|
Plíseň na okurkách?, 21.6.2011 Ne, není. |
 |
Vostorg, 21.6.2011 Nejsem sice vinař jak píše host xxx.xxx.224.23, tak nevím, jestli se k tématu smím vyjádřit. Literatury jsem ale prostudoval dost, ale o odstranění listů na sazenici jsem se nikde nedočetl. Pokud takovou odbornou literaturu máte, rád se nechám... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Ekologická ochrana rajčat, 8.6.2011 Na stránkách výrobce Syngenty je psáno:
- Unikátní technologie LOK & FLO
- Excelentní odolnost proti smyvu deštěm
- Vynikající preventivní a částečný kurativní účinek
- Vysoce spolehlivý při silném infekčním tlaku
Že by Ortiva a Ridomil ničily... celý příspěvek > |
 |
Ekologická ochrana rajčat, 8.6.2011 Používali jsme ho poprvé myslím v loňském roce, ale nevyhodnocujeme účinnost, pouze případné poškození, k čemuž nedošlo. Údaje o účinnosti na plíseň bramborovou jsem čerpal z výsleddků VÚB Havlíčkův Brod. Na webu se také dají najít etikety tohoto... celý příspěvek > |
 |
Aplikovat ještě postřik proti strupovitosti?, 2.6.2011 Pokud je v etiketě napsáno že přípravek může zvyšovat rzivost plodů a snižovat růst listů, raději bych ho nepoužil. Raději bych použil klasickou chemii, tam je spektrum přípravků na strupovitost široké. |
 |
To nejlepší, 15.4.2011 Jsem v této diskusi několikrát zmiňován, takže je nejvyšší čas se vyjádřit.
Na úvod jen krátkou poznámku. Nelze brát jako pravidlo, že výše uvedené stolní odrůdy přežijí -30°C, beru to spíš jako raritu. U mne u Nera i Primu vymrzly tažně při... celý příspěvek > |
 |
Cibule ze semínka, 28.3.2011 Semena cibulí se sejí 2-2,5 cm hluboko. Štutgartská není pro cibuli ze semene ideální odrůda, není tak výnosná. Navíc se mi nelíbí tvarově, raději kulaté nebo elipsovité než ploché. |
 |
Jaká vzdálenost sazenic révy, 28.3.2011 Kišmiš lučistyj je podle mých dosavadních zkušeností silně vzrůstný, řezal bych ho určitě na dlouhé tažně, na čípcích nemusí plodit. V brožurce, kterou mám z Ruska, se pro nej doporučuje řez na 10-12 oček. |
 |
Řez révy na fasádě, 7.2.2011 Váš popis mi připadne přinejmenším zmatený. Tažeň se nazývá dřevo, které vyrostlo minulý rok a letos z něj budou vyrůstat nové letorosty s hrozny. To co Vy nazýváte tažeň je nejspíš kmínek. Tažně se řežou podle odrůdy na 5-12 oček a každý rok... celý příspěvek > |
 |
Bianca, 17.1.2011 Už jsem si o tom s Wimpim psal, nějakou podnož můžu poskytnou (Binova, malé množství ES 15-53). Pro nás ideální mi připadá systém pana Glose, který roubuje na podnože zásadně za zelena ve výšce cca 40 -50 cm nad zemí. Když se mu odrůda nelíbí, podnož... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Bianca, 17.1.2011 Vidím to podobně jako Mirek a Wimpi. Pravokořenné keře nemají v žádém případě nižší vitalitu než roubované. Zajímalo by mě jakékoliv smysluplné odůvodnění, proč by tomu tak mělo být.
Ale na druhou stranu sázet neroubované sazenice ve vinařské... celý příspěvek > |
 |
Rezistentna odroda na vino?, 21.12.2010 Solaris jsem nedoporučoval zcela úmyslně, do nadmořské výšky 120 m je příliš raný, tam by byl ke sklizni určitě do konce srpna. Co se ale týká jeho odolnosti k houbovým chorobám, rozhodně je špička. |
 |
Pravokorenné sadenice, 17.12.2010 Na dotaz, jestli uvedené přípravky dokáží zlikvidovat i kořenovou formu fyloxery nemám odpověď. Pokud by imidaclopirid byl systémový, snad by mohl zničit i fyloxeru na kořenech. Ale podle mého laického názu slouží postřiky hlavně k tomu, aby omezily... celý příspěvek > |
 |
Pravokorenné sadenice, 8.12.2010 Byl jsem citován, takže ještě upřesním, onen přípravek se jmenuje PERFEKTHION a zatím ho lze ještě u nás koupit. Ale to zatím je na místě, prodávat se může jen do 30.9.2011, používat o dva roky déle. Potom nám snad naši "zelení"... celý příspěvek > |
 |
Pravokorenné sadenice, 7.12.2010 Ano, fyloxera je mšička révokaz.
Jediným způsobem, jak zabránit napadení odrůd V. vinifera (včetně Muškátu Ottonel), je roubování na mšičce odolnou podnož. |
 |