|
Co to je za květinu?, 22.6.2011 P., opravdu to yzop není, byť mne to zkraje také zmátlo.
Tazatelka Velvetina by v případě yzopu jistě nepsala "po rozemnutí nijak nevoní".
Podívejte se také na ještě nerozkvetlou část květenství: tvar, abrva a uspořádání poupat: zřetelně... celý příspěvek > |
 |
Co je to?, 22.6.2011 Připomíná mi to blín černý - Hyosciamus niger. (nejsem si jist správně napsanými y/i). Jednoletá rostlina, obvykle považovaná za plevel, jedovatý, léčivý, snad s psychotropními účinky? Na podzim je zajímavá suchá lodyha s kalichy květů (do suchých... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Borovice – usychání jehlic, 21.6.2011 Díky za přesné určení. Víte i způsob ochrany - postřiky, termíny?
Josef. |
 |
Pomozte prosím s určením palmy, 21.6.2011 Myslím si, že se jedná o "nejobyčejnější" datlovník kanárský - Phoenix dactylifera, který však, vzhledem ke svým rozměrům, je mimořádně nevhodný pro pěstování v běžném bytě.
Někdo jiný mne snad doplní, případně opraví.
Josef. |
 |
O jaký druh křídlatek se jedná?, 16.6.2011  A přidávám foto listu křídlatky sachalinské: veliké listy, u řapíku hluboce srdčitě vykrojené.
Josef. |
 |
O jaký druh křídlatek se jedná?, 16.6.2011 Jistěže není. Ale jistě jsou i mezi češtináři ti, kteří mají zahrádku a mezi zahrádkáři ti, co mají rádi češtinu.
Navíc bádám nad svým příspěvkem, abych jej napsal bez hrubek. Obvykle neopravuji gramatické chyby ostatních diskutujících.
Josef. |
 |
Cardiocrinum giganteum, 16.6.2011 To je hodně pěkná kytka! Obdivuji ji, ještě jsem ji neviděl.
Josef. |
 |
Zimolez japonský, 15.6.2011 Ano, je to zimolez, ale nikoli japonský, o jakém se tu vedla řeč. Snad je to zimolez kozí list - Lonicera caprifolium anebo ještě nějaký jiný z popínavých zimolezů, zvaných též "růže z Jericha".
Množení zimolezů je opravdu tak snadné, jak... celý příspěvek > |
 |
O jaký druh křídlatek se jedná?, 15.6.2011 Plevel, bez plevele - stroj, bez stroje... : Příklad: mám v zahrádce plno plevele (koho čeho - 2. pád). Ale je asi možné říci mám v zahrádce plno plevelu (jako hradu...).
Tak jak je tO? Je tu nějaký češtinář? Nebo sem radějií nechodí, protože by se... celý příspěvek > |
 |
Malé jezírko bez komárů, 14.6.2011 Proti komárům můžete úplně jednoduše a 100% účinně použít biologický boj: baktérii (myslím, že se jedná o Bacillus thuringiensis israelensis?), která larvy komárů ničí a neškodí ničemu jinému. Myslím, že ji má v nabídce Biocont Laboratory Brno a i... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Kdo zná názvy těchto rostlin?, 14.6.2011 Rádo se stalo.
Josef. |
 |
Co to je?, 14.6.2011 Bělolistá odrůda chrastice (lesknice) rákosovité - Phallaris arundinacea (Variegata, Picta apod.)
Josef. |
 |
Název, 14.6.2011 Jak se to vezme: je to bodlák a zároveň není.
Je to příbuzný bodláků. Jmenuje se bělotrn kulatohlavý nebo banátský - Echinops ritro nebo Echinops banaticus. (Možná ještě jiný druh bělotrnu?) Někdy se pěstuje jako trvalka.
Josef. |
 |
Slunečnice pestrá, 13.6.2011 Co já jsem se o slunečnici dočetl, tak to, že ji vypustíte do jezírka a je to poslední okamžik, kdy ji spatříte. Zdržuje se pak spíše ve větší hloubce a k hladině ji nic netáhne.
Josef. |
 |
Borovice se třemi jehlicem ve svazečku, 13.6.2011 Největší šišky z těch vyjmenovaných má borovice Jeffreyova.
Vejmutovce by se asi pravděpodobně nejvíce podobala zde ještě nejmenovaná borovice limbovitá - Pinus cembroides (POZOR: nezaměňovat s borovicí limbou - Pinus cembra - 5 jehlic). S borovicí... celý příspěvek > |
 |