|
Přesazení kleče borovice, 11.5.2010 To jsem si představoval, že je Vaše kleč větší.
Postačí přerušit kořeny rýčem - na celou délku rýče (nebo i o něco více - do hloubky 30-40 cm).
Jáma postačí až při přesazení.
Možná (pokud je kleč i podobně široká) postačí i o něco menší kořenový... celý příspěvek > |
 |
Nový stromek broskve, 11.5.2010 Tahle fotka je opravdu o mnoho lepší.
Levá i pravá větev dost výrazně převyšují větev prostřední, zakrátil bych je přibližně do stejné roviny. Stříhejte na vnější očko, aby se korunka otvírala.
Josef. |
 |
|
 |
Druhý pokus o živý plot, 11.5.2010 Tak ještě doplním, že Vám tam jistě poroste většina běžných druhů keřů.
Volil bych spíše keře užší a vzpřímenější, třeba pustoryly ("jasmíny" - Philadelphus) a trojpuky (Deutzia), - avšak pozor na vysoké odrůdy; volte středně vysoké,
Dále... celý příspěvek > |
 |
Cypřišovec leylandův - proschnutí po první zimě, 10.5.2010 Cypřišovce jsou problematické!!!
Tím, jak rychle rostou (kvůli čemuž si je kdekdo sází jako živý plot), mají také nepěknou vlastnost, že někdy špatně vyzrávají jejich pletiva a následně přes zimu namrznou. Obvykle se jim podaří zregenerovat z... celý příspěvek > |
 |
Živý plot z Cypřišovce Leylandového, 10.5.2010 pro Broňu:
české názvy (a zvlášť v laickém podání) jsou někdy ošemetné.
Vědecký název rostliny je jen jeden: x Cupressocyparis leylandii. Jedná se o kříženec cypřiše (Cupressus) a cypřišku (Chamaecyparis).
Nevím, jestli byl oficiálně stanoven... celý příspěvek > |
 |
Jalovec - problém, 10.5.2010 "Klasický" český jalovec - tedy jalovec obecný - Juniperus communis - mezi hostiteli rzi hrušňové není nikdy uváděn, tedy jej nejspíše nenapadá.
Josef. |
 |
Živý plot v jílovité půdě, 10.5.2010 Neopadavý ptačí zob je téměř fikce.
Zatím jsem se s opravdu neopadavým ptačím zobem asi nesetkal. I odrůda Atrovirens (Ligustrum vulgare Atrovirens) podle mých zkušedností velmi opadává a ptačí zob vejčitolistý (Ligustrum ovalifolium a jeho... celý příspěvek > |
 |
Thuje - kape z nich rezavý sliz, 10.5.2010 Pár poznámek:
1. Vaše "tůje" nejspíš nebudou opravdové tůje (rod Thuja - česka zerav), ale ve skutečnosti se jistě jedná o jalovce - rod Juniperus a to buď jalovec chvojka klášterská (J. sabina) anebo jalovec prostřední (J. media). Nicméně... celý příspěvek > |
 |
Je tohle plevel, nebo zelenina? Foto, 7.5.2010 Neznám takovouto zeleninu a z miříkovitých rostlin (celer, petržel apod.) to jistě není nic.
Nejspíše se jedná o plevel z čeledi hluchavkovitých a to některý druh z rodu konopice.
Josef. |
 |
Druhý pokus o živý plot, 7.5.2010 Dobrou radu ohledně druhovéhoi složení plotu doplním upozorněním, abyste na takovýto volně rostoucí živý plot vyčlenili přibližně 3 m široký pás z Vaší zahrady a abyste keře sázeli nejméně cca 1,5 m od sousedova plotu.
Josef. |
 |
|
 |
Obyčejný rýč vs. Fiskars, 6.5.2010 Dopoledne jsem chtěl napsat, že rýče Fiskars opravdu nemají chybu, ačkoli s nimi stejně jako Stanislaw dělávám i "ty nejhrubší zahradnické práce".
Odpoledne jsem vyrýval velký keř, páčil jsem a rýč začal "povolovat" v místě... celý příspěvek > |
 |
Nový stromek broskve, 6.5.2010 Škoda, že je Vaše fotka tak neostrá. :-(
Vzhledem k tomu, že je Vaše broskvoň z kontejneru (předpokládám, že byla dobře zakořenělá a měla dobrý kořenový bal, který jste při výsadbě neporušili),tak není její sestřižení tak důležité, jako by tomu bylo... celý příspěvek > |
 |
Přesazení kleče borovice, 6.5.2010 Pokusit se o to můžete. Jak je veliká?
Doproučuji následující postup: v současné době přerušit kořeny kolem celého keře přibližně v takovém průměru, s jak velkým balem si později trofnete keř přesadit (obvykle to bývá necelý metr, spíše tak 80 cm;... celý příspěvek > |
 |
Jeste jeden hmyz, 4.5.2010 Tento "můj" kovařík běhal jako čamrda a je možné, že to byl některý z méně běžných druhů; navíc byl relativně malý; většina kovaříků co jsem kdy viděl byla větší.
Ještě mne napadlo, jestli by to nemohl být nějaký drabčík; těch je taky plno... celý příspěvek > |
 |
Co mám na zahradě?, 3.5.2010 Trvám na tom, že je to vrba.
Zkuste si najít vrbu hlošinovitou - Salix eleagnos. Není to ono?
Josef. |
 |