|
Forkertovo očkování a broskvoně, 1.4.2012 Jde to poměrně dobře, stejně jako roubování, ale chytají se mi jen očka z čerstvých roubů. Uskladněné rouby ztrácejí po několika týdnech životaschopnost. Možná je taky neumím skladovat. V každém případě není tento jarní způsob nikdy tak úspěšný jako... celý příspěvek > |
 |
Myslíte, že nedávný mráz mohl poškodit květní pupeny meruněk?, 1.4.2012  Poupata dnes ráno na Vysočině (Třebíč 480m). Mírně sněží.
|
 |
|
 |
Jakou odrůdu meruňky zvolit na vysočinu, 31.3.2012 (Pro jenamater): Kmeny meruněk často praskají, když nejsou nabílené vápnem nebo jinou reflexní hmotou. Slabší kmeny obaluji na zimu (v prosinci) papírem nebo bílou netkanou textilií. Alobal se při vichřici trhá. Prudké slunce v lednu a únoru v... celý příspěvek > |
 |
Myslíte, že nedávný mráz mohl poškodit květní pupeny meruněk?, 31.3.2012 S tou fólií by to fungovalo jen u velmi malých stromků a bez větru. Jestli se to někomu podaří i v této vichřici, samozřejmě i malá žárovka pomůže ještě víc. Něco jiného je však žárovka nebo svíčka ve skleníku a něco jiného pod nefixovanou... celý příspěvek > |
 |
Kadeřavost - postřik dnes?, 23.3.2012 To očkování peckovin do Téčka v březnu asi nevyjde. Až za 5 měsíců. Forkertovo očkování by vyšlo. |
 |
Jasan a jeho půdní nároky, 23.3.2012 Bojuji s náletem jasanů (prý až 3 druhů-já je nerozeznám) na části teplé zahrady s těžší, nadprůměrně vlhkou půdou. Plodící matečné jasany rostou kolem potoka, takže jsou jejich kořeny zřejmě přímo smáčeny vodou. Půda tam však není blátivá, ale... celý příspěvek > |
 |
Meruňka Leskora, 4.3.2012 Pro Markétu: mám dvě mladé Leskory a neraší, stejně jako ani jiné meruňky. V 210 m mi bude rašit asi koncem března, druhá v 480 m po dvou týdnech. Musíte ji pak silně zastřihnout, aby se ujala. Na střihu uvidíte zdravé živé dřevo. Pokud máte strach,... celý příspěvek > |
 |
Možno už štepiť egreš?, 2.3.2012 Dneska jsem zjistil, že angrešt už raší. Tak budu asi roubovat rybíz. Mimmo |
 |
Meruňky Pincot a Kioto, 12.2.2012 Známí mají cca 4 letý Pinkcot v 520 m v závětří, ale bez opylovače. Zdravé dřevo, nádherné květy, ale úroda jen na ukázku (5 plodů z 500 květů). Potřeboval by prořez, opylovač a chemickou ochranu proti namrzání květů (champion). Zatím... celý příspěvek > |
 |
Vzdálenost stromů - opylovačů, 11.2.2012 Taky se zlobím, když mi meruňky rozkvétají už koncem března, když ještě prakticky nelétají včely. Osamělý čmelák však dokáže neuvěřitelně rychle projet mnohem více květů než včela a tak nemám strach. Navíc jsem si všiml, že meruňkové květy... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Pěstování švestky i přes zimu?, 8.1.2012  Omlouvám se, že se odchyluji od původního tématu, ale to křoví jsou myslím sazenice citrusů (mandariny, klementiny, citronníky a pomerančovníky). Jsou často roubované na nějaké slivoni nebo jsou i pravokořené ze vzdušného hřížení. Mimo citrusy a... celý příspěvek > |
 |
Roubování tomelu, 6.1.2012 Tomel raší strašně pomalu. Pokud květináče teď dáte do tepla, budou podnože narašené v době, kdy jsou venkovní stromy ještě studené. Klidně pak můžete rouby použít čerstvé. Rouby tomelu však v chladnu docela dlouho vydrží (lednové rouby... celý příspěvek > |
 |
Skleník ze dřeva, 1.1.2012  Ano, pokud není dřevo v kontaktu se zeminou, může taková stavba (skleník, pařeniště, zimní zahrada...) vydržet dost dlouho. Sám jsem si přestavěl pomocí 10 mm lexanové desky starý chlívek na něco jako skleník. Mám tam v nádobách sazenice na zimní... celý příspěvek > |
 |
Lze ještě sázet?, 18.11.2011 Školky vědí, jak upravit vyzrávání pletiv a potřebnou délku vegetační doby (např. hnojením). Ale musí to korespondovat s očekávaným vývojem počasí (srážky, teplota, slunce). Jinak se nemusejí trefit. Mám na zahradě dvě... celý příspěvek > |
 |
Harlyne, Hargrand, Harogem, 13.11.2011 Po 15. listopadu se už meruňky obvykle nesázejí. Samozřejmě - regenerace kořenů závisí hlavně na teplotě a ne jen na kalendáři, ale proč riskovat a nezvolit o něco dřívější termín? |
 |