|
Moruše - hledám jakékoliv informace, 20.11.2009 Jsem pamětník a narodil jsem se v Trnavském okrese a tudíž velmi dobře znám moruši jak bílou, tak červenou, tak černou. Za mých mladých let se tímto ovocem pohrdalo a sbíraly to pouze kačeny a pokud sbíraly ty černé, tak to pak taky vypadalo co z... celý příspěvek > |
 |
Proč se zkracuje terminál? A co je štrůdlák?, 19.11.2009 Terminál se zakracuje tak jak bylo vzpomenuto k potlačení "dominace". Štrůdláky byly u nás letní odrůdy obvykle nevídaných rozměrů co se týče plodu určené ke strouhání do štrůdlů a koláčů. |
 |
|
 |
Domácí klobásy, 18.11.2009 Občas jsem donesl klobásy ze Slovenska do práce a velmi zaujaly chutí. A tak kolega mne pověřil úkolem ať zjistím recept. Matka říkala toto: ať dá pořádné maso a papriku 4:1 (myslí se tím sladká vůči štiplavé). No a dodám jak už tady někdo říkal... celý příspěvek > |
 |
Vytvoření koruny, 16.11.2009 Spodní výhony bych zatím ponechal osudu, protože by podle zásad nikdy neměly zesílit nebo konkurovat a zatím pomohou asimilační plochou a až po nějakém rozumném založeném tvaru korunky je odstranit. |
 |
Mezišštěpování jabloní, 16.11.2009 Mezištěpování je výraz pro kombinaci, kde je špatná afinita t.j. ujímatelnost nebo jak bych to nazval. To znamená odrůda se špatně srůstá s podnoží. Tak se na kořenový krček naroubuje jiná kmenotvorná odrůda a na hořejšku se naroubuje nebo naočkuje... celý příspěvek > |
 |
Vytvoření koruny, 16.11.2009 Host 176.18 to celkem poisuje správně. Já jsem kdysi tady prohlásil, že bych "zakázal" prodávat špičáky. Důvody nebudu rozpisovat. Vy máte možnost bud nědělat řez žádný a počkat až ponechaná asimilační plocha listů napomůže vytvořit... celý příspěvek > |
 |
Řez lísky, 15.11.2009 Pěstoval jsem lísku jak ve tvaru velkých keřů tak ve tvaru stromu. Řřezat se to dá "jak vrba" nic moc se na tom nedá pokazit akorát je lepší vše dělat ve vegetačním klidu. |
 |
Ředění slivovice, 15.11.2009 U nás v okolních pálenicích (Valašsko) se dořeďuje ověřenou studniční vodou. Voda destilovaná se rovná voda deminerlizovaná, to znamená že má méně než mikrogram solí na litr. A u té destilované se ještě rozlišuje k technickým účelům a k těm třeba... celý příspěvek > |
 |
Sázení vrby, 15.11.2009 Není nic snadnějšího než sadit vrbu, přesto bych to nechana jaro a to z jediného důvodu. V přpadě hladné zvěře hrozí okus. |
 |
Čačanska Najbolja, 12.11.2009 Pokud je to dotaz na mne, tak přímo z Val. Klobouk. Sad mám přímo na jih a na velkém vzorku Čačanských jsem si ověřil, že stromům ze začátku se dařilo až přišlo něco a postupně "odcházely" všech věkových kategorií. Tato podle mne chroba... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Druh fazole, 11.11.2009 Říká se, že královnou fazolí je "Adzuki", hodně oblíbená v Japonsku a je hnědá. |
 |
Malá úroda jablek, 8.11.2009 Moji neúrodu letos způsobil Květopas a to nikdy nevím jestli bude nebo ne a pozná se to až se přestanou otvírat květy a začnou hnědnout a na zásah je pozdě. |
 |
Obnovení starého sadu, 4.11.2009 Mnozí diskutující mají pravdu. Podle mne je obnova vyroděného sadu problematická v dnešní rychlé době a pokud možno bez práce. Dříve se to dělalo tzv. rigolací. To znamenalo odstranit všchny stromy i se silnější částí kořenů, pak orba do hloubky 60... celý příspěvek > |
 |
Pecky ze švestek - a co s nimi?, 2.11.2009 Při rozebírání staré šopy na Valašsku jsem narazil na beton "nadstavovaný " peckami. Něco podobného z jiného odpadu se dělá i v USA. Beton je lehčí a "teplejší". Ale to by muselo být pecek? |
 |
Olejový hobby kompresor - nechávat natlakovaný?, 31.10.2009 Základem manometrů je" Burdonovovo pero" (měl jsem to jako maturitní otázku). Je to trubice eliptického průřezu stočena do "C". Tlakem uvnitř se eliptický průřez snaží zaujmout více kruhový a tím se mění poloha neutrálního vlákna... celý příspěvek > |
 |