Vistarie



host - 99.97 (?) 
22.5.2010 17:10, zobrazeno: 7626x

Máme druhým rokem Vistarii. Zasadili jsme ji k dřevěné konstrukci k pergole aby trosku zastinila slunce. Od spodu se vinou dvě hlavní větve a asi v metru a půl se rozvětvují a tvoří hustý porost. Je nějaký způsob jak donutit Vistarii aby se od spodu více větvila a hustý porost by začínal níže?

Omlouvám se za laické výrazy.

Dík H

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host - 99.97 (?), 25.5.2010 7:18

Notak, zahradníci a zahradnice... pište

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 255.14 (?), 25.5.2010 7:50
podľa mňa sa nikto neozýva, pretože problém s viteriami je práve ten že neustále obrastajú... ja pestujem vistériu ako stromček, do kmienka a nič iné nerobím len odstráňujem výhony s kmeňa a pridlhé prírastky z koruny...
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 99.97 (?), 25.5.2010 10:44

to že má vistárie stále nové výhonky mi nevadí. proto jsem ji vysadil, aby mi zastínila slunce. ale jak sem psal, rozvětvuje se asi v metru a půl. a já bych potřeboval, aby se rozvětvovala třeba už od půl metru. asi sem to prošvihnul a měl ji nějak tvarovat už od malé rostlinky. ale možná existuje nejaká finta jak ji donutit aby z těch hlavních dvou kmínku pustila výhonky niž, ne jen na vrcholu rostliny. několikrát jsme zkoušeli nové výhonky směrovt dolů, ale nějakým záhadným způsobem po nasměrování dolů uschnou. pokud je směřujeme vodorovně nebo nahoru, rostou jak divé...  kdysi mi soused starý záhradkář ukazoval, že když nad pupenem který neroste naříznu kůru, pupen vyraší, prostě vyroste nový výhon. to mi ale ukazoval na jabloni. na vistárii sem to nezkoušel, nerad bych ji odrovna. ale třeb se to může takhle dělat i u popínavých rostli??... prosím pište

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 9.17 (?), 28.5.2010 10:00

Ahoj, omlouvám se za narušení diskuze, ale poradíte mi někdo se stromkovou wistárií? Koupila jsem si naroubovanou rostlinku, zasadila k tyčce, prozatím, později budu muset dát něco silnějšího. Nevím, jestli ji mám nechat obtáčet tu tyčku, nebo se snažit vést výhon rovně až k místu, kde chci korunu. Bohužel, má jenom jeden výhon, asi půl metru zdřevnatělý, od vrcholu tohoto výhonu jdou dva bylinné, jeden je bujnější, už obtáčí tyčku. JAk vytvořit asi 150 cm kmínek? Když nechám obtočit tu tyčku, tak jak ji pak vytáhnu, určitě bude potřebovat silnější oporu? A ještě k druhu, ta moje je pravotočivá, tedy ve směru hod. ručiček, ale na cedulce bylo napsáno floribunda, ta má být levotočivá, tak teď nevím. A ještě bych se chtěla zeptat, zda se mají vyštipovat pupeny, kde chci kmínek a jak je rozsáhlý kořenový systém, chci opodál zasadit broskvoň, asi 4m daleko, bude jí to vadit?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 243.20 (?), 20.6.2010 20:43
Nebojte se, spodní holý "kmínek" vám časem obroste, případně z půdy vyraší výmladky, které vytvoří kmínky nové. Zkrátka wistárie bude dole huňatá, až vám to nebude milé. Chce to ovšem trpělivost, někdy se příznivého výsledku dočkáte až za několik let. Přinejhorším můžete kmínek zakrátit kousek nad zemí - wistárie ochotně obrazí (ale s tím bych opravdu počkal).
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika