|
Kdy přesadit broskvoň, 1.11.2009 Hmm, to je slovo do pranice...! Já sám bych si netroufl tvrdit, že podzim je pro výsadbu broskvoní vhodnější než jaro, neboť nemám potřebné zkušenosti, avšak své prvé čtyři broskvové stromečky, které jsem vysadil loni na podzim se zdárně ujaly.... celý příspěvek > |
 |
Kde koupit sazenice?, 31.10.2009 Promiňte Mirku, ale vaše informace "já nakupuji na Slovensku" je značně nekonkrétní a pochybuji, že někoho nadchne a někomu pomůže. Zajímala by mně poněkud cílenější informace. Také by jistě mně a možná i ostatním pomohlo, kdybyste... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Zbytky postřiků na plodech, 12.10.2009 Nějak nám starší diskusní témata uvadla a tak si dovolím nadhodit téma nové.
Letos to bylo s plísněmi hodně špatné a tak kdo chtěl udržet úrodu, musel hodně stříkat, častěji, než v minulých letech (alespoň v našich končinách). Při sklizni... celý příspěvek > |
 |
Kedy sadit, 2.10.2009 Loni jsem zasadil pět stromků broskvoní kolem 10. října. Tři sobě a dva sousedovi. Sázel jsem je přímo do svislé polohy (finální výsadba). Byly to mladé, odhadem dvouleté stromky, koupené v zahradnictví, které jsem pak vezl cca 200 km v autě... celý příspěvek > |
 |
Neroste a neroste, 2.10.2009 Osobně bych váš záměr s přesazením odložil na jaro - nejlépe na cca 1/2 dubna, kdy je optimální doba na sázení nových sazenic. Nyní už přesazením nic nezískáte, nechte kořeny v klidu zakořeněné, rostlina se sama připraví na zimu. Otázkou však je, zda... celý příspěvek > |
 |
Jednorocne vyhony, 1.10.2009  Jestli jsem to dobře pochopil vy chcete odělat, to co je vyobrazeno níže na prvém obrázku s názven "rez"...
A nebylo by lepší udělat to podle druhého obrázku s názvem "ohyb"? |
 |
Neroste a neroste, 25.9.2009 Já pěstuji v následujícíh půdních podmínkách : v hloubce asi 30 pod povrchen je již kompaktní skalní masiv. Takže takovou jámu o které se hovoří výše bych mohl vykutat jedině s použitím dynamitu či TNT. Přesto jako začátečník již několik let... celý příspěvek > |
 |
Založení tažňů, 25.9.2009 Záleží na tom, kolik máte místa. Obecně platím, čím vetší rozestup, tím lépe, ale cca 1,5 metru by mělo stačit jako dobré minimum. |
 |
Založení tažňů, 25.9.2009 Dva tažně : příští rok to udělejte tak, jak je popsáno výše. Na podzim příštího roku budete mít následující tvar keře : jeden "kmínek" a na jeho vrcholu z ohnutého "tažně" bude vyrůstat směrem nahoru několik (cca 4 -8)... celý příspěvek > |
 |
Textílie pod révou, 24.9.2009 Ty kameny jako tepelný akumulátor - to je opravdu originální myšlenka! |
 |
|
 |
Neroste a neroste, 24.9.2009 Jámu 0,5 x 0,5 do hloubky 1 metr - no nechtěl bych to osobně hloubit. To už je snad na bagr. Ale láska k vlastním výpěstkům snad i hory přenáší... |
 |
Réva od Bakkera, 24.9.2009 Pokud jsou jejich sazenice zakořeněné v pořádném kontejneru, tak bych tu jejich cenu mohl i částečně pochopit. Pokud jsou to ale jenom holé sazenice, tak je to cenová nehoráznost a koupí to od nich pouze Neználek. |
 |
Založení tažňů, 24.9.2009 Nehledejte v tom žádné složitosti. Píšete, že jste v prvním roce vypěstoval jeden rovný výhon. OK. Přibližně od 15. února do 15. března provedete svůj prvý řez. Výhon zastřihnete v potřebné výšce tak, aby se skládal ze dvou částí - kmínku a plodného... celý příspěvek > |
 |
Mechanické poškození, 23.9.2009 Nedělejte z toho žádnou vědu. Pokud jsou na těch ohnutých výhonech hrozny, tak je pokud možno zvedněte nahoru a nějakým improvizovaným způsobem uvažte a připevněte ke stěně. Pokud je horníčást rostliny již bez hroznů a nelze jej rozumným... celý příspěvek > |
 |
Vhodny vinic do NV. 530m, 16.9.2009 I my ostatní jsme jistě rádi, že zde byly vyjmenovány a doporučeny nové odolné odrůdy, vhodné do vyšších poloh a okrajových oblastí. Jenomže nastává standardní problém, kde je sehnat? Přece nepojedeme kvůli pár sazenicím kamsi do Polska, Estonska,... celý příspěvek > |
 |