 |
Odrůdy vhodné na sušení, 20.12.2009 Ideální hrušku na sušení stále hledám. Sušší dužinu dle pomologie by měla mít Harbo, ale nezkoušel jsem ji. Za nejlepší odrůdu na sušení zatím považuji Charneuskou.
Ze švestek je bez konkurence Domácí. Některé tolerantnější... celý příspěvek > |
 |
Domácí pekárna, 13.12.2009 Ne, jsou dole a tahají se přes těsto.
Nebo se metlička po domíchání sama sklopí na dno nádoby. |
 |
|
 |
Domácí pekárna, 13.12.2009 Při koupi se podívejte, jestli se hnětací metly nemusejí vyndávat po vykynutí. Jinak se vám zapečou do chleba. |
 |
Jakou technikou a kdy roubovat?, 12.12.2009 Podle mě nemá doba odběru sama o sobě na úspěšnost roubování prakticky žádný vliv. Důležité je pouze to, aby rouby nebyly vyschlé nebo naopak narašené. Rouby jabloní samy neraší, ať je nařežete kdykoli. Jiná věc je u peckovin, zejména třešní a višní.... celý příspěvek > |
 |
Pěstování starých odrůd jabloní na nízkých tvarech, 12.12.2009 Nevím, jestli se strýmky pěstují hodně. Spíš staré stromy jsou natolik vitální, že je zatím nepokáceli.
Jistěže to není žádná delikatesa, ale podřadná chuť je dán a taky tím, že staré stromy rostou ve vyčerpané půdě a o mnohé se nikdo... celý příspěvek > |
 |
Broskvoň v biozahradě, 6.12.2009 Moč obnsahuje převážně dusík a draslík. Fosfor taky, ale mnohem méně. Za fosforečné hnojivo ji považovat nelze. |
 |
Domácí klobásy, 6.12.2009 I kdyby česnek zelené skvrny způsoboval, v pomletých klobásách, často obarvených paprikou by to nebylo vidět. Sám česnekuji i maso nakládané na uzení, hned při solení, skvrny žádné.
Jinak, pokud udíte kusové maso, je dokonalé uležení a... celý příspěvek > |
 |
Roubovat nebo očkovat?, 6.12.2009 To, co píše pan Vítek je vhodné, pokud se štěpováním, resp. množením sadbového materiálu chcete živit. Pokud dobře čtu, zadavatel má starou neznámou jabloň a chce si vypěstovat jeden stromek téže odrůdy.
Postup s vypěstováním... celý příspěvek > |
 |
Závady při výrobě domácích uzenin?, 6.12.2009 Dělám to taky tak, s tím rozdílem, že maso umíchané maso nechám odležet do druhého dne již naražené ve střevech a zavěšené na hůlkách. Před vložením do vytopené udírny nechám klobásy vytemperovat při pokojové teplotě. |
 |
Řez třešní a švestek, 6.12.2009 Dělám to podobně jako p. Lída. Dokud jsou peckoviny mladé, dělám výchovný řez zhruba v době květu. Dospělé stromy jen prosvětluji. Ty v létě plodící po sklizni, pozdní švestky taky v květu. Je pravda, že slivoně se prosvětlují samy prosycháním. Mně... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Domácí klobásy, 6.12.2009 Česnek přidávám do tučnější složky - která se bude krájet na kostičky nebo mlet na hrubo, a to již při nakládán masa (asi týden před mletím a plněním). Zelených skvrn jsem si nevšiml.
Jemnou složku v hnětači míchat lze. Pozor si je třeba dát... celý příspěvek > |
 |
Čím hnojit švestky?, 5.12.2009 Pravdu má, podle mého, Ferda i AB. Rozhozením po povrchu lze pohnojit stromky, ale velkou část živin sebere travní drn. Tomu je třeba přizpůsobit dávky. Já považuji mělké zarytí za dobrou věc, zejména u statkových hnojiv, třeba hnoje. Jiná věc... celý příspěvek > |
 |
Hrabání listí, 21.11.2009 Je to celkem častý dotaz mužů, jejichž požádkumilovné manželky je nutí ke hrabání listí ve větší zahradě a jim se moc nechce. Patřím k nim trochu taky. Navíc v některých letech zamrzlo či napadl sníh dřív než listí opadalo a nic se nestalo. Poukazuji... celý příspěvek > |
 |
Destilační přístroj, 14.11.2009 Nevím, s takovou úpravou destilátu nemám zkušenosti |
 |
Zalévání rybízu a angreštu, 14.11.2009 Travní drn je pro kořeny meruzalkové podnože nepochybně konkurencí. Ale není tráva jako tráva a půda jako půda. Tam, kde je půda hluboká, úrodná a tráva se pravidelně seče a udržuje nízká, neškodí tolik - kořeny si "sáhnou" hlouběji. V... celý příspěvek > |
 |