|
Sousedka klepna, 3.6.2009 Motto: Dneska jsi tak úspěšný a nemáš strach,
žádný hřebík netlačí tě v botě,
zítra budeš opuštěný starý brach,
zítra budeš úspěšný kůl v plotě.
Mění se jen čas, naše vlastnosti ne.
Dík za nádherné motto. AB |
 |
Vrúbľovanie, 2.6.2009 Něco podobného se mi také za pološera stalo.Rok, dva rouby budou vegetovat.Potom s největší pravděpodobností odejdou. AB |
 |
|
 |
Zapalování na vari, 2.6.2009 Mám náhradní setrvák před sebou a posuvkou jsem naměřil: vnitřní průměr 24,5 mm(vnější 26?),stoupání závitu cca 1,5 mm.Předstih by měl být uveden v návodech www.vari.cz podle typu motoru AB |
 |
Jak na Bršlici - Kozí nohu?, 1.6.2009 Léčivá bršlice jde úplně snadno zlikvidovat přikrytím neprůsvitnou fólií a pod. |
 |
Čím zahubit pařez černého bezu?, 1.6.2009 Mechanickou likvidací bylinných letorostů postupně docílíte žádaného.Zkuste se se sousedkou přece jen domluvit, při dobré vůli lze najit společný efekt.Pomocí herbicidů dobrou vůli nenajdete. AB |
 |
Co poridit na sekani plochy 1500m, 1.6.2009 Nebojte se chodit za dobrou bubnovou sekačkou s pojezdem.Ta vám udrží trávník stejně jako ta, na které sedíte.I trávník, který přeroste, když náhodou nebude čas... AB |
 |
Odruda, 1.6.2009 Pokud chcete, přeložím.Je to věc:
Alte Rebe zu Maribor. Der »Stara Trta« (Alter Rebstock) im Bezirk Lent am Drauufer in Maribor (nahe der Stadtmauer beim Judenturm) ist wohl eine der ältesten Früchte tragende Reben Mitteleuropas.... celý příspěvek > |
 |
Pochlubte se svými výsledky roubování, 1.6.2009 Ablaktace.Pojem, který v praxi využívám tehdy, když se všechny rouby při přeroubování- např.švestek- neujmou.Pokud je neujatý roub ve vyšší poloze než jiný -ujatý-pak právě v tuto dobu přikájím nový výhon ujatého roubu na obrost (staré... celý příspěvek > |
 |
Postřik na plevel v bramborách, 1.6.2009 Senkoru se najíme dost v kupovaných. Doma si nebudeme trhat sněženky dynamitem. |
 |
Co dělat při poranění stromů sršni, 31.5.2009 Na podzim jsem našel sršně takto hodovat na meruňce.Naštěstí už byli zkřehlí zimou a bylo jich málo.Ale uměli "vydlabat"do kambia slušný otvor. AB |
 |
|
 |
Co způsobuje usychání větví?, 31.5.2009 Důsledky napadení se projevují právě teď.Letos si úžehová monilie, zdá se, pěkně zařádila. I přes poctivý postřik. AB |
 |
Bradavice na listech, 31.5.2009 V malém je všechno snesitelné, ve větším už není radno čekat.Do sklizně je ještě daleko, klidně OMITE použijte.Zimní postřiky ale už nevynecháme. AB |
 |
Rez nebo cizopasník?, 30.5.2009 Pane Otevřele, patrně jde o septoriovou skvrnitost listů (Mycosphaerella sentina).Mám ji na jedné sazenici hrušně rovněž.Základem ochrany má být preventivní opatření: nevysazovat náchylné odrůdy, zajistit vzdušnost porostu a koruny stromů a... celý příspěvek > |
 |
Karešova nebo kaštánka, 30.5.2009 Mám obrovskou srdcovku KORDII (Těchlovická II,4.-5. týd.),letos krásně zakvetla, leč plodů už tolik mít nebude (suchem nebo špatným opylením)a jsou i menší.Loni měla ovoce víc.Červivé ale jsou až ty poslední, které nedosáhnu a jsou už pro... celý příspěvek > |
 |
První třešně, 30.5.2009 Je to cizosprašná odrůda, která se dobře opyluje s odrůdami ´Burlat´ a ´Karešova´.Máte v blízkosti některou z nich?Pokud ne, uvažujte o vroubování některé z nich.Vyplatí se to.Letos ale převládly horší opylovací... celý příspěvek > |
 |