|
Příspěvky uživatele - 94.12
|
 |
Stejnou IP adresu může sdílet více přispěvatelů, kteří využívají internetové připojení od stejného poskytovatele nebo jsou uživateli počítačových sítí velkých firem a institucí. Spolehlivou zárukou autentičnosti příspěvků je proto pouze registrace a vkládání příspěvků pod svým uživatelským jménem.
|
 |
Nahořklé maso z nové udírny - guma, těsnění, 29.11.2008 Nemohu říci, že se mi uzené vždy 100% povedlo, už jsem je nedoudil, spálil, propadlo hákem, aj. Ale že bych je přesolil, si nepamatuju. Ovařuji ve fyziologickém roztoku (1%). Při vaření v hypertonickém láku (3%) bych měl strach, že... celý příspěvek > |  | Domácí klobásy, 28.11.2008 O uzeném hovězím, přiznám se, čtu poprvé.
Kdysi jsem se pídil po receptech na klobásy. V minulém režimu jich mnoho nebylo, přesto jsem se dostal k několika deítkám receptur. Po revoluci vyšly v řadě příruček. Postupně jsem vyzkoušel... celý příspěvek > |  |
|  | Nahořklé maso z nové udírny - guma, těsnění, 28.11.2008 Když jsem ještě nenastřikoval, dával jsem standartně do masa i klobás 2 deka soli na kilo masa. Většina receptur přidává ještě víc. Jistěže lze dát i méně, ale Praganda, se mi zdá, solí o trochu míň a taky mi připadá vlhčí, tedy těžší. Stejně... celý příspěvek > |  | Nahořklé maso z nové udírny, 28.11.2008 Nevím, ale škrcení přívodního vzduchu, je podle mě, nutnost. Právě při nedokonalém spalování daném špatným přívodem vzduchu vznikají ty správné aromatické uhlovodíky, které dají masu tu pravou chuť. Aspoň si to teda myslím. Udírna s dobrým tahem... celý příspěvek > |  | Nahořklé maso z nové udírny - guma, těsnění, 28.11.2008 Ten koncentrovaný solný roztok (240g/litr) slouží jen k nástřiku. Decilitr roztoku na kilo masa pak dá asi 2 deka soli na kg masa (něco vyteče), což je obvyklá koncentrace. Během uzení se ta trocha vody odpaří. Pokud bych nastřikoval roztokem... celý příspěvek > |  | Vrúbľovanie, 28.11.2008 Rouby obvykle odebírám obvykle kolem Vánoc. Pro roubování kopulací v předjaří je to ale celkem jedno, lze je brát i těsně před roubováním, navíc odpadá starost s úschovou. Prosincový odběr má ale svou výhodu. Neujmuté podnože je možno v květnu... celý příspěvek > |  | cibule ze semínka, 28.11.2008 U nás taky mrzne i dost pozdě (kvůli meruňkám bohužel), ale asi to nevadí. Ona ta cibule, i když se vysévá v březnu trvá velmi dlouho než vzejde. Někdy mi mezitím i zapadne sněhem. |  | Hruška Guyotova nebo Dr. Guyot, 27.11.2008 Isolda je křížencem Guyotovy a Červencové. Původ českoněmecký. Sklízí se začátkem srpna, vydrží necelý měsíc. Plody jsou větší než Červencové, na teplo méně náročná než Guyotova. Štěpuje se raději na kdouli, neboť dost bujně roste. Považována je dnes... celý příspěvek > |  | Nahořklé maso z nové udírny - guma, těsnění, 27.11.2008 Praganda je řeznická nakládací směs, běžně k dostání v drogerii. Je to směs kuchyňské soli, malé procento dusitanu a možná ještě něčeho. Maso prosolí, zbarví dočervena a nevyžaduje dlouhé ležení a činnost bakterií jako dříve používaný přídavek... celý příspěvek > |  | Nahořklé maso z nové udírny - guma, těsnění, 27.11.2008 To, co píše pan Jarda - jakoby mi mluvil z duše - by měl znát amatérský řezník jako uzenářský otčenáš. Získal jsem zkušenosti velmi podobné. Drobné odchylky u svého postupu uvádím:
1. Nemám obvykle čerstvé maso z vlastní zabíjačky. Pokud ano,... celý příspěvek > |  |
|  | Roubování třešně, 26.11.2008 Roubovat můžete, otázkou je, jestli se to ujme. Mně se to nikdy nepodařilo. Jádroviny se mi ujímaly dobře i při roubování v ruce (a následně vysazené), třešeň ani jedna. Od té doby štěpuji třešně jen tam, kde aspopň rok rostly. Naočkované podnože by... celý příspěvek > |  | Proč neplodí Favorita, 26.11.2008 Nechci být hnidopich, ale myslím, že Favorita je broskev (Morettini). Sladká višeň se jmnuje Favorit.
Fotky jsou krásné, na té první asi zobonoska (nosatec) nebude. Tipuji blýskáčka řepkového. Na druhé to připomíná... celý příspěvek > |  | Podnož pro hrušeň, 26.11.2008 Přiznám se, že jsem to nezkoušel, i když to možná může jít. Ale v něčem bude nejspíš problém, nejspíš s afinitou. Kdyby se totiž jeřabina jako podnož osvědčila, asi by se hojně používala. V lesích je jich plno, dobře se množí a tvoří... celý příspěvek > |  | Jaká je to podnož?, 26.11.2008 Obvykle bývají ty bradavice zbytky zakrnělých kořenů, kdy se řízek podnože vysadí výše a kořínky se dostanou nad zem. Časem zmizí. Typ podnože se podle toho asi nepozná. |  | kvas z letnich jablek, 25.11.2008 Ve starších příspěvcích je na toto téma velmi mnoho napsáno.
V krátkosti: podrtit do co největší nádoby, nechat vykvasit při 10 - 20 stupních, po vykvašení (cca 2% cukru a méně) co nejdřív odvézt do pálenice. Zalít vodou s trochou cukru je možné ale... celý příspěvek > |  |
 |
|
|
|