|
Co mám na zahradě?, 3.5.2010 Dobrý den. Myslíte Salix eleagnos, a její kultivar "Angustifolia"? To by mohlo být, ale osobně jsem ji nikdy neviděl na živo. Na té první fotce je zleva asi v 1/4 větev, která visí kolmo dolů. Na ní jsou jizvy jako na větvičkách... celý příspěvek > |
 |
Drnavec lékařský, 3.5.2010 Dostala jsem darem z botanické zahrady léčivku drnavec lékařský (Parietaria oficinalis),která se v minulosti hojně používala při odstraňování ledvinových a žlučových kamenů. V součastnosti je ve volné přírodě velmi vzácná a proto se asi nepoužívá.... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Co mám na zahradě?, 3.5.2010 Dobrý den. Tak jsem přesvědčený o tom, že to rozhodně žádná vrba není, ale že to skutečně může být ten rakytník vrbolistý. Co je ale zajímavé, že naprosto stejná druhá a čtvrtá fotka je umístěna na zcela jiných webovských stránkách, které se tváří,... celý příspěvek > |
 |
Stevia rebaudiana, hořká příchuť, 2.5.2010 Dobrý večer Olgo, je to zvláštní stevii pěstuji již 5 let a jen velmi mírnou hořkost má pouze čerstvá rostlina a po usušení se hořkost ztrácí úplně že je rostlina až příliš sladká a musí se sladit opatrně. Myslím si že Vám prodali asi nějakou jinou... celý příspěvek > |
 |
Javor babyka, 28.4.2010 Paní Veroniko, tak porovnávat javor a habr dle životnosti jde mimo mne. Javor je dlouhověký 200 až 500 let a habr středněvěký i přes 200 roků. A podle okoukanosti už vůbec neumím. Sice jsem viděl opravdu hodně živých plotů, ale pro mne není... celý příspěvek > |
 |
Javor babyka, 28.4.2010 Snad to nebude jako chlubení, ale mám zkušenosti asi se všemi dřevinami, co se u nás používají na živé ploty. Zahrady mě živí a tak jsem vysazoval už hodně živých plotů, včetně babyky. Zkusím navrhnout jisté řešení. Najděte si volně rostoucí stromy... celý příspěvek > |
 |
Javor babyka, 28.4.2010 Dobrý den Verčo. Javor babyka je velmi vhodný na Váš záměr. Je to velmi skromný strom či keř a roste téměř na jakémkoli stanovišti. Osobně bych tuto dřevinu sázel na vzdálenost od 75i cm až do jednoho metru. Roste poměrně pomalu, ale bude záležet na... celý příspěvek > |
 |
O jakou rostlinku jde?, 27.4.2010 Dobrý den. Řekl bych, že to první je květ devětsilu lékařského, i když u nás rostou 3 druhy. A to druhé by mohla být rostlina orseje jarního. Ale teď mě napadlo, zda jste vůbec chtěl tyto rostliny určit. No, stalo se. Stanislaw |
 |
Nejedovatý stále zelený živý plot, 27.4.2010 Mám za sousedy dva veterinární lékaře. A před malou chvílí jsem se jednoho záměrně ptal na otravy jedovatými rostlinami u domácích zvířat. Uvedl, že nezná ani jeden případ, kdy by domácí zvíře uhynulo na následky toho, že samo od sebe sežralo nějakou... celý příspěvek > |
 |
Ločidlo čertovo, 27.4.2010 Nemáte prosím zkušenosti s ločidlem jako s kořením? Že je to dobrá léčivka vím od bylináře Josefa Zentricha, ale nevím jak to používat jako koření. Má to pálivou štiplavou chuť a jednou to ukazovali v televizi v pořadu Rady ptáka Loskutáka, ale na... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Vysazení bylinek, 27.4.2010 Chuťově nejlepší bazalka je bazalka posvátná (Ocimum sanctum) zvaná tulsí ta je sice vytrvalá, ale na zimu se musí přesadit do květináče a dát do místnosti. Zde je obtížné ji uchovat do dalšího roku, neboť je náchylná na přemokření. Proto ji vysévám... celý příspěvek > |
 |
Nejedovatý stále zelený živý plot, 26.4.2010 A po letošní zimě zmrzlá až ke sněhu:-(Nicméně spolehlivě obráží. Stanislaw |
 |
Nejedovatý stále zelený živý plot, 26.4.2010 Dobrý den. Zbytečně si s tím lámete hlavu. Žádná zvířata nežerou jedovaté rostliny, které jim škodí a pokud nějaké sežerou, tak ty jim zrovna neškodí. Tak je to v přírodě prostě zařízené. Co je pro člověka jedovaté, na tom se většinou něco... celý příspěvek > |
 |
Pomozte najit nazev rostliny. Dekuji, 21.4.2010 Což je právě ta šrucha. Tady je vidět, jak jsou správné názvy důležité. Toto bude asi Portulaca grandiflora nějaký kultivar. Stanislaw |
 |
Roundup - založení nové zahrady, 21.4.2010 Dobrý den paní Moniko. Zkusím odpovědět. Pokud Vaše zahrada nebyla vůbec udržovaná a je tam stále původní porost, což znamená i to vše uschlé, tak se snažit zbavit té stařiny vyhrabáním i za použití nějaké vhodné mechanizace, třeba brány, nebo... celý příspěvek > |
 |