|
Co je to částečná samosprašnost?, 14.11.2007 Odrůda Lake je z ořešáků nejen vysoce mrazuvzdorná, ale má zřejmě nejvyšší stupeň samosprašnosti v současném sortimentu. Shoduje se na tom celá řada pěstitelů. Květy samičí i samčí kvetou po většinu období současně. Kromě velkých a chutných plodů... celý příspěvek > |
 |
Reference na firmu stare odrudy z Bojkovic, 10.11.2007 Dobrý den. Záchrana starých původních odrůd přišla za minutu dvanáct. Hlavním iniciátorem akce MZLU v Brně je vynikající ovocnář a také člověk prof. ing. Vojtěch Řezníček. Evidenci starých odrůd dělá ve svém volném čase obklopen několika nadšenci z... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Nejchutnější hrušky, 9.11.2007 Dobrý večer. Mě chutná letní Alfa, podzimní Boscova a zimní Nela (TE-H-74). |
 |
spartan, bohemia, 9.11.2007 Dobrý den. Spartan není špatné jablko. Problém vidím v tom, že lidé mající zahradu věnují ovocnému stromu z různých důvodů čím dál tím méně času. Tato odrůda potřebuje pro vývoj kvalitních plodů pravidelnou obnovu plodonosného dřeva. Pokud ji nemá... celý příspěvek > |
 |
oresak odpuzuje blesky?, 8.11.2007 Dobrý večer. Podmínky pro elektrický výboj mezi mrakem a zemí jsou asi tak složité, že nemá ani cenu tahle diskuze. Jako kluk si pamatuji zasvěcený výklad našeho učitele přírodopisu, že nejmenší procento úhozů je do stromů s hladkou kůrou (třeba... celý příspěvek > |
 |
Jablon do horších půdních podmínek, 7.11.2007 Dobrý večer. Pane Jirko zkuste renglodu nebo i slívu, ale na podnoži myrobalán. Také meruňkám by se mohlo dařit na myrobalánu a broskvoním na podnoži broskvomandloň a nebo i na samém semenáči. Můžete skusit cokoliv, ale pouze na semenných... celý příspěvek > |
 |
množení ořešáku, 7.11.2007 Dobrý večer. Mě také ne. |
 |
oresak odpuzuje blesky?, 7.11.2007 Dobrý večer. Viděl jsem v životě mnoho velkých ořešáků rozštípených bleskem. Asi před deseti roky blesk rozetnul ořešák kousek od našeho domu. Podle mě si vybírá nejvyšší bod a také nejkratší cestu do země. Hezký večer. |
 |
Mandlovník, 7.11.2007 Dobrý večer. Mají tam v nabídce Sladkoplodá krajová a Vama. Musíte koupit oba stromky k vůli vzájemnému opylení a vysadit je vedle sebe. Vysadil bych je jako broskvoně až na jaře. Hezký večer. |
 |
odrůda Harko, 7.11.2007 Dobrý den paní Heleno. Odrůda Harko je Kanadská odrůda nektarinky, která zraje středně ranně, až později. Je mrazuvzdorná a roste poměrně dosti bujně, tak že vytváří velké a vzpřímené koruny. Vysadil bych ji jako broskvoně až na jaře. Pokud ji musíte... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Jablon do horších půdních podmínek, 7.11.2007 Dobrý den. M9 bych určitě ve Vašem případě pustil z hlavy. A2 nebo J-KL-3 (Jadernička) bych považoval ve Vašem případě za nejlepší řešení, proto že ve špatných podmínkách a ještě k tomu na svahu, kde se voda nedrží přece si hlubším kořeněním pro ni... celý příspěvek > |
 |
Jakou meruňku?, 5.11.2007 Dobrý večer. Proto že jsem z Vysočiny (za Tišnovem), nepřísluší mi Vám, na břeclavsku radit. Ve vašem kraji bych se však zmiňovaných novinek nebál. Hargrand plodí i u nás. Tomcot, Pinkot a Silvecot jsou podle literatury velkoplodé. Záleží na Vašem... celý příspěvek > |
 |
Roubování, 4.11.2007 Dobrý večer. Nejsem si jistý dobrou afinitou Aronie a Oskeruše. To, že srůstá s planým jeřábem a oskeruše také, nemusí fungovat mezi nimi samotnými. Nejsem si ale v tomto jistý. Nějak mě to napadlo. Hezký večer. |
 |
Zimní jabloň - poraďte jakou, 4.11.2007 Dobrý den. Se všemi výše jmenovanými zimními odrůdami mám také dobré zkušenosti a bude se jim u nás dařit i v horších podmínkách. Do povědomí zahrádkářů se začíná dostávat nová pozdně zimní odrůda Meteor, zkoušena v UKZUZ pod číslem HL-704 A. Je to... celý příspěvek > |
 |
Burlat, 4.11.2007 Dobrý den. Třešeň Burlat dosud patří dle mého názoru k jediné ranné odrůdě, která uniká Vrtuli třešnové a svojí velikostí je vhodná na zavařování. Já ji mám na Coltu i na ptáčnici. Na Coltu je velice plodná, což je v některém roce na úkor velikosti... celý příspěvek > |
 |