|
Běloskvrnec tečkovaný, 28.5.2009 Na fotce vpravo je listokaz zahradní. Příbuzný chroustům. |
 |
Staci jen postrik, 28.5.2009 Jaký jiný postřik máte na mysli?
Přesazení pětiletých švestek nemusí být vždy úspěšné. Drobné listy a malé přírůstky bývají následkem zmenšení kořenové plochy způsobeným přesazením, zejména při vynechání řezu. Důležité je přesazenou dřevinu... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Co všechno hnojíte slepičáky?, 28.5.2009 Květiny, trvalky a okrasné keře hnojím minimálně, vzhledem k tomu, že se z nich nic nesklízí nepředpokládám tak velké nároky na živiny. Jinak nevidím problém je kvašenými slepičáky přihnojit, třeba borůvkám svědčí. |
 |
Existuje broskvoň s tmavě červenými listy?, 28.5.2009 Půjde buďto o níhodnou mutaci nebo vyšetěpení méně časté kombinace alel.
Dvakrát se mi stalo při výsevu myrobalánových jader, že náhodně vyrostl semenáček s tmavšími až hnědočervenými listy. |
 |
Vzrůstná hrušeň, 27.5.2009 Všechny hrušně jsou cizosprašné, ale s opylením nebývá problém. Jistě v okolí nějaké hrušně rostou |
 |
Hnojivo na trávník, 26.5.2009 Nechci Vám brát empirickou iluzi, ale ledek vápenatý je nejrychleji a nejkrátkodoběji působící hnojivo vůbec, navíc jen dusíkaté (odmyslíme-li si vápenatý anion).
Z pročítáním zaručených návodů na hnojení trávníků se mi... celý příspěvek > |
 |
Plot kolem zahrady - sloupky, 26.5.2009 S ručním vrtákem je v kypré zemi snadná práce. Do horší půdy či na celý plot se ale vyplatí půjčit si motorový (500Kč na víkend). Musejí být k tomu dva, ale za den máte desítky sloupků postavených i s betonem
Já osobně... celý příspěvek > |
 |
Plot kolem zahrady - sloupky, 26.5.2009 Nevím, jestli vyvrtání děr půjčeným vrtákem s následným zalitím trochou betonu není jednodušší než pracné zašroubování sloupků. Jak pevně bude takový sloupek držet ve vhké zemi si netroufám posoudit |
 |
Vzrůstná hrušeň, 26.5.2009 Takže si to shrňme. Chcete velký strom bez nutnosti ochrany a řezu. Vyřadíme, jabloň a třešeň, ty už máte, vyřadíme i ořech - připadá Vám málo ovocný. Co zbývá? Pod broskvoň se nevejdete, meruňka jen v nejlepších polohách prospívá tak, aby vytvořila... celý příspěvek > |
 |
Škůdce, 26.5.2009 Měďnaté postřiky mohou broskvové listy poškodit i při správném naředění |
 |
|
 |
Mladý burlat, 25.5.2009 Měly by dozrávat stejně. |
 |
Podnož pro sloupovitou jabloň, 25.5.2009 Sloupovitý růst bývá vlastností odrůdy, nikoli podnože, takře stromek naštěpovaný z Vašeho stromku bude určitě růst taky sloupovitě. Podnože se, myslím, používají středně vzrůstné. |
 |
Škůdce, 25.5.2009 Maximum postižení na dolních okrajích listů připomíná poškození příliš koncentrovaným postřikem. Předpokládám ale, že Kuprikol jste používal jen v domě, kdy broskvoň ještě neměla listy. |
 |
Housenky na třešních, 25.5.2009 Škůdce neznám - nejspíš nějaký motýl - ale nemyslím, že by bylo nutné likvidovat celé větve. |
 |
Proč mi bouchlo domácí víno?, 25.5.2009 Víno Vám bouchlo patrně proto, že přenesením do tepla začalo znovu kvasit - chytlo tzv. druhé kvašení.
Pasterizovaná mrkvová šťáva bouchla nejspíš proto, že mrkev, rostoucí v půdě byla kontaminovaná sporulujícími anaeroby. Jejich spóry snesou... celý příspěvek > |
 |