Wistarie - popnutí hrubé pískovcové zídky + pěstování jako stromek



host - 167.48 (?) 
7.2.2011 18:44, zobrazeno: 9417x

Mezi popínavýma krásama jsem se zamilovala do wistarky a vymyslela jsem dvě varianty, pokud budou schůdné, šla bych do obou.

Jednak by se mi moc líbila na pískovcové zídce, kterou mám kolem části dvora, jde o hrubý neopracovaný pískovec typ kamení kolem 30-40cm +- a zajímá mě, zda to pro ni bude dostatečné k plazení bez další opory, nebo jí nějak z počátku pomoct?Cesta nahoru by byla cca 150cm a na vrchu je ještě bývalým majitelem zabudovaná kvůli velkým psům cca půl metru karisíť, tam už by byla spokojená.Potom je tu jeden problém, a chci se zeptat tedy jestli fatální... četla jsem tu, že je sluncemilující a nejlépe se daří na jižní straně... ale strana zídky je bohužel na mé straně severozápad, ale jak by se přehoupla těch 150,byla by už na slunci a pak by mohla přes vodopádit na jihovýchod... je možné, že by se ujmula i tak a pro světlo se plazila a kvetla až se bude valit přes na tu sluneční stranu?Vím, že některé rostliny za sluncem prostě intenzivně řídce lezou a až pak se rozkošatějí.

A pak druhá... moc se mi zalíbilo, jak se dá tvarovat jako stromek a chci se ptát, jestli někdo má zkušenosti, jak na to?Má představa je na fotce a doufám, ža autor, vlastník by se nezlobil, když tam má své logo...

Můj sen
Můj sen
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host - 166.137 (?), 21.3.2011 10:26

Dobrý den,

s vistárií budeme letos teprve začínat... dlouho jsme řešily oporu pro její růst. Vistárie se obtáčí... nešplhá, není schopná růst bez opory okolo které by se mohla tahle liána točit.

My to nakonec řešíme silným trámem (dočetla jsem se že tráme 10x10 dokáže během let pod jejími liánami úplně zmizet!!)

Kamarád si přivezl mladou rostlinku vistárie a úspěšně jí pěstuje jako bonsaj v květináči. Podle jeho zkušeností, lze vistárii pěstovat jako stromek pomocí tvarování a řezu bez problémů.

Jinak známá pěstovala vistárii na západní zdi, ale rostlinka se trápila... po přesazení na jižní stranu domu se má čile k světu. Asi slunce potřebuje hned od začátku... hlavně na místo kde roste a kde má kořeny než potom na liány s listy a květy.

Bohužel vám moc neporadím, vše mám jen vyposlouchan nebo vyčtené... teprve na vlastní zkušenosti čekáme :).

Přeji hodně štěstí :)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 167.48 (?), 24.3.2011 14:43

Ahaaa, děkuji :o) to by mě nenapadlo... tak tam tedy ne.Zkusím tedy jen ten stromek s oporou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika