|
prořezání hrušně, 17.3.2009 Je to pravda. Dokonce i když máte těžkou jílovitou půdu, tak těch 40 cm trubky do vlhké země lze zašlápnout. Víc práce ale pak dá vytáhnutí nástroje ven. Z jílovitých uhlazených stěn se hůř vsakuje hnojivý roztok. Vyvrtání je, pravda, pracnější,... celý příspěvek > |
 |
Jabloň Pink Lady, 17.3.2009 Vaší snaze o čekání na něco nového rozumím. Je to pocit, který nelze s ničím zaměnit.
Jinak jsem ovšem přesvědčen, že jiný strom téže odrůdy se jako opylovač použít nedá. Cizosprašný květ nepozná, jestli roste na témže nebo vedle... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Jakou jabloň?, 17.3.2009 U Kubáčka oceňuji kvalitu výpěstků, perfektní služby i bohatou skladbu moderních odrůd. Ale všechny jabloně nabízí na J-TE-E, což je podnož srovnatelná s M9. Pouze 3 odrůdy (Angold, Rubinola, Akane) nabízí i na A2. Jinou podnož tam... celý příspěvek > |
 |
Začínáte roubovat?, 17.3.2009 Jistě, více diskuzí o stejném tématu není nejpřehlednější. Ale jako tragédii to nevidím. Stejně tak není ideální nekonečně dlouhé vlákno (viz např. Destilační přístroj). Takové se pomalu načítá a odpovědi směřují některé nakonec, jiné... celý příspěvek > |
 |
Odběr roubu slivoně, 17.3.2009 Těch pár stupňů mrazíku nevadí. Stromy taky nic nechrání. |
 |
kvas renklód, 16.3.2009 Nemám. Nevím, jak by chutnala pálenka z vypeckovaných plodů, mně šmakuje i ta s peckama. |
 |
Jabloň Pink Lady, 16.3.2009 Osobně samosprašnou jabloň neznám. I do monokultur se, myslím, obvykle vysazují nějaké opylovače. Po dávných zkušenostech s bílými kalvily, Coxovkami, Jonathany, Goldeny, mám k pěstování teplomilných odrůd v horších podmínkách nedůvěru. |
 |
Roubováni švestek, 16.3.2009 Jednoznačně kopulací.
Na rozdíl od jádrovin mám úspěšnost roubování za kůru podstatně menší, nehledě na problémy s hojením větších ran na podnoži |
 |
Roubováni švestek, 15.3.2009 Pokud není kůra na letorostech scvrklá a dřevo suché (což asi není), lze je jako rouby použít. |
 |
benzínová nebo elktrická motorová pila, 11.3.2009 Zní to asi blbě, ale jestli pravidelně připravujete palivo, pořiďte si pily obě. Využijete je. Každá má své výhody a nevýhody. K zahození není ani fakt, že má člověk v záloze druhou pro případ, že odejde svíčka, nemáte benzín či vypnou proud. |
 |
|
 |
Jak na trávu v trávě?, 11.3.2009 Nemám dobrou zkušenost s opatrnou a selektivní aplikací Roundupu na rostliny blízko sebe rostoucí. I když pouze potřu plevelnou bylinu např. v ovocné školce či na skalce, často i na těch nedotčených, pěstovaných se projeví příznaky herbicidu (zúžené... celý příspěvek > |
 |
Ochrana kmínků, 11.3.2009 Já bych asi ty obaly odstranil dřív, případně natřel kmínky vápnem. Ale pouze v případě, že se chystáte provést postři broskvoní proti kadeřavosti a meruněk proti monilióze. Stříkat papírové obaly by nebylo to pravé. Stříkat poprvé až po... celý příspěvek > |
 |
Vápnění a hnojení půdy, 11.3.2009 Na podzim můžete pohnojit hnojem bez problémů. Hnůj se nesnáší z vápnem v přímém kontaktu, neboť se chemickou reakcí z hnoje uvolní amoniak. Po roce už můžete být bez obav. A i kdyby, tu trochu čpavkového dusíku oželíte.
Pokud se... celý příspěvek > |
 |
špendlíky - foto, 10.3.2009 Je to velmi záslužná práce pán Ĺubomír Pokud uschne poslední strom, odejde odrůda navždy a už ji nikdo nikdy neobnoví. Mnoho takových to potkalo. Pravda, zase vznikají nové.
Skutečnost, že stromy žijí několik desetiletí nemusí... celý příspěvek > |
 |
Střih podzimní výsadby najaře?, 10.3.2009 Myslím si totéž co Jirka. Jabloně zasazené v prosinci bych ostříhal až nyní. Peckoviny buďto taky nebo v začátku rašení. Ponecháním řezu do doby květu by se asi omezily přírůstky v prvním roce. Kořenů je ještě málo a živiny poslané do... celý příspěvek > |
 |