|
Orientační test pitné (?) vody doma, 7.2.2012 Ani submerzní, ani immerzní. Správně je imerzní (pouze jedno "m"). :-) Josef. |
 |
Kanadská jedle, 2.2.2012 U douglasky jsem měl na mysli tu skutečnost - nectnost, že často udělá moc dlouhé přírůstky a mezi přesleny větví je pak moc dlouhá mezera málo zaplněná kratším obrostem. Proto jsem ji ve svém výčtu jako vánoční stromeček zavrhl. Jistě se... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Obyčejný rýč vs. Fiskars, 1.2.2012 Ano, máte pravdu p. Jiří. Vypadla jim tam desetinná tečka ve druhém údaji, tedy nikoli 200 a, ale správně 2,00 ary. Však to již předchozí majitel knihy (jímž byl nejspíše můj pradědeček?) tužkou do textu doplnil - i na skenu je to slabě... celý příspěvek > |
 |
Výnos bylinek, 27.1.2012 Kdysi vyšla nejméně jedna knížka "pěstování léčivých rostlin", kde to jistě bylo více popsáno po jednotlivých druzích... Možná ji tehdy vydala "Léčivé rostliny Zbraslav", nevím, jestli tato firma existuje i v současnosti. Kdysi dávno jsme doma... celý příspěvek > |
 |
Co je to za rostlinky?, 24.1.2012 Dovolím si upřesnit název první květiny: nikoli calanchole, ale Kalanchoe: s písmenem "k" na začátku a bez písmene "l" před koncem; česky kolopejka.
Scindapsus pictus je správně.
Trnová koruna si zaslouží ještě upřesnění slovem pryšec a... celý příspěvek > |
 |
Angrest - stihle vreteno, 24.1.2012 Dovolím si Vám, Zuzano, oponovat. Přestože je angrešt ve své podstatě keř, dá se mu vybrat jeden nejsilnější výhon pokud možno ve středu korunky, který je možné dále vyvazovat k opěrné ntyči (trubce, roxoru apod.) a vytvořit tak tvar s pokračováním... celý příspěvek > |
 |
Fiskars vs Hultafors, 23.1.2012 Ovšem m¨ještě musím dodat, že obvykle nemám tlusté sukaté jasany, ale daleko menší Sm, Bo, Ol atd. A na tlusté dříví mám kalač s dřevěnou násadou, ale častokrát ho nevyužiji. Josef. |
 |
Fiskars vs Hultafors, 23.1.2012 Já osobně bych nešel do sekery s dřevěnou násadou. (Mám malou štípací F. a plná spokojenost). Josef. |
 |
Co je sachovák?, 20.12.2011  Pane Jiřtí, něco jsem pro Vás našel.
Josef. |
 |
Co je to za rostlinu? Zřejmě letnička?, 19.12.2011 S třemdavou souhlasím. tobolky a semena mi sice byly povědomé, ale jen tak z hlvy bych si na to nevzpomněl. Josef. |
 |
|
 |
Znáte někdo tento keř?, 18.11.2011 I já bych ho určil stejně. Tedy skalník Dielsův - Cotoneaster dielsianus. Pochází ze střední Číny. Josef. A s těmi brýlemi, to bylo dobré ;-) |
 |
Jméno orchideje, 11.11.2011 No dobrá. A přiznám se k jedné chybě ve svém předchozím příspěvku: jeden z rodičů Blc se nejmenuje Brassia, ale Brassavola. Moc jsem si to zjednodušil ;-) A scénář kafíčkového rozhovoru může být samozřejmě zcela jiný. :-) Josef. |
 |
Sekání trávy, 11.11.2011 Nebojte se a posekejte ji. Horší by byla přerostlá tráva přes zimu.
Josef. |
 |
Vrba druh?, 10.11.2011 Michalem uvedená převislá vrba bílá je jedna možnost. Druhou možností je vrba náhrobní - Salix x sepulcralis, což je kříženec prvně jmenované a vrby babylónské (Salix babylonica). Třetí možností by asi byla samotná převislá vrba babylónská. Z... celý příspěvek > |
 |
Seříznutí smrku, 10.11.2011 Myslím, že Váš záměr možný je. Eventuální problém vidím v postřikovači a trysce. V technickém listu je uveden "postřikovač s membránovým čerpadlem a vířivá tryska". Běžné postřikovače jsou pístové: nejsem si jist, zdali jim... celý příspěvek > |
 |