|
Jitrocel kopinatý, 23.9.2009 Sirup z jitrocele je vynikající lék na kašel, pro delší uchování a konzervaci je lepší jitrocelové listy prolít medem místo cukrem. Je to i zdravější. bylinář Vladimír z Litovle |
 |
Levandula zazimovanie, 23.9.2009 Levandule úzkolistá celkem dobře snáší naše zimy, záleží v jaké nadmořské výšce se pěstuje, pokud je to někde kde je větší mráz navrhuji zakrýt smrkovým chvojím. Nyní se u nás objevují na trhu i jiné druhy levandulí např. širokolistá, zubatá... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Znáte japonskou rostlinu Shizo?, 23.9.2009 Perila křovitá je výborná léčivka tradiční čínské medicíny. Pomáhá při otocích např.žihadel nebot snižuje produkci histaminu. Další využití je při horečkách a nachlazení, zvracení,bolestech hlavy, má antibakteriální účinky. Užívá se nat ve formě... celý příspěvek > |
 |
Přesázení jabloně, 22.9.2009 Rony to snad ne. V okrasných školkách se vzrostlé stromy zapěstují přesazováním, které se děje za pomocí přesazovacích strojů, pro než se vžil název Wermeer dle firmy, která tento mechanizmus vynalezla. Některé vzrostlé exempláře mohou být před... celý příspěvek > |
 |
Dub červeny, 22.9.2009 V pohodě. Nechte se zvolit do parlamentu a navrhněte zákon, který zakazuje tyto dřeviny vyazovat. V tom případě je ale nutné zakázat minimálně další 3/4 vysazovaných dřevin, protože těch původních u nás zas tak moc není. Držím Vám palce, ať Vám to... celý příspěvek > |
 |
Vzdálenost tůjí při výsadbě, 22.9.2009 Kdepak jste přišel na to, že mě živí zahrady 7x5metrů? Psal jsem o šířce zahrady 7 metrů, délka vychází dle toho, jaké plochy se v dané lokalitě nabízí. Mimochodem, navrhnout ozelenění malé zahrady je kumšt, protože když se netrefíte kompozičně do... celý příspěvek > |
 |
Dub červeny, 22.9.2009 K té velikosti žaludu. Na našem území jsou asi tak stovky stromů dubu červeného, zatímco našich dubů jsou statisíce. O konzumaci žaludů dubu červeného živočichy nemusíme mít obavy. Já totiž do toho již mnou uváděného porostu chodím sbírat houby a moc... celý příspěvek > |
 |
Vzdálenost tůjí při výsadbě, 22.9.2009 Tak mně okrasné zahrady živí a docela rád bych se setkal alespoň s jedním projektantem, který nedoporučuje výsadbu tújí. Něco jiného je samozřejmě krajinná architektura a něco jiného zahrada u domu. Zkuste si představit nové řadové domy o šířce 7... celý příspěvek > |
 |
Dub červeny, 22.9.2009 Dobrý den. Přírodou se profesně zabývám už přes 40 roků. V čem konkrétně výsadby dubu červeného hrubě poškozují naši biodiverzitu? Velmi dobře znám porost tohoto dubu v CHKO Litovelské pomoraví. Z USA je toho spousty, dokonce i brambory. Děkuji.... celý příspěvek > |
 |
Dub červeny, 21.9.2009 Pane Pavle, nepůvodních, nicméně úspěšně zdomácnělých druhů dřevin jsou u nás vysazovány mraky. Namátkou třeba kaštan, bez něhož se neobejde skoro žádná parková úprava. Zkuste spíš poradit, jak vyset žaludy dubu červeného. Na to byl vznesen dotaz..... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Vzdálenost tůjí při výsadbě, 21.9.2009 Dobrý den. Jako člověk, který se zabývá projektováním zahrad Vás prosím o sdělení, jakým způsobem se určuje módnost dřevin. A taky proč jsou dle odborníků řady tújí nevkusné a maloměšťácké. A v neposlední řadě mě skutečně profesně velmi zajímá,... celý příspěvek > |
 |
Rozestupy mezi hrušněmi, 20.9.2009 Dobrý den. Tak zkusím odpovědět já. Pochopitelně záleží na tom, kolik máte místa pro tyto stromky, ale rovněž je důležité, co to máte za odrůdy. Pokud to nebudete tvarovat do nějakého přísného tvaru, tak dle mého je nejmenší vzdálenost 4 metry v... celý příspěvek > |
 |
Housenka, 18.9.2009 Možná by to chtělo trošku nadhledu. Ten nad Vámi si dělal jen legraci, snad to je poznat. |
 |
Co to je?, 18.9.2009 Dobrý den. Prohlížel jsem foto pečlivě, ale už hůř vidím a jsem přesvědčený o tom, že to není fotomontáž. Velikost brouků nemusí být na chlup přesně dle knihy. Stíny na fotce odpovídají skutečně dopadajícímu světlu. Stanislaw |
 |
Pálenka - letos poprvé, 17.9.2009 Míchač na omítkové směsi používám k drcení ovoce v kádi již hodně dlouho a není vůbec žádný problém. Je z nerezu a udělá parádní práci. Navíc rozmělnění ovoce trvá jen pár minut. Neumím si představit, jaká by to musel být umělá hmota, aby vydržela... celý příspěvek > |
 |