|
Pistni krouzek, 22.1.2010 V závodních motorkách (Honda, MV Augusta a pod) býval pouze jeden kroužek. Malé ztráty třením a stejně při vysokoobrátkových strojích k "profuku" nestihne dojít. |
 |
Nikasil u dvoutaktu, 21.1.2010 Zámky kroužků musí být u dvoutaktu, kde nejsou ventily. Jakmile se pootočí kroužek, tak mírně vyčnívající konec se usekne o poměrně velký otvor přepouštěcího kanálu (závada občas u Trabantů, když vypadl zámek). Usekne se a pak vyfoukne nad píst a... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Co je truskavec?, 20.1.2010 I na Slovensku se rdesnu ptačímu říká lidově "drúzgavec". |
 |
Pozdní odrůda jabloně, 17.1.2010 Na Zvonkové jsem vsadil zde v nadmořské výšce 450 m a zklamalo mne. První co mne kolem konce března vadilo, že mělo ve sklepě scvrklou kůžičku ačkoliv jiné zimní (Idared, Ontario, Bancroft Red, dokonce i Dukát ) ne. Pak byl problém s prodejem... celý příspěvek > |
 |
Slivovice zapáchá po acetonu, 6.1.2010 U mého kolegy, který občas pálí se taky v jedné várce vyskytla pachuť po acetonu. Vím jak dělá kvas a přikláním se k jednomu z bodů diskutéra přede mnou a to, že to pravděpodobně vzniká při dávání nezralých švestek (říkáme tomu cumlů) do kvasu. To on... celý příspěvek > |
 |
Řez zanedbané jabloně, 1.1.2010 Souhlas, sesadit a počkat jak obroste. Je to dvoják a to je pro zakládání nové koruny prakticky neřešitelné. Dominantní musí být jen jedna vertikála. Ale částečným sesazením ještě může i částečně rodit. Je mladý stojí to za pokus. |
 |
Hryzec polní / vodní, 21.12.2009 Znám ještě jedn způsob vypořádání se s hryzci ale nevím jak to zajistit. Při chytání do pastí se mne tam 2 x chytila lasička. Jedna pošla jednu jsem vypustil. Určitě vím že lasička je predátor hyzců a likviduje je je přímo v chodbách. Takže kdyby se... celý příspěvek > |
 |
Jak naložit maso na uzení, 18.12.2009 Chtěla bych se zeptat, jestli někdo neví, co se stane, když maso v láku na uzení zmrzne. Dávám ho vždy do sklepa, ale když jsou teď mrazy, tak se bojím, že mi to všechno zmrzne. Mám naložené bůčky i kýty a do lednice se to nevejde. Petra |
 |
Nahořklá slivovice, 15.12.2009 Mohu potvrdit z praxe, že výpalky z Duranzií obsahují velké množství praskkých pecek a proto destilát je mírně nahořklý a chutná po mandlích. Takže tam je určitě nějaký výluh z jader. |
 |
Jakou technikou a kdy roubovat?, 11.12.2009 Roubuji za kůru kolem 25. dubna a to rouby odebranými asi 3-4 týdny předem aby nebyly narašené a ty rouby klidně ve svazku pohodím na trávu (nebo do mechu) na severní zastíněné straně šopy. Když jsem odebíral dříve a dával do sklepa, tak ujatelnost... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Hryzec polní / vodní, 10.12.2009 Tak podobně jsem chytal a vychytal asi 15 kusů. Jen do pastí a bez návnady. On tu past nepřejde když má široký "nášlapný" plíšek. Musí to být přiloženo těsně pod okraj kolmo odkopnuté chodby. |
 |
Hryzec polní / vodní, 8.12.2009 Můžu potvrdit, že hryzec přeleze. Klidně se projde po povrchu co např. krtek nikdy neudělá. Když jsem neměl nic po ruce, tak jsem jej nakopnul a zprvu jsem si myslel, že je to potkan. Postupně jsem našel metodu jak je zlikvidovat a bylo to mechanicky... celý příspěvek > |
 |
Jahody popínavé, 7.12.2009 Jahody popínavé se prodávaly v našem měste, tedy na naší poště. Dokonce ten boom řešil i městský úřad. Denně chodilo na poštu tak 2 krabice objednávek a po městě bloudilo několik zájemců včetně zahraničních ze Slovenska a hledalo tu firmu, která... celý příspěvek > |
 |
Vzdálenost plotu od souseda, 23.11.2009 Ani větve ani kořeny nesmí zasahovat za hranici pozemku a navíc si musíte vyřešit přístup pro ošetřování z druhé strany a to Vám soused nemusí povolit. Jinak zákon říká, že plot má být dílo společné ale nemusí. Jakékoliv sázení vyšších tvarů blízko... celý příspěvek > |
 |
Jak na krtka, 22.11.2009 Občas se u mne taky vyskytne krtek a používám jednoduchou metodu přes 40 let, která tady nezazněla. Když zjistím několik krtinců, tak je motykou překopnu a kousek chodby asi tak 30 cm a pěkně ušlapu. Pak se chodím co hodinu dívat na to místo a... celý příspěvek > |
 |