|
Přesazování švestek (durancií), 20.9.2008 Z příspěvku není jasné jaký je průměr kmínku. Zásada je taková, že se přesazuje v období vegetačního klidu a ten nastává po zhozu listí a to je tak v druhé polvině října, záleží na lokalitě. Pokud ale máte čas a přesazováním nechcete udělat stromku... celý příspěvek > |
 |
hnojení ovocných stromů, 18.9.2008 Vysadil jsem časem mnoho stromků, tak 150 a i dokonce dělal pokusy jak rostou podle toho jak byla připravena jáma a další. Můžu potvrdit to co tady už někdo píše jáma průměru 150 cm nebo 120 x 120 cm ale ta hloubka větší, tak 80 cm. Když jsem to... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Letošní strupovitost jabloní, 16.9.2008  Takto bídně to vypadá letos. |
 |
Jak na jabloně?, 16.9.2008 Ve své sbírce ovocinářských knih považuji "Kudriavce" za super knížku svými názornými ilustracemi. Krom toho pro ovocnáře amatéry jsou vhodné knížky:
Antinín Dvořák - Pěstování jabloní
Gustáv Čejka a kolektiv-Radíme zahradkárom
Vadimír... celý příspěvek > |
 |
Zkušenosti s pološvestkou Jojo, 12.9.2008 Také mám 3 stromky Jojo na Valašsku. Platí to co již bylo sděleno. Dosti trpí monílií asi 1/4 plodů, řekl bych stejně jako okolní duranzie. Také některé jsou zdvojené. Chuť nic moc ale zato velké plody ve srovnání s domácí švestkou. Je zajímavé, že... celý příspěvek > |
 |
řez natírat či ne?, 8.9.2008 Docela správný postřeh a taky souhlasím. Mám na zahradě kolem 100 ovocných stromů a i když na ně hledím s láskou, tak se s nimi moc "párat" nemohu a ošetřuji to dosti radikálně a přiměřeně efektívně. A taky razím zásadu, že... celý příspěvek > |
 |
řez natírat či ne?, 6.9.2008 Pěstuji švestky jak pravé, tak duranzie mnoho let a mohu souhlasit stím, že rána (pokud je větev správně uřezaná a ne "amputována") se má dobře ošetřit a to nejlépe voskem. Jinak tam postupuje nákaza dřeva do hlouky aniž by to bylo patrné... celý příspěvek > |
 |
Jak se jmenuje - rychle kvete?, 28.8.2008 Tak jsem se šla ráno schválně na tu moji kytku podívat. Květy jsou úplně stejné s vaší kytkou, ale listy jsou úplně jiné, nedělené.Tak co to mám? |
 |
Jak se jmenuje - rychle kvete?, 27.8.2008 Taky jsem si ji koupila ve Věžkách a kvete, ale kvůli jiným činnostem jsem nestihla pozorovat, jak rozkvétá.Budu se na to muset zaměřit.
No a koupila jsem ji jako netykavku, nebo půpalku.Už si to ani nepamatuji, ale nějak tak to... celý příspěvek > |
 |
Bosenská švestka, 22.8.2008 Když je debata o Bosenských švestkách, tak popíši jednu, kterou jsme měli na dvoře v padesátych létech a také se jí říkalo "bosenská" a musela být sázena před 2. svět. válkou (Záp. Slovensko). Byl to velmi vzrostlý strom na kterém krom krom jiného... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Starkinson, 16.8.2008 Pokud to hodláte pěstovat, radím nejdříve ochutnat. Tak fádní a nevýrazné (chutí) jablko snad ani neexistuje a před mnoha lety jsem je likvidoval. |
 |
můžu ještě zachránit staré jabloně?, 11.8.2008 Taky píši z Valašska a potvzuji Váš postřeh, že letošní strupovitá a popraskaná jablka nemají snad v historii obdoby. Zkusím to nafotit a uveřejnit zde. To se hned tak nevidí a to přitom jaro bylo na srážky poměrně skoupé. |
 |
Jestě k šarce, 6.8.2008 Doplnil bych správnou informaci pana Vysloužila. Ano dá se obnovit půdní vyváženost tou hlubokou orbou (říká se tomu rigolace a dělá se to i při obnově vinohradů). Jsou to brázdy tak 60, 70 cm hluboké a především se odstraní tzv. půdní únava. Já ale... celý příspěvek > |
 |
Napadené listy jabloně, 27.7.2008 S největší pravděpodobností se jedná o fyziologickou poruchu zvanou "skvrnitost listů". Příčin je mnoho:
-stromy se silným růstem
- půda (lépe vlhčí se silnější vrstvou ornice ež písšitá a suchá)
- zabránit se dá i regulací růstu
-... celý příspěvek > |
 |
Letošní strupovitost jabloní, 26.7.2008 Prosím sdělte názor na vývoj strupovitosti u jabloní v letošním roce. Je to podle mého soudu něco nevídaného a úroda běžných odrůd je zcela zničená. Je to takový výskyt jaký jsem nezaznamenal snad v posledních 35 letech. Většina jablek má taky... celý příspěvek > |
 |