají = nutná pravidelná zálivka. Lída |
 |
Neořezaná meruňka, 28.7.2022 Nic tak hrozného se nestalo. Podívejte se na stránku Řez ovocných dřevin
Na těhle stránkách (vpravo je obsah), si můžete kdykoliv cokoliv vyhledat, vše základní ohledně řezu je tam srozumitelně... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Housenky v zelených plodech rajčat, 27.7.2022 Makadlovka = Tuta absoluta... Mrkněte na Google, zkušenost s ní zatím nemám. Lída |
 |
Aká je to burina?, 27.7.2022 Použití viz Šrucha není plevel! Je úžasná léčivka pro obézní, kardiaky a ohrožené rakovinou Lída
|
 |
Řez vysazené broskvoně, 27.7.2022  U mne se osvědčil ten řez v pozdním létě, proto to tak dělám, možná záleží i na poloze. Plody pak důkladně protrhávám cca ve velikosti ořechu. Letos je díky mrazíkům plodů málo (někdo nemá vůbec), u mne jich je také poskrovnu. Lída |
 |
Řez vysazené broskvoně, 26.7.2022 Teď ještě znovu koukám na fotku - pokud tam byly ponechány při sázení 4 výhony (asi, přes listy nevidím), vyberte si na každém z nich nejlepší letorost tak, aby při pohledu shora byly ty 4 rozloženy zhruba do kříže. To bude pokračování hlavních... celý příspěvek > |
 |
Řez vysazené broskvoně, 26.7.2022 Stříhám po sklizni, cca ve druhé polovině srpna. Nové přírustky zkracuji o 1/3 až 1/2 (stejně jako p.Walter tak, aby poslední ponechaný pupen směřoval z korunky ven). Hlavní výhony v korunce by měly končit zhruba ve stejné výškové rovině. Osobně... celý příspěvek > |
 |
Broskve 2022, 26.7.2022 Praskání pecek = nedostatek bóru.
Jinak vosy mně broskve také ďobou, tak jim nechávám 2-3 naďobané plody na zemi pod stromem... Lída |
 |
Plody, 24.7.2022 Douglaska ani tuje ničemu nevadí (nic nepřenášejí), pokud strom nestíní... Lída |
 |
Žloutnutí a pořád listů jabloně, 23.7.2022 Také jsem googlila, a doporučují "některé" přípravky proti strupovitosti (zatím jsem nenašla, které). Lída |
 |
|
 |
Frézie, 22.7.2022 Pani Anno, nic mne nenapadá, snad jedině, jestli je nemohlo něco na záhoně sežrat. Já takhle "z ničeho nic" jednou přišla o většinu gladiolů a jindy zas na jiném záhoně o část tulipánů. Vždycky zbyla jen nějaká cibule na okraji, a kde jich bylo víc,... celý příspěvek > |
 |
Letos vysazená jabloň - co jí je?, 21.7.2022 Občas pořádně prolít, nejen denně trochu svrndat - voda se musí dostat ke kořenům do hloubky. Máte nad kořeny mulč, aby omezoval odpařování vody? Stromek zřejmě nestihne tolik vody nasát, kolik v těhle teplech odpaří. A jen konstatování - chybí vám... celý příspěvek > |
 |
Williamsova - ten pravý požitek pro chuťové buňky, 19.7.2022 Tak jsem jen tak pro zajímavost hledala podobnou hrušeň zrající v půli července. Našla jsem starou odrůdu Magdalenka (viz třeba "prodej stromků"), ale ta to těžko bude... Lída |
 |
Identifikace hub 2022, 13.7.2022 Není to popraskaný pestřec? Pokud ano, tak je jedovatý, ale někdo používá slabé plátky z ještě mladých jako "magi" do polévky (já bych to radši nejedla). Lída |
 |
Řez stromkového černého rybízu, 12.7.2022 Pokud jste ho nikdy nestříhala (ani žádný jiný a jste úplný laik), tak bych vystříhala výhonky uvnitř korunky, které ji zahušťují a omezují vám i slunci přístup dovnitř. Slabé výhony můžete odstřihnout také. Pokud jsou větvičky moc dlouhé, můžete je... celý příspěvek > |
 |