|
Obnova ořešáku z plodu či řízku, 20.5.2009 Naprostý souhlas.Přesazování nemění dědičné vlastnosti.U broskví a ořešáků jsem měl "šťastnou ruku".Semenáče ořešáků se mně v druhé generaci stále vylepšují.Tím ale nechci upřednostňovat amatérské šlechtění.Jde spíše o nahodilost. AB |
 |
Rubování jabloně - prosím radu, 19.5.2009 Pokud rouby neusychají-to poznáte podle vrásčité kůry-nechte je.Možná se vlivem přísunu vody vzpamatují. Pokud pak některé vyraší nezapomeňte pod nimi alespoň 15 cm odstraňovat boční obrost. AB |
 |
|
 |
Meruňka - opad plodů, 19.5.2009 Patrně důsledek mrazíků.Podobný problém mám u švestek.Postřikem to není, spíš umístěním.Jedna švestka i durancie v zahradě je plná plodů. AB |
 |
Prosím o názor, 19.5.2009 Zbytková rezidua postřiku zůstávají, myslím si ale, že do sklizně rybízu i toho nejranějšího je ještě dost daleko(Jonkheer van Tets) a tudíž nejde o bezprostřední ohrožení.Pokud děti neláká ovoce ještě zelené.Ale to nemá žádnou chuť. AB |
 |
Mravenci na hrušni a zkroucené listy, 19.5.2009 Mšice mají nad sebou predátora.Tvrdí se, že slunéčko sedmitečné. AB |
 |
Rubování jabloně - prosím radu, 18.5.2009 Pokud se rouby viditelně nesesychají zalévat (vydatně s přestávkami)a čekat.Koupil jsem stromek Siriuse jenom proto, abych získal rouby k přeroubování strupovitého Glostera.Rouby se ujímají těžkopádně -jak popisujete.Zalévám a čekám.Zatím rouby... celý příspěvek > |
 |
Opyluje se třešeň Karešova s odrůdou Kordia?, 18.5.2009 Mezi vhodné opylovače Karešovy třešně patří odrůdy Burlat, Kaštánka, Napoleonova a Rivan.
Vroubujte na jednu větev Karešovy třešně některou z uvedených opylovačů a budete spokojeni. AB |
 |
Vrtule třešňová, 17.5.2009 Já teď ani nemám problém s vrtulí, ale s kosy a špačky.Třešně právě začínají kontumně dozrávat.A nevím, kolik jich sklidím. AB |
 |
Rychlost pojezdu, 17.5.2009 Zdravím diskutující a připojuji se.Co tak zvětšit průměr pneumatik např.traktoráky místo hladkých vzorů?U bubnové sekačky je to znát. AB |
 |
Vinná réva, 9.5.2009 Petro, chce to ještě teď správně zakrátit loňské letorosty na dvě očka a nebát se odstranit suché dřevo.Nejlépe by bylo domluvit se s někým, kdo o řezu vína něco ví.Ten vám také poradí o jakou odrůdu jde a jak ji natvarovat. AB |
 |
|
 |
Nejranější hrušeň?, 9.5.2009 Vypadá barvou i velikostí docela lákavě.Nikdo podle snímku (hlavně prvního) by neřekl, že jde o drobnější hrušku.Barvou připomíná některou z novějších druhů, starou odrůdu žádnou.Rád bych ji zkusil na MA kdouli, pokud dobře obrůstá a zbude... celý příspěvek > |
 |
Vaše zkušenosti s prodejci rostlin, 8.5.2009 Po zkušenostech, jaké mám, se snažím nakupovat pokud možno u prvovýrobce, nikoliv od překupníků, kteří ve snaze prodat nezacházejí se sadbovým materiálem podle mých představ.Sazenice stromů jsou často převáženy od místa k místu, od obce k obci jako... celý příspěvek > |
 |
Tráva neroste, 7.5.2009 Samá voda.Zapamatujte si firmu, která semeno dala na trh a příště si kupte od jiné, které je čerstvé a klíčí.Mám podobný problém azaléval jsem. |
 |
Co je to za chorobu, 7.5.2009 Neváhejte, může to být také napadením sviluškou, kdy listy reagují vyklenutím čepele listu na lícní stranu podél středové žilky.Zkuste stříknout OMITE 57E;0,1%.Pravda je, že nápor padlí bývá v červenci vlivem střídání teplých a vlhkých dnů. |
 |
Co je to za chorobu, 7.5.2009 Soudě podle velikosti a vyzrálosti listu (z fotografie) lze těžko odhadnout, zda je na oidium brzy.Tazatel podrobnosti neuvádí. |
 |