|
Oleandr, 4.1.2010 Žlutý oleandr již spoustu let běžně prodávají v zámeckém zahradnictví v Buchlovicích. Barva je spíše zajímavá než hezká, v zelených listech se ztrácí. |
 |
Africka fialka, 3.1.2010 Zakořenil jsem desítky lístků fialek a nikdy mi ve vodě neshnily - to spíše až mladé rostlinky po zasazení.
Důležité je vybrat si středně starý list - ani moc ze středu listové růžice, ani z okraje. List neodtrhout ale uříznout ostrým nožem,... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Pokojová rostlina vhodná do stínu, 26.12.2009 Z běžně pěstovaných rostlin snese největší stín kořenokvětka Aspidistra, tzv. domácí štěstí. Ovšem úplně bez světla Vám žádná zelená rostlina neporoste... |
 |
Kytky v demižonu, 24.12.2009 Ten kaktus na Vašem obrázku nemohl narůst do této velkosti v uzavřené lahvičce. Je možné do lahvičky zasadit malý semenáček - velikosti která projde hrdlem lahvičky - a pak jej při otevřené lahvičce na světlém místě opatrnou zálivkou vypěstovat do... celý příspěvek > |
 |
Kytky v demižonu, 23.12.2009 Sukulenty nevhodné, všechny jsou náročné na světlo a nesnášejí stálé vlhko - kdyby rostly ve stínu a vlhku, nemusejí být sukuletní = tučnolisté.
O doktoru Wardovi a jeho skleníčcích je toho na internetu celkem dost, pro začátek třeba... celý příspěvek > |
 |
Pestovani revy v minulosti, 20.12.2009 Kdesi jsem četl, že podle středověkých záznamů se pěstovala vinná réva i ve Skandinávii - snad v Norsku - to již nevím přesně. |
 |
Pozná někdo tudo kytičku?, 20.12.2009 Netýkavka konžská (Impatiens niamniamensis) - už tady několikrát byla. |
 |
Kde sehnat Poncirus trifoliata, 17.12.2009 No přece jedna, mezi Veveřím a Kounicovou ulicí. Za lužáneckým stadionem je arboretum, tam jej velmi pravděpodobně nemají. |
 |
Amarylis - už jen 1 list, 8.12.2009 Vše o pěstování pravých i nepravých amarilisů se dozvíte na těchto velmi dobrých stránkách v češtině. |
 |
Palma - zna nekdo jeji nazev?, 1.12.2009 Přesně tak, jak píše Karlos. Od dosažení určité velikosti kvete téměř celoročně. Pokud ji nechcete mít vysokou s tenkými výhony, po odkvětu ji radikálně seřízněte, řez snáší velmi dobře, ponechané části kmene ztloustnou a vytvoří časem... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Co je to za rostlinu?, 29.11.2009 Je to tak, šáchor Cyperus alternifolius, na netu je spousta návodů k pěstování. |
 |
Co to je, 26.11.2009 Ty listy vpravo spíše Streptocarpus, gloxínie je má kulatější - tedy pokud má dost světla. A víc kytek už tam asi nebude... |
 |
Cyklameny, 24.11.2009  Vážený kolego dr. Vidím, že jste znalec bramboříků, ale musím Vám oponovat co se týká vůně C. coum. Pěstuji roky růžovou i bílou formu a obě krásně fialkově voní, asi tak silně jako C. purpurascens. Na zimu je mám v nevytápěné verandě a když v únoru... celý příspěvek > |
 |
Cyklameny, 22.11.2009 Pro správné určení bramboříků musíte znát jejich botanické = latinské jméno. U nás se běžně prodávají tyto:
Cyclamen persicum - léta letoucí pěstovaný pokojový brambořík, kultivary různých barev a velikostí, nesnese mráz, nevoní.
Cyclamen... celý příspěvek > |
 |
Červená růže jako solitéra, 20.11.2009 Nevíte někdo, proč sem již nepíše o růžích paní Lili? |
 |