|
Odrůda jabloně - kdo to zná?, 28.12.2007 Dobrý den. Parména zlatá zimní velmi silně trpí strupovitostí. Letos však byl tlak choroby minimální. |
 |
Althanova ryngle, 27.12.2007 Altanova rengloda patří dosud k nejlepším. |
 |
|
 |
Hrozí úplné vyhubení myší?, 27.12.2007 Vyhubení myší nehrozí. |
 |
Nejchutnější odrůdy broskví, 27.12.2007 Dobrý večer. Já mám v 500 m.n.m., kromě místního bělomasého semenáče který jde dobře od pecky, dobrou zkušenost s cv. Red Haven. Ten k radosti hospodyněk jde v plné zralosti dobře od pecky. Jako stolní je dobrý cv. Harbinger, který zraje 3 týdny před... celý příspěvek > |
 |
Odolná pološvestka Jojo, 24.12.2007 Dobrý den. Přátelé zdravím vás v nastávajícím vánočním čase. Chci jenom vysvětlit princip odolnosti Jojo k šarce. Její odolnost je založena na přecitlivělosti (hypersenzitivě) pletiv vůči viru šarky. Napadené pletivo odumírá a tím je znemožněno další... celý příspěvek > |
 |
Vhodná kombinace odrůd, 15.12.2007 Dobrý večer. Pan prof. ing. Vojtěch Řezníček CSc. je na zahradnické fakultě MZLU v Brně uznávaný pedagog a ovocnář - praktik. Osobně se s ním znám a prožil jsem s ním mnoho hezkých a hlavně poučných chvil. Pan MUDr. Vysloužil má pravdu v tvrzení že... celý příspěvek > |
 |
Vhodná kombinace odrůd, 13.12.2007 Dobrý večer. Zdravím všechny v diskuzi. Dnes se dají koupit samosprašné odrůdy Stella, Halka a třeba velkoplodý Lapins. Ptáčnici jako opylovače pro svůj vzrůstnost bych v zahradě nepovažoval za nutnost. Hezký večer. |
 |
Borůvky kanadské a opatření na zimu, 9.12.2007 Dobrý den. Kanadské borůvky jsou ve dřevě dosti odolné, ale nejhorší tak jako pro všechny ovoc. druhy jsou mrazíky v období počínající vegetace, tedy kdy začíná proudit míza. Na zimu keříky nakopčete zeminou, můžete použít i rašelinu či piliny z... celý příspěvek > |
 |
rouby jabloní, 7.12.2007 Dobrý večer. Zdravím všechny. Při odběru roubů dávejte pozor, aby jste neustřihly tzv. vlk, který může růst z podnože nebo z předešlé odrůdy pokud by byl strom přeroubovaný. Zeptejte se majitele. Pokud je stromek ze školky, je většinou očkovaný o... celý příspěvek > |
 |
Třešně - plíseň, 2.12.2007 Dobrý večer. Nesetkal jsem se s tak hromadným plesnivěním plodů, jak popisujete. Plody zřejmě plesnivý až po napadení moniliovou hnilobou. Řešil bych to v prvé řadě zlikvidováním prvotního zdroje infekce, což jsou munifikované plody které ponecháte... celý příspěvek > |
 |
|
 |
množení ořešáku, 29.11.2007 Dobrý večer. Jste šťastný člověk, proto že se Vám splnila hned dvě pořekadla. Trpělivost přináší růže a kdo počká, ten se dočká. Roubovaný ořešák by Vám letos dal možná již velký košík zaručeně kvalitních plodů. |
 |
rezistentní odrůdy, 29.11.2007 Dobrý večer. Já říkám "proti gustu žádný dišputát". Kdyby jste ale bydleli v oblasti, kde se vám strupovitost téměř každoročně (pokud neprovedete mnoho postřiků) ukáže v plné parádě, uvažovali byj ste jinak. Často by jste někdy rádi ubrali na chuti... celý příspěvek > |
 |
šárka, lokalita 11 km od Luhačovic směr Val. Klobouky nadmořská výška 400 m.n.m, 25.11.2007 Dobrý den. Myrobalán je do horších půdních podmínek, tedy i na Valašsko asi tou nejvhodnější podnoží. V místech se Šarkou bych se nebál pěstovat novou švestku Hanitu, Elenu a Prezentu. Poslední dvě jsou sice pozdní, ale spolehlivě dozrávají a na... celý příspěvek > |
 |
Jabloň Zuzana - kde sehnat?, 16.11.2007 Dobrý večer. Uchovatelnost odrůd do května je záležitostí nejen jejich skladovacích vlastností, ale jak se zde mnohokrát psalo i prostředí v jakém se skladují. Když mám chladný a vlhký sklep vykopaný v zahradě, vydrží mě tam i chutnější odrůdy než je... celý příspěvek > |
 |
Jablon do horších půdních podmínek, 16.11.2007 Dobrý večer. Já souhlasím s p. Boštičkou i s Dr. Vysloužilem. Kde se daří zmiňovaným peckovinám, musí se na vhodných podnožích dařit i jabloním. Zvolil bych novou výsadbu na dobře kořenících podnožích typu A2 a nebo na starém a osvědčeném semenáči... celý příspěvek > |
 |