|
Co Vaše réva? (rok 2011), 15.7.2011 Revus má krátké ochranné lhůty, i když u nás není na révu dosud registrován, v zahraničí USA je u něj na révu 14 denní ochranná lhůta. |
 |
Co je révě?, 24.6.2011 Podle mého názoru by mohla být na třetím a čtvrtém snímku spíš plíseň než padlí.
Co se týká prvních dvou obrázků, zprvu mě napadli roztoči, ale možná by se mohlo jednat i o poškození herbicidem. Už se mi totiž před lety stalo, že jsem likvidoval... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Vostorg, 21.6.2011 Určitě bych kmínek neodlisťoval, každý list je potřeba. Zálistky je ale nutné regulovat, buď uplně vylámat nebo zašípnou za prvním, maximálně druhým listem a dál zaštipovat během vegetace.
I podle mého názoru by to Vostorg mohl být. |
 |
Perenospora - 19. června, 21.6.2011 I u mne na vinohrádku jsem zaznamenal první skvny plísně na Milii. |
 |
Réva ze semínka - pecičky, 15.6.2011 Semena z hroznů ze supermarketu bych asi nevyséval, s největší pravděpodobností budou semenáče pro naše podmínky pozdní a neodolné. Ale jinak každému, kdo chce vysévat, moc fandím, také jsem to zkoušel, ale odpadu je samozřejmě hodně.
Co se týká... celý příspěvek > |
 |
Ekologická ochrana rajčat, 8.6.2011 Velmi krátkou ochranou lhůtu má v zahraničí přípravek Revus (může se sklízet den po aplikaci), u nás je zatím registrován jen do brambor, kde má OL pouhé 3 dny a hlavně má výbornou účinnost
Ortiva se má použít hlavně preventivně, Ridomil bych asi... celý příspěvek > |
 |
Black Magic, 8.4.2011 Přikláním se k názoru VJK. I na vinograd.info se dá najít, že se jedná o synonyma. Bohužel do vzniku tohoto tématu jsme o tom nevěděl také. |
 |
Výsadba sazenic, 5.4.2011 Pokud je řízkovanec v kontejneru, nevidím důvod, proč by se nemohl nasadit. |
 |
Celnice, 5.4.2011 Legálně se to nemůže povést, protože dovoz rostlinného materiálu V. vinifera je do EU zakázán. Naději mají jen případně řízky. |
 |
Cibule ze semínka, 4.4.2011 Nevím jak u Vás, ale při pěstování cibule ze semene (cca 0,5 ha každý rok) jsou ztráty po napadení květilkou minimální a ani jsem nikdy neslyšel, že by zrovna květilka cibuli ze semene ve zvýšené míře napadala. Naopak jsem viděl mnohokrát zcela... celý příspěvek > |
 |
|
 |
V. vinifera a bezsemenné odrůdy, 31.3.2011 Je potřeba rozlišovat čisté V. vinifery a bezsemenné, protože bezsemenné odrůdy mohou být i interspecifické a tudíž odolnější.
V. vinifera má obecně nižší odolnost k mrazům a většinou i k chorobám (ale jsou vyjímky - Kišmiš vatkana má rezistenci k... celý příspěvek > |
 |
Black Magic, 30.3.2011 Tak to jsem zvědavý, co Vám z Black Magic nakonec vyroste. V databázi je sice odrůda stejného názvu, ale bez dalších podrobností. Zatím jsem našel jediný odkaz, kde se píše o této odrůdě jako o bezsemenné. Podle dalších odkazů bych se přikláněl... celý příspěvek > |
 |
Réva do 620 mnm. u Jihlavy, Vysočina, 24.3.2011 Slovenské odrůdy D. Pospíšilové jsou sice výborné, ale v žádném případě nepatří do okrajových oblastí pěstování révy. Stačí se podívat do seznamu odrůd révy, které vyzkoušel R. Piatek v Polsku (cca 1000 odrůd). Mezi vyřazenými odrůdami se to právě... celý příspěvek > |
 |
Jakou bezsemenou vinnou révu?, 17.3.2011 BV-50-19-2 je sice velmi rané, ale není bezsemenné. Z modrých je bezsemenné jen BV 16-16-3 neboli Petra a ta je o cca 14 dnů pozdější. |
 |
Jakou bezsemenou vinnou révu?, 17.3.2011 Název Besy jsem u BV-47-1-6 viděl na Slovensku, konkrétně u Slovplantu, ale článek o bezsemenných odrůdách napsal přímo autor těchto odrůd, pan Lubomír Glos, proto věřím spíš názvu Zora. Ale prozatím nevím, že by se tyto nové bezsemenné odrůdy... celý příspěvek > |
 |