|
Co je to za odrůdu?, 26.2.2010 Stark Earliest je i docela placaté, ale je jibnak zbarvené. Líčko není žíhané, jsou na něm tečky. |
 |
Calvados a.j, 21.2.2010 Buďte v klidu. Sacharóza se na rozštěpí na oba monosacharidy (glukózu a fruktózu) v roztoku sama. |
 |
|
 |
Kterou višeň?, 21.2.2010 Pokud bude višeň trpět podvýživou, budou všechny odrůdy jen pecka se slupkou, tak jako Vaše Morela.
Nejdřív rozhodněte, jaké využití višní plánujete. Odrůdy s maďarskými jmény, dále Favorit, Záhoračka, K. Hortensie, aj. jsou nasládlé a... celý příspěvek > |
 |
Odrůdy Vitos a Beforest, 20.2.2010 Nenašel. |
 |
40 let stará nafta, 20.2.2010 Jak je to se starším benzínem? Konkrétní příklad: dvoutaktní motorka stojící několik let (5) v garáži, v nádrži směs olej - benzín 1:40.
Takový benzín používám na čištění skvrn - třeba od asfaltu, kovových součástek a nářadí. Všude tam, kde... celý příspěvek > |
 |
40 let stará nafta, 19.2.2010 Téma je vpravdě nekončící.
Jako rozumnou variantu vidím věnovat naftu známému, který vlastní traktor z 50. či 60. let. Takových je na každé vsi řada. On Vám za to rád pooře políčko, odveze z lesa palivové dříví nebo ze statku fúru hnoje. A Zetor... celý příspěvek > |
 |
Psí chlupy do kompostu?, 19.2.2010 .Ráda hnojím kompostem a ne žížalama.
Kompost zakládám každoročně, již přes 30 let. Kompost bez žížal se mi zatím "vyšlechtit" nepodařilo. A ani se o to nesnažím. Zarývám-li jej na podzim i s dešťovkami, veřím, že tím půdě prospívám. |
 |
Kvas s durancii, 19.2.2010 Rok asi mimořádný byl, přesto jsou některá čísla podezřelá.
Já jsem tedy letos (vlastně loni v prosinci) vypálil z 400 litrů kvasu 40 litrů 51% ní (po doředění). Jako známý odpůrce slazení kvasu jsem ani víc nečekal. Přiznám se, že v... celý příspěvek > |
 |
Odrůdy Vitos a Beforest, 19.2.2010  Jablka nejsou enormně nápadná
Přednosti: velmi dobrá nasládlá dužina s lékořicovou příchutí připomínající kvalitní starší odrůdy vyšlechtěné z Coxovy renety - Bláhova, Kids Orange, aj. Bez větších nároků na polohu a podnebí, není zvlášť náchylný na... celý příspěvek > |
 |
Stolní odrůdy, 7.2.2010 Které byste doporučil do horších podmínek - půdních, klimatických, světelných? Mám jenom Prim |
 |
|
 |
Malvazinka, 7.2.2010 Oullinská i Domácí švestka jsou samosprašné. Opylovat Malvazinku asi mohou, pokud kvetou ve stejné době. Domácí, tuším, ale kvete později. Ani v přítomnosti opylovačů nebývá plodnost Malvazinky nijak mimořádná. |
 |
Malvazinka, 6.2.2010 Jako vhodní opylovači pro Malvazinku se uvádějí Althanova, Zelená renkloda Mirabelka nancyská, aj. |
 |
Jak loupat ořechy, 6.2.2010 Suchá zčernalá rubina obvykle nebývá následkem sucha, nýbrž houbové choroby antraknózy |
 |
Ontario a Wagenerovo, 30.1.2010 Je to tak, útlum pěstování Ontarií vidím v glorifikaci sladkých a červených jablek v naší populaci. Taky výrazný sklon ke střídavé plodnosti. V tom jsem ale spatřoval naopak malou výhodu. Když byl mimořádně špatný rok a jablek bylo málo, tak Ontario... celý příspěvek > |
 |
Ontario a Wagenerovo, 30.1.2010 Všechno je možné, ale jablka na obrazku vlevo - na košíku - věru jako Ontaria nevypadají. |
 |