|
Travní hnojivo a její dálka učinnosti?, 10.5.2009 Já bych řekl, že trávník máte možná v chudé půdě nebo je vrstva zeminy (úrodné) jen velmi nízká. Proto se v ní průmyslové hnojivo dlouho neudrží a když je tráva spotřebuje, rychle její kvalita klesá. Řešení bych viděl v dodání humusu a... celý příspěvek > |
 |
Vodní gril, 10.5.2009 Druhým rokem mám stejný gril, co popisuje Honza. Je dobré grilování neuspěchat, maso vkládat až když voda vaří a oheň poklesne. I nad lavórem se dá maso připálit - je pak na povrchu nahořklé s příchutí buřtu narychlo opečeného nad... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Mrazuvzdornost kytek od starkla, 7.5.2009 Možná navštěvuji nesprávná zahradnictví. Mám pocit, že jediné, co snad opravdu vypěstují je přísada. Všechny ovocné i okrasné dřeviny, většinou nakupují a sami fungují jen jako prodejci. Podobně jako třeba lékárny, které taky přestaly míchat léčiva. |
 |
Čerpadlo na zalévání, 7.5.2009 Jednoduchým řešením je použít levné ponorné vibrační čerpadlo (kvalitnější nástupce starých sovětských Malyšů). Jeho výhodou je konstatntní průtok nezávislý na převýšení, malý průtok (asi půl litru za sekundu) umožňující zalévání bez odplavení zeminy... celý příspěvek > |
 |
Odrůda Burlat - máte zkušenosti?, 7.5.2009 Mám stejnou zkušenost jako pan Hauser. Skoré třešně jsem míval. Potom sousedi skáceli své staré stromy a úrodu mi pravidelně začli sklízet ptáci. Řešil jsem to naroubováním skorých odrůd - májovek na kdejakou ptáčnici za vsí. Poslední roky už mi zase... celý příspěvek > |
 |
Mrazuvzdornost kytek od starkla, 7.5.2009 To je asi správné doporučení, navíc podporující místní drobné zahradníky. Problém je v tom, že hodně drahý je čas a otvírací doba v mnoha zahradnictvích nepočítá s tím, že zákazník chodí do práce. Proto jsou tak úspěšné zásilkové obchody. |
 |
Úprava vrby, 7.5.2009 Z prutů nařezanými na podzim lze plést košíky celou zimu, stačí je nechat venku. Já ale raději pletu z prutů nařezaných před rokem, vyschlých a namočených 1-3 týdny (podle síly) před pletením. Košíky se pak tolik nesesychají. |
 |
Lesni mravenci, 7.5.2009 Roje malých černých a zrzavých mravenců v podobě kupky kypré hlíny v trávě - většinou se rozprsknou při sečení - vídám každoročně. Asi v tuto dobu, záleží zřejmě na počasí. V létě se jejich počet sám sníží na únosnou míru. Bujuji s nimi... celý příspěvek > |
 |
Pochlubte se svými výsledky roubování, 7.5.2009 Je to asi banalita, mám malý příspěvek k vylamování či odřezávání výhonů na podnoži - a vůbec odstraňování konkurenčních zazelena.
Mám zkušenost, že rány po mladých zelených výhoncích,, které se snadno vylomí i s malou patkou se... celý příspěvek > |
 |
Postrik proti pilatce, 7.5.2009 Příbalový leták od Reldanu před sebou nemám, ale toxicita pro teplokrevné živočichy obvykle uváděna bývá. Většina moderních insekticidu bývá relativně neškodných. O slepice bych se nebál. Není ale na pilatku trochu pozdě? |
 |
|
 |
Nejranější hrušeň?, 6.5.2009 To nevím, kdouloňové podnože nemám. Ale roste poměrně bujně a ujímá se snadno (ostatně asi jako všechny hrušky). |
 |
Chycená myš, 6.5.2009 V žádném případě bych živé myši v pasti nenechával. Jednak je to opravdu týrání, v tom malém prostoru je to takový stres, že zvíře chcípne obvykle dřív než by pošlo žízní (dávat mu zrní je o ničem). Navíc bych spíš řekl, že další myši nepřilákají,... celý příspěvek > |
 |
Odrůda višně, 6.5.2009 Podle toho to nelze určit. Jen namátkou - Ostheimská vlasačka. Pěstovala se i jako keř. |
 |
Odrůda Burlat - máte zkušenosti?, 6.5.2009 Burlat má na rozdíl od těch uvedených navíc nejtvrdší plody (chrupka). Nepřekonává je ovšem plodností. |
 |
Odrůda do těžké půdy, 6.5.2009 Asi žádná.
V těžké vlhké půdě trpívají třešně klejotokem. Proti němu bývala nejodolnější Napoleonova |
 |