|
cacanska lepotica?, 17.2.2008 Dobrý den. Pane 72.232 (napište alespoň Honza a pod.). Příčina se na dálku těžko určuje. Nepíšete co se se stromkem děje dál, jaké má přírůstky, zda listy změní barvu či předčasně opadají. Postříkal bych to letos před vyrašením 0,6 % Kuprikolem, při... celý příspěvek > |
 |
hrušeň Bohemica, 16.2.2008 Dobrý večer paní Aleno. Hrušeň Bohemica je teplomilnější odrůda zimní hrušně. Vynikající a dobré plody má v teplejších oblastech, ikdyž v náslunných vyšších polohách je také dobrá, ale v nepříznivých létech zde hůře dozrává. Skladuje se podle... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Mazání latexem po střihu větví, 16.2.2008 Dobrý večer. Do hustší latexové barvy přidávám lžičku Kuprikolu. Stromový balzám je výborný, ale dražší. |
 |
jakou slivoň na zahradu, 16.2.2008 Dobrý večer. Je vždy škoda, když neuvedete v dotazu lokalitu (region). Pokud se Dr.Vysloužil trefil, tak má pravdu. Já bych např. vysadil renglodu Ontario. Je samosprašná a v množeném sortimentu patří mezi nejlepší. Hezký večer. |
 |
kdy postřik proti přezimujícim škůdcum, 16.2.2008 Dobrý večer. Vyberte si bezvětrný podvečer v den, kdy odpolední teplota dosáhla alespoň +17 st.C. Je dobré, když stromy jsou narašeny na bázi tzv. myšího ouška, aby postřik zabral na savý a žravý hmyz, včetně květopasa. Hezký večer. |
 |
Třešeň Těchlovan, 16.2.2008 Dobrý večer. Je to velkoplodá odrůda se středně zrajícími plody vhodnými na zavařování. Je cizosprašná, ale jeli v okolí vhodný opylovač, plodí velmi dobře. |
 |
Jaro se blíží, 10.2.2008 Dobrý večer. Dnes jsem poslouchal předpověď počasí na příští týden v brněnském rozhlase a říkali, že tohle takřka jarní počasí ve čvtrtek vystřídá vpád arktického vzduchu od severu se slabým sněžením, ale s výrazným poklesem nočních teplot. Dalo se... celý příspěvek > |
 |
Nové jabloně, jaké?, 9.2.2008 Dobrý den. Mezi starými odrůdami bylo daleko více kyselých jablek. Dnešní šlechtění se ubírá jiným směrem. Ty tři odrůdy jsou ve školkách dosti zastoupeny. Dobré je i Ontario a Zvonkové. Nejsou však rezistentní na strupovitost. Hezký den. |
 |
Nové jabloně, jaké?, 8.2.2008 Máte pravdu pane Jerome. Měl jsem na mysli odrůdy s nižším obsahem cukru. Těch je dnes minimum. |
 |
Nové jabloně, jaké?, 8.2.2008 Dobrý večer paní Tichá. Volil bych letní Hanu, pak Rosanu a Melodii. Volil bych podnože na A2. Hezký večer. |
 |
|
 |
Roubování třešně, 8.2.2008 Dobrý večer. Začínám brzy a to po 20 únoru, buď do rozštěpu, anglickou kopulací a nebo na kozí nožku. Nesmí při práci mrznout ruce. Hezký večer. |
 |
Čínská meruňka, 8.2.2008 Dobrý večer paní Kutílková. Chápu Váš zájem o získání této meruňky. Také jsem takhle sháněl a sháním novinky. Zkuste se zeptat v Lednici v ovocnářském ústavu ZF MZLU. Ale držte se při zemi. Jsou jiné, popsané odrůdy které Vám na zahrádce... celý příspěvek > |
 |
Veselku či jinou odrůdu meruňky?, 8.2.2008 Dobrý večer. Pane Boštičko, máte podle mě pravdu. Veselka byla vyšlechtěna na ŠS ve Veselém u Piešťan, lokalita Borovce vynikajícím šlechtitelem mrazuvzdorných odrůd meruněk panem ing. Štefanem Nitranským, který používal ke křížení odolných odrůd... celý příspěvek > |
 |
Jak zabránit předčasnému pučení meruněk, 7.2.2008 Hezký večer.Je to problém,který trápí všechny "dole".Na hoře se zatím nic podobného neděje,ale kdo ví.Dobré je ke kmeni navést sníh a natřít kmeny bílou barvou,aby odrážel sluneční paprsky a kmeny se neprohřívaly.Sníh není a tak proveďte to... celý příspěvek > |
 |
Nové jabloně, jaké?, 4.2.2008 Dobrý večer. Přesně a odborně to vysvětlil MUDr. Vysloužil: Z odborného hlediska to byla odpověď lékaře a zároveň zkušeného ovocnáře. Byl jsem na několika přednáškách, kde odborníci určili jako odrůdu pro diabetiky rezistentní Melodii. Daří se jí v... celý příspěvek > |
 |