 |
Silná podnož?, 14.12.2008 Pokud je mi známo, tak nejsilnější, nejvzrůstnější, hluboko kořenící, do sušší polohy je právbě myrobalán. |
 |
Jak prořezat velmi staré jabloně, 12.12.2008 Praví taky jedna píseň: " Neopouštěj staré známé pro nové..."
Někdy se naopak za snahou nahrazovat staré stromy mladými skrývá nechuť oštřovat velké stromy, sklízet a zpracovávat bohatší úrody. S malými stromky je přeci jen... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Maliny, 12.12.2008 Před 30 lety jsem si od známého zasadil žluté maliny. Plody měly menší, bledě žluté, zato růstovou potenci ohromnou. Během pár let mi zaplevelily půl zahrady a vytlačily ostatní maliny. Boj s nimi byl úporný i s pomocí Roundupu. Moderní žlutoplodé... celý příspěvek > |
 |
el. predlzovacka 100m, 12.12.2008 Alí, nejde o to, obhajovat postupy, které jsou proti bezpečnostním předpisům nebo polemizovat s nimi. To máte samozřejmě pravdu. Je si třeba uvědomit a minimalizovat míru rizika, které podstupujem a ne vždy si jej uvědomujeme.
Uvedu malý... celý příspěvek > |
 |
el. predlzovacka 100m, 11.12.2008 Já si tedy nemyslím, že by Jiří Janča někomu něco radil. Pouze popsal to co dělá a co zpozoroval, nic víc, nic míň.
Ostatně ruku na srdce. Většinou víme, jak se máme chránit. Ale kdo z nás si pokaždé na sváření... celý příspěvek > |
 |
sázení vánočního stromu, 11.12.2008 Nikdy jseem vánoční stromek s kořeny neměl a tedy ani nesázel. Nevím, jestli jsou stromky nějak připravované na několikatýdenní povbyt ve vytopené místnosti, když v přírodě prožívají zimní období. Asi bych stromek i s kontejnerem postavil do nějaké... celý příspěvek > |
 |
kvašená červená řepa, 11.12.2008 Již několikrát se mi stalo, že okurky, řepa či nějaká sterilovaná zelenina v sladkokyselém nálevu mléčně zkvasila - když nedrželo dobře víčko. Výsledný produkt byl ale logicky oproti sladkokyselému nálevu příliš kyselý. Nevím, jestli by nestálo za... celý příspěvek > |
 |
el. predlzovacka 100m, 11.12.2008 Dvojlinka 3x1,5 mm?
Když jsem svařoval branku na druhém konci zahrady (asi taky těch 150 metrů a napojené všechny prodlužky, co jsem doma našel), říkal jsem si, že silnoproudař by ze mě radost neměl. Oblouk kupodivu hořel. Co mi... celý příspěvek > |
 |
Letní odrůdy jabloní - jakou si vybrat?, 9.12.2008 Pro příznivce voňavých nakyslých jablek je chutí a aromatem Mantet asi top. Tak velkou citlivost k strupovitosti má ovšem málokterá odrůda. |
 |
Přeroubování starších stromů, 7.12.2008 Za kůru asi ne, před rašením se ji nepodaří odchlípnout. V této době lze přeroubovat starší stromy kozí nožkou, sedélkem nebo do rozštěpu. Za kůru v době toku mízy je to ale snazší a lépe se rouby ujímají. Aspoň u jádrovin. |
 |
|
 |
Ředění slivovice, 7.12.2008 To je v podstatě správný názor, zejména, pokud máte kvalitní kvas a dobrého páleníka. Existují ale palírny, kde Vám obsluha tak dlouho pálit nedovolí, nutí Vás ukončit pálení při výsledné koncentraci 64% (teče zrovna 40). Když trváte... celý příspěvek > |
 |
pálení z hrušek - vedení kvasu, 7.12.2008 Nikdy jsem nemíchal. Po naplnění sudu sundávám víko až v den pálení. Důvěřuji čistému zralému ovoci, zákvasu, velké nádobě a včasnému pálení. Je pravda, že u kvasu z jádrovin horní, asi 10 cm silnou vrstvu tmavě zbarvenou a kysele vonící před... celý příspěvek > |
 |
Uchování jablečného moštu bez sterilace, 7.12.2008 Kolik zbylo Pražákovi, nevím. Poslechněte, co se stalo mně před pár lety. Asi 20 PET lahví moštu i s přepravkou jsem zapomněl po podzimním lisování na zahradě v boudě na nářadí. Přišel jsem na ně až v březnu. Otevřel jsem první - vystříkl... celý příspěvek > |
 |
Pokazil jsem kvas?, 7.12.2008 Obávat se otravy nad sudem se švestkami je samozřejmě nesmysl. K otravě by mohlo dojít, kdyby sud měl několik tisíc litrů a Vy jste vlezl do něj. Naklonění nad nádobu je bez rizika. CO2 není jedovatý, pouze může vytěsnit vzduch ze spodních... celý příspěvek > |
 |
vnitřní hniloba jablek, 5.12.2008 Strupovitostí u mě Gloster trpěl tak, že jsem jej vykopal. Taky chuť nic moc. Tvar, barva, vzhled ovšem - krása! |
 |