|
Co je to za odrůdu?, 26.10.2009 Chybí důležitý údaj. Jak dlouho jdou skladovat, případně kdy mají konzumní zralost? |
 |
Štěpařský vosk, 24.10.2009 Četl jsem, že v Kanadě se skutečně používá na zatíraní velkých řezů balzám na bázi asfaltu. Neřeším teď malé řezy ale velké. Je potřeba si pamatovat, že uřezané dřevo (to co zůstalo) je mrtvé a balzám má jediný účel aby nevysychalo a nehnilo, než je... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Který z nových rezistentů se Vám osvědčil?, 23.10.2009 Pěstuji jabloně v horší oblasti a nejvíce mne překvapila odrůda, které ani nevím jak se dostala do sadu a po identifikaci v Želešicích se jedná o Rubinolu. Letos posadím další. Kousnutí do Rubinoly je kousnutí do jablka. |
 |
Valašská reneta, 17.10.2009 O Valašské renetě jsem nikdy neslyšel ale od dávných dob se zde pěstovala Sudetská reneta, protože v těchto podmínkách spolehlivě rodila ovoce dosti veliké bez známek nějaké větší strupovitosti. Poměrně dobře se skladovala ale chuť nic moc, tak... celý příspěvek > |
 |
Určení jablka nemoci, 16.10.2009 Quadraspidiotus perniciosus
Štítnička nebezpečná
Dosti se to podobá vzácnější formě napadení stromů a při přemnožení i plodů výše zmíněným škůdcem. Zkuste něco "goglovat" na toto téma. |
 |
Určení odrůdy, 14.10.2009 Starkrimson má úplně jiný tvar. |
 |
Melrose - starší odrůda jabloně, 14.10.2009 Taky by mne zajímala zkušenost s pěstováním této odrůdy. Já ji koupil asi 3x a ona to nebyla. Prostě prodejci mne "prodali" co jsem chtěl. Pak ale přeci ale po několika málo letech jsem ji přerouboval. Mám dojem, že pomologie tuto odrůdu... celý příspěvek > |
 |
Vlašské ořechy - nový recept, 11.10.2009 Kdo má na stromě švestky (můžou být i mírně scvrklé), tak může udělat toto. Naříznout plod, "vstrnadit pecku" a vložit čtvrtku vlašského ořechu a při vyšší teplotě usušit. Toto dělávala moje matka a to byla delikatesa hlavně v zimě o... celý příspěvek > |
 |
Uhlikovy pistni krouzek?, 11.10.2009 Carbon piston rings (toto si dejte do vyhledávače) a zjistíte, že se toho vyrábí "mraky". Samozřejmě je to materiálově obdoba uhlíkových kartáčů elektromotorů a ty něco musí vydržet, obdobně jak u pístů. |
 |
Neznámé zvíře, 28.9.2009 Ano, kuna útočí ze strachu, mám s ní "osobní zkušenosti". Přítomnost kuny se prozradí trusem kolem baráku na místech obvykle nepřehlédnutelných. |
 |
|
 |
Kvas smrdí podobně jako ředidlo, 27.9.2009 Zažil jsem jednu ochutnávku vypálené slivovice, kde taky byl cítit aceton a skutečně je to po nějakém špatném kvašení. Co je ještě u těchto nějak zkažených destilátů podivné, že na výšku lahve po delším klidu dojde k určitému "odmísení "... celý příspěvek > |
 |
Sežrané bobule, 23.9.2009 Proti vosám jsem použil šťávu z kvasu (švestek) a výsledek je přímo šokující, kolik se jich tam chytlo za 24 hod. Dobře fungují i renklóty přezrálé a rozmačkané ve vodě. Pivo pasterizované nemá již takový účinek a sladká voda je přímo k ničemu. |
 |
Přesázení jabloně, 22.9.2009 Dá se i to ale musí být vykopaný průměr větší a často se to stáhne nějakými plochými obručemi (aby se ten kolč nerozpad) a trhá se za kmen pomocí konopného lana a nějakým strojem s ramenem.
Je zde namístě poznámka, že v zahraničí se parkové stromy... celý příspěvek > |
 |
Přesázení jabloně, 22.9.2009 Znám metodu jak přesadit vzrostlejší strom ale je otázka, zda jste ochoten se tomu tak věnovat. Platí zásada, přesadit s co největším kusem zeminy bez porušení určité velké bazální části kořenů včetně vlásečnic.
připravit koncem října jámu na... celý příspěvek > |
 |
Pokazil jsem kvas?, 21.9.2009 V mé příručce o kvasu se píše, že zamrznutí kvasu při pozdním pálení je ke prospěchu. |
 |