 |
Jak vypěstovat podnož jabloně?, 1.1.2010 Podle vzhledu vypěstované jabloně použitou podnož nepoznáte. |
 |
Čím teď na podzim přihnojit, 1.1.2010 Ono je to asi jedno. Když rozsypete suchý popel, časem se z něj rozpustné látky vyluhuhjí. Když budete zalévat rozmíchaným popelem ve vodě, velká část - nerozpustná - beztak zůstane na povrchu.
Osobně popel ke stromům... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Mam triletou merunku, 1.1.2010 Písku můžete přidat bez omezení k čemukoliv, zejména v těžké jílovité půdě. Meruňky jsou ale na nedostatek vzduchu v půdě nejháklivější. Zapravit jej tak hluboko, jak dovolí kořeny, které je dobré šetřit.
Přidávat písek do lehké,... celý příspěvek > |
 |
Pozná někdo tuto odrůdu?, 31.12.2009 Patrně Starkrimson, možná Gloster |
 |
Mrkva - predpestovanie v sadbovaci, 30.12.2009 Mrkev ve skleníku? Jaký by to mělo smysl? Při skladovatelnosti mrkví postrádá dřívější sklizeň své kouzlo. |
 |
Hrušeň na křížaly, 30.12.2009 Pařížanky jsem měl úplně bez chuti, asi jsou ještě teplomilnější než Boscovy.
Myslím, že meruňky, aby nezhnědly, je třeba ošetřit chemicky, sířením či nějakou kyselinou. To raději skousnu tu hnědou barvu. Meruňky ale ve větším množství... celý příspěvek > |
 |
Co je to za odrůdu?, 30.12.2009 Možná Borovinka - Chralamowski |
 |
Hrušeň na křížaly, 29.12.2009 Já krájím ovoce na sušení na osminky či dvanáctinky. Jednak to tak dělá sám vykrajovač - taková ta obruč s paprsky, co vykrojí i válec jádřince, a taky dílky nastojato zaberou míň místa v sušičce než dekorativnější kolečka.
Boscova... celý příspěvek > |
 |
Korková zátka, 29.12.2009 Dá se použít i pečetní vosk |
 |
Hledám zvláštní jabloň, 29.12.2009 Typický je taky otevřený kalich (viz na levém plodu). Červené zbarvení na plodech jsem ale neměl. |
 |
|
 |
Kompost zapusteny do zeme, 29.12.2009 Protože jsem kdysi zakládal kompostiště v mírném svahu, část jsem musel zapustit do země. Při odebírání zralého, sypkého jsem došel na úroveň země, Po ní byl kompost černý, mokrý mazlavý, smradlavý.
Řešení bylo jednoduché.... celý příspěvek > |
 |
Hledám zvláštní jabloň, 29.12.2009 Popis sedí na m.j. na Smiřické vzácné, je to ale krajová odrůda východních Čech, kde byla hodně rozšířená. Typické jsou velké plošší plody, s výraznými lenticelami (tečkami). Při přezrání zmoučnatěly takovým jiným způsobem - bílá dužina jakoby vrzala... celý příspěvek > |
 |
Vliv podnože na chuť, 26.12.2009 Pokud přeroubuji nějaký strom - a provádím to přes 30 let - mají jablka z prvních úrod obvykle jinou velikost chuť i skladovatelnost než matečný strom. Je to pochopitelné, vznikl nepoměr mezi kořeny a nadzemní částí, změnila se distribuce... celý příspěvek > |
 |
Zmrznutí kvasu, 20.12.2009 Asi bych asi ty demižony místo obalení elektrickou dečkou přenesl do místnosti s 15-20 stupni. Horší je to s nádobami 200 litrovými, s kterými se nedá hnout. |
 |
Slivovice vs. calvados, 20.12.2009 Pane Šlosare, Váš popis 16.10. je fundovaný, ale místy zavádějící. Píšete:
...Ačkoliv jablka obsahují průměrně 8,9% cukru, je vhodné přidat další cca 3% cukru (na 60 litrů moštu tedy 1,8 kg) čímž se nepatrně zvýší podíl alkoholu a kvas se... celý příspěvek > |
 |