|
Malá úroda jablek, 8.11.2009 Určitou pojistkou proti neúrodnému roku - tedy jen ve velkých zahradách - je ponechání několika extenzivně rostoucích stromů starších odrůd. Mám zkušenost, že zejména střídající odrůdy spolehlivě zaplodí, je-li zrovna jejich rok, ať je sezóna... celý příspěvek > |
 |
Ředění slivovice, 7.11.2009 Demitralizovaná voda je nesmysl. Asi jste myslel demineralizovanou.
Při destilaci švestek se destiluje taky v kvasu obsažená voda. Takže litr 50% slivovice obsahuje půl litru vody - destilované, nikoli demineralizované. |
 |
|
 |
Hrušková povidla, 25.10.2009 Vyzkoušené mám podobně jako ze švestek: Na dno hrnce 1/4 litru octa, pak 5 kg cvykrájených hrušek, navrch 0.5 kg cukru. Vařit bez míchání přes noc na mírném plameni. Potom rozmixovat a buďto naplnit do sklenic nebo ještě zapéct v pootevřené troubě,... celý příspěvek > |
 |
Pozdní hrušky na pálení, 25.10.2009 Když nedáte hrušky do beden, ale hned je rozmixujete, neuděláte velkou chybu. Po očesání již v ovoci mnoho cukru nepřibude - jen nepatrně rozložením škrobů.Část cukru se navíc spotřebuje dýcháním. "Pocit zvýšené sladkosti po uležení je dán spíš... celý příspěvek > |
 |
Podnož pro meruňku, 25.10.2009 Možná je to jen můj dojem, ale zdá se mi, že u meruněk se (na rozdíl od jádrovin) vliv podnože na vitalitu stromku trochu přeceňuje. Asi nějaké rozdíly budou, ale ze zkušenosti je potvrdit nedovedu.
Lealu jistě neměli jako semenáč,... celý příspěvek > |
 |
Odvětrání slivovice, 18.10.2009 Nechávám slivovici v otevřeném demižonu celý rok. Nalahvuji až po novém pálení. |
 |
Jabloň do nadmořské výšky 560 m, 18.10.2009 Goldstar a Jonagold bych asi do té polohy nesázel, opatrně i s Otavou a Rubinolou |
 |
Tabulka na správné změření kvasu, 18.10.2009 Odlejte si do skleněného válce z kvasu trochu tekutiny, tu nechte v místnosti 20st teplé a změřte cukernatost tam. |
 |
Listí shrabat nebo použít jako mulč?, 18.10.2009 Jak poznáte a vyberete zdravé listí?
Já osobně dávám listí na kompost. Mulčuji až v době vegetace. Ale proti gustu... |
 |
Určení jablka nemoci, 17.10.2009 U nás se mu říká štítenka zhoubná, ale nemyslím si, že je původcem fleků na jlablkách. |
 |
|
 |
Uskladnění usušeného ovoce, 17.10.2009 Taky jsem po vzoru babičky používal na křížaly plátěné pytlíky,, ale opustil jsem je. Ovoce natahuje vlhko, v menším i cizí pachy. Taky trochu ztrácí aroma (i když ve spíži s pytlíky to pěkně voní). |
 |
Cibule - skladování, 17.10.2009 Zásada je, pěstovat cibule, které se dobře skladují a z jarního výsevu místo sazečky. Takovou Alici či Lucy lze skladovat v poůhodě kdekoli do nové cibule. |
 |
Nejchutnější odrůdy jabloní - jaké to jsou?, 17.10.2009 Červená mutace - Bohemia se prodává v každé školce. I žluté jsou k mání. Sám ale marně sháním tmavočervenou mutaci Bohemia dark. Neví o něm někdo? |
 |
Co se stromky?, 17.10.2009 Ublížit stromům by to nemělo a když, tak s tím sotva něco naděláme. |
 |
Koňský hnůj x vápno, 11.10.2009 Určitě bych nejdřív doplnil základní živiny - N, P, K a humus. Podle čeho soudíte, že je půda chudá na živiny? Skutečně na všechny? |
 |