|
Jahody popínavé, 11.1.2009 "Popínavé" jahody neexistují a to co se jako popínavé prodává není žádná novinka. Přibližně před třiceti lety byly známé zahrádkářské veřejnosti jahody (nepamatuju si odrůdu ale mám je někde vyfotografované) které plodily i na čerstvých... celý příspěvek > |
 |
Cibuľa, 11.1.2009 Tuto vlastnost jsem zaznamenal u hybridní cibule LEGIO F1, která tvoří pravidelné kulaté cibule s velice pevnou slupkou. Tento pevný obal přispívá k její lepší skladovatelnosti, než třeba VŠETANA, která má jemnou slupku, jež se dobře odlupuje.... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Cibulka perlovka, 11.1.2009 Slíbil jsem doplnění diskuze o perlovce. Ocituji celý článek: Tato lahůdková cibulová zelenina příbuzná póru je u nás téměř neznámá. Dá se pěstovat téměř ve všech polohách a půdách nehnojených chlévským hnojem. Množí se cibulkami, které se vysazují... celý příspěvek > |
 |
Favorita Morettini 3, 6.1.2009 Pane Martine. Praskání pecek a následně i plodů broskví je odrůdová vlastnost některých ranných odrůd. U odrůdy jak Fertilia Mor., tak Favorita Moretini se miá to nikdy nestalo. Nezaznamenal jsem ani ulpívání dužniny na pecce. Mezi sedmnácti odrůdami... celý příspěvek > |
 |
Hardyho máslovka, 6.1.2009 Hardyho máslovka je prastará odrůda hrušně. Pochází z Francie a byla pojmenována po řediteli Lucemburské zahrady v Paříži Alexandru Hardym v roce 1830. Na pěstování je méně náročná, než Boscova lahvice. Je pravda, že stromy na pláněti dosahují... celý příspěvek > |
 |
nejaromatictejsi odruda, 6.1.2009 U nás má největší, nejšťavnatější, nejvoňavější plody odrůda Velkopavlovická, ale potvora je tak háklivá na chladno v době květu a na moniliozu, že její plody ochutnáme jen jednou za několik let. |
 |
Poraďte prosím názorně, jak tento strom ostříhat, 5.1.2009 Stromek starý 22 let, který dal 10 jablek snad ani nemá cenu pěstovat. Ještě je tak nešťastně zasazený pod vyspělým javorem, že není naděje v jeho zmlazení a co jste dělali těch 22 let, že jste ho nechali takhle zdivočit? Ať uděláte jakýkoliv pokus,... celý příspěvek > |
 |
Cibulka perlovka, 5.1.2009 Nevím jestli odpovím zcela správně, ale cibule perlovkas jako samostatná odrůda se u nás nepěstuje a ani v pěstitelské literatuře jsem její popis nenašel. Kdysi jsem někde vyčetl jak získat perlovku, tak jsem to zkoušel. Když necháte zimní pór do... celý příspěvek > |
 |
Podzimní výsev mrkve, 21.12.2008 Už jsem tady někde popisoval výsev zeleniny na podzim. Tuším, že to bylo o cibuli. Podívejte se tam. Já jsem letos vysel kudrnatou petržel na Mikuláše. Na odrůdě vysévané mrkve snad ani tak nezáleží. Jako značkovací rostlinu jsem přidával ředkvičku.... celý příspěvek > |
 |
Mulčování rajčat, 2.12.2008 Opravdu pěkná úroda rajčat. Dovolte, abych také připojil svůj názor. Nastýlání půdy kolem rajčat nasečenou trávou bych se neobával. Plíseň bramborová na rajčatech se šíří vzduchem a její rozvoj podporuje vyšší vzdušná vlhkost, střídání teplot a... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Cesnak na skorý jarný konzum, 29.11.2008 Pravděpodobně byste chtěl konzumovat čerstvou česnekovou nať brzy na jaře. Zkuste zasít Pažitku čínskou či česnekopažitku. Semena se dostanou na našem trhu. Pěstuje se jako pažitka, nať se se seřezává k přímému konzumu a má chuť česneku. Zdravím!... celý příspěvek > |
 |
cibule ze semínka, 29.11.2008 Semena některých zelenin můžeme zasít už na podzim i v zimě. Podmínkou je oschlá, nelepivá půda, která se dá rozhrábnout jistota, že už nebude takové teplo, aby semena mohla naklíčit. To by zmrzla. Mrkev, petržel, ředkvička, salát a snad i cibule v... celý příspěvek > |
 |
Léčivé byliny - Kotvičník, 28.11.2008 Slyšel jsem o této bylině, ale neznám ani pěstování, ani použití. Ví někdo z bylikářů. |
 |
Můžu ještě sadit?, 28.11.2008 Sázejte dostatečně hluboko a osazená místa přikryjte chvojí. Na jaře by zakoupené cibulky nebyly k použití. Dejte ale pozor na některé rostliny, které vám prodejci prodávají nyní, ale sází se na jaře. Na př. Sasanky by zmrzly. Pavel... celý příspěvek > |
 |
Meduňka, 26.11.2008 Paní Danielo! Letos jsme měli extremní sucho a druhou sklizeň natě meduňky nám totálně zničilo padlí. Neošetřoval jsem to ničím, ale myslím, že preventivní postřik Fundazolem by tomu pomohl. ... celý příspěvek > |
 |