|
Odroda talisman, 21.11.2009 Odrůdu Talisman mám na své viničce na Hané 240 m. n. m. Loni nasazená dorostla do délky 7 metrů, je to nejvzrůstnější odrůda, kterou mám.
Letos měla první hrozny, některé se hmotností blížily 1 kg, a to bylo v době kvetení špatné počasí.... celý příspěvek > |
 |
Založení malé vinice, 15.11.2009 Réva na tzv. středním vedení mívá keře od sebe 0,8-1,2 m, výška kmínku 60-80 cm. Pěkný návod na pěstování od dlouholetého pěstitele révy najdete tady.
Volba odrůdy je dost zásadní, hlavně by jste si měl rozhodnout, jestli chcete pěstovat stolní nebo... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Sázení vinné révy, 11.11.2009 Hibernal jako klasickou moštovou odrůdu k pergole? A není náhodou trochu pozdní? A nebyla by lepší stolní odrůda k pergole?
Kterou podnož Vitis amurensis máte na mysli, žádnou na kterou by u nás nebo jinde roubovalo neznám. Spíš bych jako podnož... celý příspěvek > |
 |
Bezsemené odrůdy, 6.11.2009 Pokud chcete bezsemennou odrůdu do skleníku, volil bych i ty méně odolné, protože plíseň révová je ve skleníku minimálně a padlí je také omezováno vyššími teplotami v něm. Zkusil bych tam Kišmiš lučistyj a Bělehradský bezsemenný což jsou chuťově i... celý příspěvek > |
 |
Sázení vinné révy, 29.10.2009 Neházel bych rané odrůdy do jednoho pytle, co se týká přitažlivosti pro hmyz. Letos na odrůdě Irinka jsem vosu neviděl a to dozrála na začátku srpna. Poslední bobuli jsem jedl včera. A podobných odrůd je samozřejmě víc. |
 |
Matilde - podnož P779, 12.10.2009 Podle původu Italia x Cardinal bych soudil na velmi kvalitní stolní odrůdu, bohužel pravděpodobně ne do chladnějších oblastí. |
 |
Neroste a neroste, 25.9.2009 Běžně kopu "okop pro klečícího střelce", tj jámu 0,6 m širokou a cca 90 cm hlubokou po celé délce budoucího vinohrádku. Určitě se to vyplatí. |
 |
Augustin (V 25 - 20), 24.9.2009 Bohužel místo této odrůdy jsem "díky" neserioznímu prodejci dva roky pěstoval Topaz. Skutečný Augustin ale pod jiným názvem rostl opodál, bohužel u mne bude plodit příští rok. Viděl jsem ho ale plodit letos u známého, od kterého jsem řízek pravého... celý příspěvek > |
 |
Odrůdy révy, 10.9.2009 Ovhčení listu musí pro napadení plísně (perenospory) trvat spíše několik hodin v závislosti na teplotě. Proto se nemusíte hnojení na list bát. Kromě hnojení na list přihnojuji kapkovou závlahou, v závlahové vodě mám rozpuštěný Kristalon. Tak se... celý příspěvek > |
 |
Odrůdy révy, 1.9.2009 Nero by ve skleníku mělo jít bez problémů, netrpí padlím ani plísní. Jen velikost bobulí je u něj max 3-4 g, což je na skleník relativně málo. U mne byl ve skleníku Sfinx, bobule byly podstatně větší, jen nemá tak sladkou chuť jako Nero, ale byl... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Choroba? Plíseň? Škůdce?, 12.8.2009 Falcon není na okurky ani papriky registrován, takže lepší bude přikrýt je při postřiku fólií, aby na ně postřik nedopadl. Příští rok je zapotřebí ošetřit možná i několikrát proti padlí (asi se jedná o citlivou odrůdu), většinou se začíná po odkvětu... celý příspěvek > |
 |
Prosím, je to choroba nebo škůdce, 30.7.2009 Neodstraňovat, pokud nejsou úplně suché od plísně. Asimilační plocha by mohla chybět. |
 |
Padlí, 21.7.2009 Určitě Falcon, Zato je jen na prevenci! |
 |
Nestejné bobule révy, 21.7.2009 Na vině je špatné opylení, což může být způsobeno letos nepříznivými podmínkami v období kvetení. |
 |
Vinná réva, 21.6.2009 Nevím co to máte za Dornfelder, ale Dornfelder je moštová odrůda. Samozřejmě že se dá jíst, ale za stolní bych ho nevydával. |
 |