|
Neznámý černý pták, 20.9.2009 Ořešníka znám právě proto, že jsme měli lísky ale už nemáme. Ten má jiné peří, těžký let, je větší a přímo řve. Tento pták je černý a není to ani horský kos, ten má na krku takový pásek světlejší. |
 |
Neznámý černý pták, 20.9.2009 Pomůže někdo dát tip na černého ptáka, kterého nemám v kapesní příručce. Létá na zahradu buď sám nebo v páru a spíše upozorní na sebe nestandardními zvuky, které nelze považovat za zpěv. Rozhodně neškodí.
Význačné rysy:
- je plachý a nesedá na zem... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Šarka, 18.9.2009 U mne se na zahradě objevila Šarka v roce 1984. Podle mne byla dovlečena infikovanými a nezodpovědně prodávanými výpěstky. Pokud jsem nějak pátral o původu, tak to není nic nového, na Balkáně byla popsaná již v roce 1915. V bulharštine šarka znamená... celý příspěvek > |
 |
Konec šlechtěných švestek na Valašsku?, 15.9.2009 Mé pozorování naprosto vylučuje výskyt popisované neznámé choroby na švestce domácí. To je ten markantní rozdíl, kdy jsou dvě vedle sebe různé švestky a jedna je postižena a druhá ne. Ta neznámá choroba začala působit původně na Bosenských odrůdách... celý příspěvek > |
 |
Jojo doba zrání, 14.9.2009  Pro ilustraci jsem na 3 stromcích ještě našel nějaký plod a jenom Valjevka není úplně zralá. Stanley je již přezrálá. Je to foceno dnes. |
 |
Upozornění všem majitelům sekaček pil a dalších přístrojů, 14.9.2009 Podle mne by každý kdo koupí elektrickou sekačku nebo cirkulárku nebo řetězovou pilu měl podstoupit nějaké teoreticko-praktické školení asi dvouhodinové (tedy, pokud to není profesionál) a to by byla podmínka prodeje. Určitě by to nebylo na závadu.... celý příspěvek > |
 |
Jojo doba zrání, 13.9.2009 Tuto informaci musím upřesnit v tom smyslu, že letošní rok (Valašsko) je abnormálně suchý a má nadměrný počet slunečných dní. Mohu to doložit snímkem ze sadu, kde vůbec nedorostla zeleň pro druhé kosení a na ten zbytek je žalostný pohled. Mám záznamy... celý příspěvek > |
 |
Kdy sázet švestku?, 13.9.2009 Co se tam hodí, to se dá zjistit průzkumem v okolí neboť rada odjinud může být špatná. Sází se obvykle poslední říjnový týden a první listopadový, pokud nepřijde zámraz nebo sníh. Ve vyšších polohách to již v listopadu asi nepůjde. |
 |
Jojo doba zrání, 13.9.2009 Jojo i na Valašsku již dozrálo. |
 |
Ložisko st 051 AVL, 13.9.2009 Je potřeba si uvědomit, že na klikovém ústrojí půsoví střídavé dynamické zatížení (chod pístu přes úvraťové polohy), tedy to nejhorší co může na valivé ložisko působit. Kuličkové má bodový dotyk a válečkové přímkový. Válečkové stejných konstrukčních... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Záhadná závada elektrické řetězové pily, 12.9.2009 Mne taky nešla pila a závada byla v opálených kontatech spínače. U mé pily byl použit takový mikrospínač jaké se používají na dojezd mechanizmů (Limit Switch). Po rozdělání jsem měřil obvod přes spínač a nebyl obvod. Vyzkoušet se to dá i bez... celý příspěvek > |
 |
Šarka, 9.9.2009 Boj se šarkou jsem vzdal, protože je všude okolo a ještě na různých hostitelských dřevinách. V mnohém má Jan-o pravdu. Přes rezignaci mám dostatek švestek, protože ty šarkové opadnou jako první (to posbírám a uklidím) a ten podstatně větší zbytek je... celý příspěvek > |
 |
Jde zachránit rozpůlený strom?, 9.9.2009 Jak radí pan Vysloužil, tak když na něm tolik lpíte, tak uřezat nad zemí (mírně šikmo) tu menší polovinu a dobře navoskovat celé obnažené dřevo a uvidíte, že po pár letech se to zhojí (případně páskem odstávající dřevo přitáhnout). U stomů větvěných... celý příspěvek > |
 |
Konec šlechtěných švestek na Valašsku?, 8.9.2009 K příspěvku Jan-o.
Ano naše pozorování a postřehy jsou stejné. Na jaře nemají větevky snahu rašit a usychají a na tlustých větvích jsou znatelné jizvy, které se zavalují. Dobře je to vidět na zkládaném snímku ze čtyř. Co je společné těmto příznakům,... celý příspěvek > |
 |
Chroupání ve dřevě, 5.9.2009 Já bych se přiklonil k tesaříku krovovému. Je to takový bílý červ asi 4 mm v průměru, délky 15 mm a hlavovou část má mírně větší. "Páral" jsem je na půdě z trámů, kde zůstalo kousek kůry. Taky jsem to napustil injekční stříkačkou... celý příspěvek > |
 |