|
Tak takhle jsem to okousal ja, 2.4.2010 Ani řez nadvakrát nezaručí, že se nevylomí vyrašený výhon. To se mi občas stalo - stačil silnější vítr. Ale nijak zvlášť to nevadilo. Nejpopzději do roka se vylomený výhon nahradil jiným. |
 |
Roubování vzrostlých třešní, 28.3.2010 Nejde o to, jak je vysoká (uřízne se), ale jak jsou silné větve, které budete přeroubovávat. Do 8 - 10 cm průměru to jde, ale zahojení ran není zaručené.
Kopulací asi 7 metrovou třešeň není kde naroubovat, leda za rok po hlubokém... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Bohemia Gold - jak ostříhat, 28.3.2010 To by bylo spíš napřímení. Naopak vyvázáním se myslí sklonění výhonů do šikmé (vodorovné) polohy a zafixování v ní. |
 |
Je Summit opylovačem pro Karešovu rannou?, 28.3.2010 Rozdílná doba zrání ještě neznamená rozdílnou dobu kvetení. Většina třešní se dobou kvetení (alespoň částečně) překrývá. Jako nejlepší opylobvač Karešovy bývala uváděna pozdní chrupna Napoleonova U některých třešní je vzácně popisovaná vzájemná... celý příspěvek > |
 |
Choroba - cerne tecky na vetvickach a kminku, 28.3.2010 Když se přihlásíte pod jménem (ne jako anonymní host), obrázek se Vám vložit podaří. |
 |
Je Summit opylovačem pro Karešovu rannou?, 28.3.2010 Podle čeho to zjišťujete? |
 |
Proc neplodi 12-leta slivon Malvazinka (v Praze)?, 27.3.2010 Malvazinka kvete výraznými bílými květy ještě dřív, než se strom zazelená. Nelze to přehlédnout |
 |
Hnojení česneku, 27.3.2010 Jistě je možné cibuli a česnek hnojit, ostatně existují speciální hnojiva na cibuloviny - dřív Alin. Já ale, stejně jako p. Martin česnek nehnojím. Ze dvou důvodů. Jednak si myslím, že půda je ještě vyhnojená po předchocích dvou letech, kdy tam... celý příspěvek > |
 |
Poradí někdo, kde se dají sehnat kvalitní rouby?, 27.3.2010 Síly roubu se nebojte, čím silnější roub, tím lepší ujmutí a růst. Akorát silnější dřevo jde hůř seříznout jedním tahem. Při roubování kopulací dbejte, aby roub nebyl silnější než podnož. Ono se to sice (vzdor údajům v literatuře) obvykle ujme,... celý příspěvek > |
 |
Korková zátka, 27.3.2010 Pokud je mi známo, v obchodech se prodávají lihoviny vesměs se šroubovacími uzávěry. Ty mají vždy nějaké těsnění. Pochybuji, že by výrobci tak činili, kydyby víčka pouštěla nějaké pachutě. |
 |
|
 |
Hnojení česneku, 26.3.2010 Já tedy pěstuji česnek, cibuli, hrách a fazoli v 3. trati, t.j. rok po listové zelenině a 2 roky po bramborách. Celou tuto plochu v daném roce již nehnojím a v podstatě ani nezalévám. Plodinám to evidentně neschází. Pravda, u nás dost prší. |
 |
Hruska z viacerymi odrodami, 21.3.2010 Je to vcelku jedno, jakou základní hrušeň použijete. Odrůdy mají vesměs dobrou vzájemnou afinitu. Důležité je, aby všechny odrůdy rostly zhruba podobně silně, aby jedna větev nepřerůstala strom. Hodí se také počítat s umístěním odrůd na stromě s... celý příspěvek > |
 |
Poradte ako orezat jablon, 21.3.2010 Řekl bych, že stromy řezané byly a ne zcela neodborně. Problém prvního je, že se někdo pokusil pěstovat zákrsek na bujné podnoži a pak to vzdal. Proto strom nemá kmen.
Jestli stromy loni plodily, provedl bych jen šetrný průklest. Pokud... celý příspěvek > |
 |
Chci si koupit sekačku, prosím poraďte, 14.3.2010 Podle mě je motorová sekažka bez pojezdu již mrtvá věc. Soudím tak podle reakcí lidí, kteří koupili novou - s pojezdem a všichni litovali, že tak neučinili dřív. Jako druhou výhodu pojezdu vidím fakt, že udá optimální rychlost jízdy stroje, aby střih... celý příspěvek > |
 |
Bohemia Gold - jak ostříhat, 14.3.2010 Vyvázání bujně rostoucích výhonů do šikmé polohy je dobrá věc. Utlumí se tím příliš bujný růst, který by se zimním řezem ještě více podnítil a zároveň se založí ramena koruny v odpovídajícím úhlu. U Bohemie je ovšem třeba vzít v úvahu sklon k... celý příspěvek > |
 |