|
Roubování meruňky na ryngli, 24.3.2011 Možné to určitě je. Ideální doba odběru roubů je prosinec, doba štěpování začátek března.
Pokud to jen trochu jde, zvažte méně agresivní způsob roubování než rozštěp, třeba kopulaci. I ujmuté roby moho mít problém se... celý příspěvek > |
 |
Stará jablon jak ostříhat, 24.3.2011 To máte oba jistě pravdu.
Pokud hovoříme o "divokých příbuzných", neznamená to, že ze všech těch příbuzných musely být ty dnešní vyšlechtěny. Opice jsou taky příbuzné člověku, ale nevzniknul z nich. Vycházel jsem z běžné... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Potřebuji poradit se švestkou Herman, 24.3.2011 Herman je větší a zraje dřív. Chutná víc jako slíva či pološvestka. K ničemu jinému než jídlu (snad knedlíky) se nehodí.
Katinka je menší a pozdnější. Zato má delší dobu konzumní zralosti, chuť typicky švestkovou. Hodí se i na sušení, a... celý příspěvek > |
 |
Jaký nejvhodnější postřik proti obaleči jablečnému?, 24.3.2011 Podle signalizace. To je místo od místa jindy. |
 |
Kdy postřik proti kadeřavosti?, 24.3.2011 Tomu nerozumím. Včera jste postříkal a dnes se ptáte, jestli není moc pozdě? Nemělo to být naopak?
Pokud jste stříkal Kuprikolem již 2x (na podzim a před 14 dny), tak už bych včera zvolil Syllit. |
 |
Stará jablon jak ostříhat, 24.3.2011 Viděl jste někdy plody jabloně lesní? V knížce Ovoce Bílých Karpat jsou vyobrazeny i s měřítkem. Jmenujte mi nějakou divokou jabloň s plody velikosti těch pěstovaných.
Tvor, který sežere čtvrtkilové jablko těch semen roznese o dost... celý příspěvek > |
 |
Stará jablon jak ostříhat, 24.3.2011 Ach kacíři, ještě, že Vás tu máme, byla by to jinak nuda.
Rostliny, podobně jako zvířata mají své instinkty. Chtějí zachovat sebe (přijímají potravu - vodu a živiny) a chtějí zachovat druh (páří se - vytvářejí semena). Čím víc... celý příspěvek > |
 |
Roubování vzrostlých třešní, 24.3.2011 3/4kmen neexistuje.
Pokud širokodaleko žádná třešeň není, může být s opylením problém. Pomůže vroubování jiné odrůdy do koruny. Nevíte-li jakou máte odrůdu, použijte nějakou viditelně jinou, kvetoucí ve stejné době. Můžete se sice trefit do... celý příspěvek > |
 |
Roubování vzrostlých třešní, 23.3.2011 Nechci podceňovat vliv měsíce, ale v knihách jako Čarovná moc Luny je psáno, že fáze stoupajícího či klesajícího měsíce má vliv na úplně všechno. Od praní prádla přes úspěšnost pletí až po výsledek chirurgické operace. Asi dva roky jsem podle... celý příspěvek > |
 |
Kdy odříznout část nad pupenem?, 23.3.2011 Čípek slouží m.j, jako opora k letorostu vyropstlíému z očka, který se k čípku přivazuje. Délka 15 - 20 cm mi nepřipadne dlouhá |
 |
|
 |
Stará jablon jak ostříhat, 22.3.2011 Z fotky se přesně radit nedá a když tak nepřesně. Velmi záleží na vlastnostech odrůdy. Jedná-li se o slabě rostoucí dobře obrůstající (James Grieve), je zapotřebí jinak řezat než třeba Matčino plodící na dlouhém dřevě. Něco lze poznat při bližším... celý příspěvek > |
 |
Jaký štěpkovač?, 22.3.2011 To, co píše j.c. je pravda, neprůhledný box u Bosche je drobnou nevýhodou, i když jsou po bocích průduchy, kterými je štěpka vidět, není to úplně přehledné.
Před koupí ATX Bosche jsem část větví podrtil starším Einhelem NG s... celý příspěvek > |
 |
Ochrana dřevěného plotu, 22.3.2011 Klidně si vyjetým olejem plot natírejte. Podle mě však takový materiál do dnešní doby nepatří. |
 |
Rašelina - velké balení, 22.3.2011 Na druhé straně 75 litrový pytel unesete, naložíte a snadno vysypete. Před 20 lety jsem kdesi kupoval rašelinu váženou a nabíranou přímo do dovezených pytlů nebo na přívěsný vozík. Už bych to nechtěl. Kvalita rašeliny byla špatná - velké kusy... celý příspěvek > |
 |
Rozdíl v plodech třešní a višní, 21.3.2011 To rozdělení je tradiční a platné. Trochu pozapomnělo na skoré třešně bělice |
 |