|
Motorová pila na led, 19.2.2010 je to trošku od tématu, ale já letos na zamrzlé jezírko zkoušel malé pneumatické kladívko a 3 cm vrták do zdi. docela to šlo. nějaké menší průměry by snad zvládla i akuvrtačka s příklepem |
 |
Moruše - pěstování, 19.2.2010 Opylení před rozkvětem je možné u těch rostlin, kde pyl na prašnících uzrává ještě před rozvinutím květů. Mnou již uvedená rajčata. Když jsem ještě pracoval jako technik ve velké zahradnické firmě, tak jsme na ploše 1ha rajčat např. tloukli do... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Neudržovaná zahrada, 19.2.2010 Ani by nemusela být sekačka. Pokud tam vjede traktor tak pojezdit pořádně s diskáčema a je vymalováno. Dál už to jde kultivovat, ale přeci jen je to docela velký kus plochy. Mám trošku víc a chce to hodně práce. Stanislaw |
 |
Merunka letní řez, 19.2.2010 Limetko, prosím o vysvětlení, jak souvisí řez stromu s napadením stromu houbovou chorobou moniliózou? Děkuji. Stanislaw |
 |
Kvetení kdoulovce, 17.2.2010 Dobrý den. Těch kdoulovců na jídlo je několik odrůd. Asi nejznámější je kultivar Chaenomeles japonica "Cido" Ale spíš než na přímý konzum je to na technologické zpracování, kde jsou výsledky prý vynikající. Také se kdoulovcům říká... celý příspěvek > |
 |
Moruše - pěstování, 17.2.2010 Samozřejmě je možné opylení před rozvinutím květu. Známá jsou tím třeba rajčata. A označení bílá a černá moruše je naprosto správné Morus alba je morušovník bílý, pochází z Číny a plody jsou bělavé až slabě načervenalé. Morus nigra je morušovník... celý příspěvek > |
 |
Rašelinové květináče, 17.2.2010 Dobrý den. Nejdřív pane Mirku zvážím, zda má pro mne vůbec cenu si takové osivo pořizovat. Na stole mám nabídku firmy z Holandska a cena jednoho semínka např. papriky vychází na 4kč. Pokud si jsem jistý, že ta či ona odrůda u nás vůbec poroste,... celý příspěvek > |
 |
Rašelinové květináče, 17.2.2010 Dobrý den paní Hledíková. Nemusíte mít obavy, vůbec jste se mne ničím nedotkla. Sám dobře vím, jak se sadba připravovala a stále různě připravuje. Šlo mně o to naznačit, že se věci dají dělat i jinak a přitom je to taky správně. Stanislaw |
 |
Rašelinové květináče, 17.2.2010 Paní Hledíková, pan Stanislaw tím chtěl napsat, že přepichování rozhodně není nezbytné. Je i další způsob předpěstování sadby a tím je právě výsev kalibrovaného kvalitního osiva do uváděných Jiffy potů. Ale i tak jsem uvedl rozdíl... celý příspěvek > |
 |
Rašelinové květináče, 16.2.2010 Pane Mirku, jsem zahradník. Před revolucí jsem v Olomouci zodpovídal za holandský balíčkovací stroj, které byly v RVHP jen 3kusy. Potřebu sadby třeba celeru pro tehdejší celou ČSSR jsem byli schopni udělat za pouhé 4 dny a byli to 4000000 kusů.... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Rašelinové květináče, 16.2.2010 Dobrý den. Která přísada konkrétně vyžaduje přepichování a hlavně proč? Stanislaw |
 |
Vysokokmeny, 16.2.2010 Dobrý den. Z kterých ovocných stromků vyrostou vysokokmeny bez toho, že je nutné je zapěstovat? Vysokokmen = výška pouze kmene od kořenového krčku ke korunce 180 cm až asi 210cm. Stanislaw |
 |
Slivoň x švestka x pološvestka, 12.2.2010 Dobrý den. Kniha o pěstování slivoní se jmenuje "Pěstujeme slivoně" a dá se zakoupit. Autoři jsou z výzkumáku, takže velmi erudovaní. Určitě doporučuji. Jsem pěstitel slivoní a mám ji stále vedle sebe na stole. Stanislaw |
 |
Angrešt bílý, zelený a červený, prosím doporučte, 11.2.2010 Dobrý den paní Lído. To opravdu netuším kde by šel koupit. To už je hodně dlouho a získal jsem jej zcela náhodou od známého zahradníka, který jej kdysi množil. Pan Josef Šolc byl velmi známý šlechtitel právě angreštů. Myslím se stále nabízí i Šolcova... celý příspěvek > |
 |
Angrešt bílý, zelený a červený, prosím doporučte, 11.2.2010 Dobrý den. Souhlasím paní Lído, že Zlatý fík je skutečně super. Ale kdysi dávno jsem pěstoval přes 80 stromků angreštu a zhruba v prostřed jedné řady, kde bylo 32 stromků byl, jen jeden, který se jmenoval Zlatoháv. Byl to taky dávný výpěstek pana... celý příspěvek > |
 |