|
Sázení semena (pecky) mandlovníku, 9.10.2010 To je divné, že nic neklíčí. Já jsem v březnu dostal 5 mandlových pecek, které nebyly stratifikované. Dal jsem je bez vyluštění s pískem do ledničky a až 3 z nich praskly, vysadil jsem je. Mám z nich jen dvě zdravé rostlinky, které se ještě nedají... celý příspěvek > |
 |
Pěstování rozmarýnu, 8.10.2010 Před rokem mě jeden známý poprosil, abych mu zazimoval rozmarýn v zimní zahradě (mám tam 2-10 st.). Že chce nechat druhou rostlinu ve skleníku zasypanou kompostem a nechce přijít o obě dvě. Rostliny přežily bez problémů. Horní část nezasypaných... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Rybíz, 8.10.2010 Ano, dají se tak snadno množit. Teď je na to dobrá doba. Někdy je dávám do písku. Mají pak silnější kořínky než v zemině, ale menší nadzemní přírůstky. Mimmo |
 |
Jak provést řez letos zasazené meruňky?, 2.10.2010 Asi nikdo z nás nezná tuto odrůdu. Pokud je však teplomilná, je u zákrsků bez kmene vyšší riziko namrznutí květů přízemními mrazíky. Tři větve jako základ kotlové korunky stačí, ale ten chybějící kmen se mi moc nezdá. Osobně bych vyvázal nejvhodnější... celý příspěvek > |
 |
Odruda merunky Pinkcot, 2.10.2010 Viděl jsem ji u známých v 530 m. Vypadá dobře. Hodně kvetla, ale nebude mít bez opylovače nikdy moc plodů. Potřebovala by sestřičku. Mimmo |
 |
Jak se zbavit molů, 26.9.2010 Při současných nočních teplotách už ani (venku) letos létat nebudou. Pokud vám doma v teple nad 20 st. nenalétne do 60 dní na lep ani jeden samec, prostě je tam nemáte a donést je můžete jen na napadených potravinách (vajíčka na ořechu apod.). |
 |
Kopr, 26.9.2010 Děkuji za reakci. Klíčivost semínek jsem v září nikdy nezkoušel. Dosívám tak v půlce léta (od 1.8.) a měl jsem dojem, že loňská semínka v mých podmínkách klíčí daleko lépe než ta čerstvě dozrálá. Naopak letošní nesklizená semínka, která do konce... celý příspěvek > |
 |
Jak se zbavit molů, 18.9.2010 Samičí feromony umístěné v budově působí na samce velmi silně. Pokud jsou zavřené dveře i okna, mohou se zdržovat na rámu a po otevření dveří za podpory podtlaku vlétnout. Možná se protáhnou i netěsnícími dveřmi a feromon pak snadno najdou. Je proto... celý příspěvek > |
 |
Co dělat, aby staré jabloně neplodily, 12.9.2010 Asi to tu nepatří, protože všichni odpovídáme spíše na nepoložené otázky. Taky nevím o žádném zdravém stromě, který by jen tak trvale přestal plodit. Naopak znám jednu raritu, která je na tom přesně naopak. Památečná Fándlyho jabloň. Strom nikdy... celý příspěvek > |
 |
Poupata gladiolů zaschnou a nerozvinou se, 12.9.2010 Pokud nechcete používat chemikálie, cibule v zimě dobře oloupejte (zničit odpad) a v květnu je zasaďte dostatečně hluboko. Pokud je nad cibulí 10cm zeminy, třásněnky to nepřežijí. Cibuli to nevadí. |
 |
|
 |
Hnojení broskvoní, 11.9.2010 U skalice záleží hodně na koncentraci. Je to dost kyselá látka. Já stříkám s dobrými výsledky přípravkem "tekuté železo" jehož základem je "síranová forma" železa, tedy asi zelená skalice. Přidávají tam ještě něco - podle barvy... celý příspěvek > |
 |
Rozšírená burina, 4.9.2010 Myslím, že by to mohl být některý zástupce rodu mléč (Sonchus, slov. mlieč). Návod na snadné vyhubení plevele však asi neposkytnu. Snad jen nedovolit mu vysemenit se. Je to jednoletka, měla by proto postupně vymizet. |
 |
Jakou meruňku na Táborsko?, 29.8.2010 Třeba to bude problém podnože a ne Bergeronu. |
 |
Broskvomandloň na trhu chybí, 29.8.2010  Myslím, že kdybych chtěl pytel broskvomandloňových pecek, tak je klidně koupím (např. v Borovcích u Piešťan). Na trhu spíše chybí distributor, který by rozesílal malé hrstky pecek zahrádkářům. |
 |
Kdy a jak namnožit mirobalán řízkováním, 29.8.2010  Pokud jsou plody (a jádra) vyzrálé, je to jedno. Nedozrálé pecky je lépe očistit, vysušit a nechat měsíc při běžné teplotě dozrát. Pak teprve na několik dní namočit a stratifikovat. Občas zkontrolovat, zda je substrát mírně vlhký. Mohou nastat i... celý příspěvek > |
 |