|
Choroba na svestce, 3.6.2009 Nebyl bych si tím tak jist. Jistě, švestka není meruňka, či višeň, u nichž je usychání vlivem moniliové spály nejčastější, ale taky může být |
 |
Choroba na svestce, 3.6.2009 Prosychání korun je u švestek poměrně typický jev - ale spíš starších. Stromy se tím jaksi samozmlazují a nemusí jít o příznak choroby. U 5letého stromku to ale v pořádku není. Může jít o monilii. |
 |
|
 |
Banánovitost švestek, 3.6.2009 Určitě strom neporážejte. Je pravděpodobné, že to příští rok nebude. Choroba se vyskytuje jen v některých klimaticky příznivých letech. Preventivním postřikem ji lze omezit, nikdy jsem to ale nedělal. |
 |
Banánovitost švestek, 3.6.2009 Myslím, že se jedná o puchrovitost švestek. Banánovitost neznám - možná je to češtinářský novotvar vyguglovaný překladačem.
V tuto chvíli už s chorobou mnoho nenaděláte. |
 |
Rouby, 3.6.2009 Na odstranění roubu je času dost. Raději si ale pěstujte další podnož, pravděpodobnost, že roub ještě vyraší sice je, ale malá. I neujatý roub, je-li dobře zavoskován a zavázán, tak honem neuschne. |
 |
Prechod z kraliciho kompostu na travni kompost, 2.6.2009 Dřevěný popel není totéž, co nadrcené větve. Dobře spálený (bílý, bez dřevěného uhlí) obsahuje jen minimum uhlíku - odešel jako CO2 v dýmu, zato se v něm koncentruje draslík, vápník. Je zásaditější než dřevo.
Kartonu bych se tolik... celý příspěvek > |
 |
Křovinořez z Makra, 2.6.2009 Mám za to, že kvalita nářadí v Makru je na úrovni bau bau, někdy ani to ne. Navíc ani cenově nevychází lépe na rozdíl od potravin ve velkém balení.
Ten křovinořez neznám. |
 |
Sousedka klepna, 2.6.2009 Myslím, že se jednoduše sousedce líbíte jako chlap... |
 |
Prechod z kraliciho kompostu na travni kompost, 2.6.2009 Sám za sebe si myslím, že kompost z králičí podestýlky a bobků je na dusík podstatně bohatší než z pouhé trávy. Jedná se v podstatě o uleželý hnůj a ten má nepochybně víc dusíku než rozložená tráva.
Tráva obsahuje mnoho celulózy, k... celý příspěvek > |
 |
Slimáci, 1.6.2009 Myslím, že nikdo nezabíjí rád živá zvířata. Ale i tento soucit s živými tvory by měl mít jakési hranice. Já tedy solení slimáků za vrchol sadismu nepovažuji. Vaše příspěvky, pane Radku, jsou trochu mimo mísu. Stejně tak bychom mohli... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Nove exoticke ovoce, 1.6.2009 Nakládal jsem ačokču společně s okurkami. a paprikou. Ani jednomu se chutí ani konzistencí nevyrovná. |
 |
Kustovnice čínská, 1.6.2009 Paní Anetto, měl jsem z Vašeho příspěvku stejný pocit jako pan Pavel. Když někdo do nebe vychvaluje, jak něco koupil tam a tam i se jménem(telefonicky a možno i mailem - k čemu ta informace?) působí to i na mě podezřele ze skryté... celý příspěvek > |
 |
Mozno pohnojit Kristalonom cerstvo zasadene okrasne kriky?, 29.5.2009 Pohnojit to asi jde, ale já zásadně čerstvě zasazené dřeviny nehnojím. Snažím se je zasadit do co nejlepší zeminy a pak jen zalévat. Pokud přihnojuji, ta až když rostlina zakoření a tvoří přírůstky. Jestli je to tak správně, ovšem... celý příspěvek > |
 |
Co s novými letorosty na jabloni?, 29.5.2009 Nerozumím natolik přesně, abych si troufnul poradit.
Nebojte se, od doby, kdy lidé vymysleli pilku a nůžky nemusí být žádný stromek moc hustý. Neuděláte zásadní chybu, když řez mladého stromku necháte až na příští jaro |
 |
Co s novými letorosty na jabloni?, 28.5.2009 Já bych na dvouletou jablůňku aplikoval pouze výchovný, tedy předjarní, řez. Za vegetace bych maximálně odstraňoval konkurenční výhony |
 |