|
Chrupka - roste jako joo a nee, takže nanic, 14.7.2009 Koupil jsem Kodrjanku od vinařského závodu.Měla nádherné kořeny a s jistotou jsem očekával, že se ujme.Naopak.Vypadala, že nepůjde.Nedalo mně a odrýpnul jsem voskovou vrstvu(byť se to nemusí),která byla nadmíru silná(asi vlivem polotuhého vosku při... celý příspěvek > |
 |
Přesazení broskvičky, 14.7.2009 Pokusy, to je moje.O to větší je radost z dobré zkušenosti.Někdy to vypadá jako hazard.Pokud k přesazení došlo ihned, nejen častěji zalévejte, ale hlavně přistiňte,slunce vysušuje a pálí.Plody bych zredukoval na minimum, stejně by možná opadly... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Cosi na stéblech trávy, 30.6.2009 Stébla trávy jsou dost často obalena larvami mravenců a maskována půdou.Mravenci tak "utíkají" před vysokou vodou.Jsou to dobří prognostici.Nějde o něco podobného? AB |
 |
Strupovitost?, 29.6.2009 Průsvitné letní dozraje na JM daleko dřív než za měsíc.Tazatelk(a)svou zeměpisnou šířku a výšku neuvádí.A to podstatně může ovlivnit postup chorob.Jak mám u Průsvit.letního ověřené, do sklizně bych už zde chemii nezaváděl, pouze probírku. ... celý příspěvek > |
 |
Odstepky z vinne revy, 29.6.2009 Víno, černé,bílé rybízy jdou dobře, raný J.v.T. se ujímá hůř.Rybíz řežu časně v předjaří a řízky ihned nastrkám do brázdy a zalévám.Většinou ale bobuloviny roubuju na meruzalku jako stromky.Pýr v keři je nezmar. AB |
 |
Mraveniste v travniku, 29.6.2009 Nevím, jakou "rosničku" ctí mravenci.Z pozorování ale vím, že si na stébla trávy vynášejí mraveniště tehdy, když očekávjí mokro a proto si dopředu snaží vybudovat záchranu hlavně pro své kukly. A těch nadzemních mravenišť teď najdete... celý příspěvek > |
 |
Zjištění choroby Třešně, 29.6.2009 Přikláním se ke skvrnitosti, kterou jsou ne všechny odrůdy u višní postihovány.U třešní hlavně semenáče.Shrabujte a palte na podzim m.j.padané listí, ze kterého se nejvíc choroba šíří. AB |
 |
Chraňte včely, 29.6.2009 V tom případě ale pochybuji, že by bílým dýmem některého ze sousedů uklidnil. Trvá to už týden. AB |
 |
Strupovitost?, 29.6.2009 Např.na prostředním snímku vpravo nahoře a míň vlevo dole. Ale také v tom nevidím tragédii. AB |
 |
Chraňte včely, 29.6.2009 Bílý kouř z komína na všechny strany a žádné včelíny nevidím.Ty má někde mimo intravilán. AB |
 |
|
 |
Chraňte včely, 29.6.2009 Soused-včelař pravidelně v tomto období pálí něco(bílý dým),co souvisí se včelami.Šířící se zápach připomínající pálení včelího vosku.Kolem nikoho nevidím a rád bych se ho na to zeptal.Může se k tomu někdo vyjádřit? |
 |
Strupovitost?, 29.6.2009 Mšice nemusíte hledat lupou, jsou patrné okem.Bělavý povlak(pavučinka) hlavně na druhém snímku odpovídá padlí a bez chemie (THIOVIT 0,5%)se asi neobejdete.Hodně postižené listy bych uštípnul hned a spálil.Postřik až po sklizni, což je už... celý příspěvek > |
 |
Male ciste jezirko, 29.6.2009 V jezírku mám lekníny a čolky.Voda je průzračná. AB |
 |
Zahnívání dešťové vody v nádrži, 29.6.2009 Často pomáhá vhodit pár kousků dřevěného uhlí. |
 |
Strupovitost?, 29.6.2009 Bělavý moučnatý povlak na listech, listy se deformují... Konce letorostů bývají rovněž zasaženy.Odrůda sama často trpí padlím.Hnojila jste hodně hlavně dusíkem? AB |
 |