 |
interspecifické moštové odrůdy do 500 m.n.m, 15.3.2009 Výběr máte dobrý, Solaris je velmi rezistentní a raná. Bianca umí dělat rekordy v cukernatosti, ale někde sprchává. Prim by měl dozrávat, ale možná bude trochu přemrzat. Jinak vám přeji hodně štěstí a nenechte se znechutit, protože klasik... celý příspěvek > |
 |
sadenie vinica, 12.3.2009 Roub nebo vrchní očko na řízku by mělo být 5 cm nad povrchem. Poté udělat nad sazenicí kopeček, asi jako krtinu. Písek k sazenici nepatří. S vodou opatrně. Réva není rákos, naopak je výjímečně suchovzdorná. Stačí pořádně zalét při... celý příspěvek > |
 |
|
 |
mrazuvzdornost odrůdy Moldova, 12.3.2009 Určitě vyzkoušejte odrůdu PRIM, sám ji mám před domem na pergole již dvacet let a zatím přežila všechno. Roste dobře i pravokořenná, ročně rozdám stovky řízků pěstitelům i do nevinařských oblastí a všichni si odrůdu chválí. |
 |
Hrozny na zásobním dřevě, 10.3.2009 Hrozny není nutné při přiměřené násadě odstraňovat. Při nadměrné násadě je vhodné provést redukci, ale spíše rovnoměrně na celém keři. Jestli rostou hrozny na budoucích tažních nebo jinde se v praxi neřeší. |
 |
Uskladnění révy před výsadbou, 10.3.2009 Nejlépe je sazenicím v krechtu na zahradě. Založit do písku a trocha izolace proti promrzání a teplu. Pozor na teplé garáže a sklepy. Sazenice snadno napadá plíseň šedá. |
 |
Ještě jednou k roubování, 10.3.2009 V zásadě je možné na jednu hlavu naštěpovat libovolný počet odrůd. Problém je ovšem ve vlastnostech révy - liany. Réva má tehdenci nahrazovat staré kmínky novými výhony. V knize rekordů se sice uvádí údajně staleté keře, ale v praxi má... celý příspěvek > |
 |
Ribier, Olšava, Okava a Julski Biser?, 10.3.2009 Pola je na znojemsko určitě vhodná. K popisu bych dodal, že Pola sice jako většina stoláků hodně zmrzá, ale zato plodí i z podoček, takže i po mrazech dává celkem slušnou úrodu. Přeplozuje, je nutná redukce násady a bujná podnož,... celý příspěvek > |
 |
Ribier, Olšava, Okava a Julski Biser?, 7.3.2009 Délka réví cca. 30 cm, jedno očko nad zemí cca. 5 cm, udělat kopeček asi jako krtinu, spodní očka není třeba vyslepovat, pod spodním očkem nechat čípek cca. 1,5 cm, zasázet co nejdříve, při špatném skladování schnou a trpí plísní. Olšava -... celý příspěvek > |
 |
erdbeertraube, 3.3.2009 Podle popisu by to mohlo být spíše BACO 1, to má hrozny menší. |
 |
erdbeertraube, 2.3.2009 Erdbeeretraube je nejspšíše jen „obchodní název“ pro skupinu amerických odrůd s výrazným zastoupením Vitis labrusca, případně Vitis riparia. Ve Vašem případě se bude asi jednat o známou odrůdu Isabella. Tyto odrůdy mají... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Vlastní zkušenosti s roubováním révy, 28.2.2009 Réva vinná - Vitis vinifera, snáší vyšší obsah vápna než většina podnoží. Mezi zahrádkáři oblíbený PRIM roste jako pravokořenný lépe než štěpovaný. V chladnějších oblastech, kde není silný tlak révokaze, rostou jako pravokořenná... celý příspěvek > |
 |
Pěstování ve stěně, 25.2.2009 Já bych sazenice nevyhazoval. Při pěstování ve stěně spodní patra obyčejně zakrňují. Nedělejte patra, ale použijte systém vertikálního kordónu. Lidově řečeno - natáhnete sazenice rovně nahoru a místo tažňů stříhejte jen na... celý příspěvek > |
 |
hnojení révy, 23.2.2009 Hnojení vnice bobule skutečně příliš nezvětší. Chyba je nejspíše v prodejci. Věci znalý vinař se často musí jen usmívat nad nabídkou různých firem. Nabízejí se odrůdy k nám naprosto nevhodné nebo moštové odrůdy se deklarují jako stolní. Možná... celý příspěvek > |
 |
Vlastní zkušenosti s roubováním révy, 23.2.2009 Pro štěpařské antitalenty doporučuji štěpování za zelena žiletkou. Podnož seříznete kolmo a pak výhon naříznete na dvě poloviny. Do takto rozříznutého výhonu vsadíte klínek ušlechtielé odrůdy. Na roubu necháte jedno nebo dvě očka a odstraníte... celý příspěvek > |
 |
Hibernal, Laurot - skusenosti s pestovanim, 22.2.2009 Obě odrůdy dávají kvalitní víno. Hibernal má řídký hrozen a hodí se na výrobu výběrů a ledových vín. V naší oblasti mívá o 1 - 2 stupně vyšší cukry než Ryzlink rýnský. Nesmíte ho sklízet brzi - potom má vysoký obsah kyseliny jablečné a... celý příspěvek > |
 |