|
Houbová choroba na plodech jabloně, 22.9.2011 Jonathanová skvrnitost se v minulosti objevila, ale až delší dobu po sklizni. Byla vyložene povrchová - žádné nekrózy, jaká je na snímku, jsem si nikdy nevšimla. V tomto případě podezírám spíš nějakou houbu. Nejsou nějaké skvrny i na... celý příspěvek > |
 |
Bílý povlak na listech stromků, 16.9.2011 Je to padlí (v tomto případě javorové). Zkuste postřik přípravkem Kumulus. Ten funguje u dubů, tak by mohl i u javorů. Pokud jde o prevenci, doporučuje se nenechávat ležet spadané listí, udržovat vzdušné prostředí apod. Jak tahle prevence... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Hrušeň Solanka, 13.9.2011 Moc mi to jako septoriová skvrnitost nepřipadá. Na hrušních, jahodách, růžích a celeru jsem ji viděla vždy jen jako malé skvrnky. Spála růžokvětých to také není. Připadá mi to také jako popálené, ale nemusí to být jen od herbicidu. Podobné věci... celý příspěvek > |
 |
Skušenosti s hlinito-jílovitou půdou, 12.9.2011 Úplně na 100 % to není. Záleží na tom, o jaký jíl se jedná. Jsou také křemičité jíly, které jsou kyselé. Pokud ale máte v okolí vápenec, je to jasné. Zásaditý jíl se bude se také vyskytovat s jílovci, slínovci, opukou. V případě pískovců,... celý příspěvek > |
 |
Invaze žluté houby, 24.8.2011 Hlenky nejsou houby, ale komunikující prvoci. Dokážou se například i pomalu pohybovat. A kdoví, co si o nás myslí? Například můj syn, když nějakou uvidí, tak raději nahlas a srozumitelně pozdraví. Ale například v Mexiku je i jedí. Té jedlé hlence se... celý příspěvek > |
 |
Levandule druhý květ, 20.8.2011 Nám teď levandule kvete (podruhé). Zuzana |
 |
Uvaření, 16.8.2011 Osobně mám zkušenost s jahodníkem na černé textilii, který jsem viděla loni počátkem léta na Mělnicku (tou dobou tam byla velká horka). Byly to rok staré rostliny na plném slunci. Většina z nich nepřežila, i když byly zalévány. A co vím z... celý příspěvek > |
 |
Choroba cuket - bradavičnatost, 15.8.2011 Na ZYMV to vypadá. Podívejte se zde. |
 |
Přehazování kompostu, 12.8.2011 Máme úplně stejné know-how :-). Zuzana |
 |
Zpusob hniti nadrcene vs nenadrcene travy, 10.8.2011 V rotačním kompostéru se bude průběh teplot v čase lišit od průběhu kompostování na volné hromadě (vše by mělo být rychlejší). Jako problém u téměr všech sofistikovanějších kompostérů ale vidím jejich objem, který je na větší zahradu... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Šarka švestek, 9.8.2011 Myslím si, že až na naprosté výjimky dané stanovištěm (vysoká nadmořská výška, odlehlé místo, odrůda Jojo) dnes musí každý počítat s tím, že se stromky šarkou nakazí. Odrůdy, které jsou vůči šarce tolerantní, se sice nakazí, ale projevy onemocnění... celý příspěvek > |
 |
Rozdil mezi herbicidy, 5.8.2011 To právě není úplně jisté. Účinná látka může být stejná, ale když bude přípravek obsahovat třeba nevhodné smáčedlo, bude stékat na zem nebo tvořit kapky (nepokryje celou plochu), takže celková účinnost přípravku bude o něco horší a budete ho k... celý příspěvek > |
 |
Rozdil mezi herbicidy, 4.8.2011 Na pařezy se ale používá koncentrace, ve které by škodil asi i tělový šampón. Ředěný glyfosát okolo stromků používám k odplevelení právě v okolí mladých stromků (ovšem s již ujmutými rouby) běžně, a zatím snad bez následků. Možná ale nemám... celý příspěvek > |
 |
Rozdil mezi herbicidy, 4.8.2011 Stejně jako u generických léků je u generických agrochemikálií účinná látka stejná jako v originálním přípravku. Lišit se ale mohou látky pomocné a přídatné. V případě herbicidů může třeba hodně ovlivnit smáčedlo. Někdy může být účinná látka mírně... celý příspěvek > |
 |
Rozdil mezi herbicidy, 4.8.2011 Ad 1) Glyfosátové přípravky se do rostliny mohou dostat jen přes zelené části. Přes kůru a kořeny tedy nikoliv. Přes výmladky (třeba u švestky domácí) nebo odnože (třeba u skalniček), které mají listy, ale může být postižena i matečná... celý příspěvek > |
 |