Vadnoucí výhony clematisu



silvie - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (128) - 60.2 (?) 
7.7.2011 18:44, zobrazeno: 6732x

Dobrý den, prosím poraďte, co se to děje s mým clematisem.Je to plnokvětý clematis, koupený letos na jaro, krásně rostl, nasadil poupata a kvete, před pár dny začaly vadnout v horní části výhonky i s poupaty.Jsem z toho nešťastná a nevím si rady.Nejdřív jsem si myslela, že má málo vody, ale tím to není, je zaletý a výhonky vadnou čím dál víc.Prosím poraďte! Taky by mě zajímal název tohoto druhu clematisu.Moc děkuji za každou radu! Marie






Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
terez.ka - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (84) - 247.10 (?), 23.3.2012 11:23

Svěsí-li plamének najednou listy a výhony a ty začínají hnědnout a odumírat, je napaden „klematisovou chorobou“ - vadnutím plaménku. Je způsobeno bakteriemi, které ucpávají cévní svazky, takže výhony vadnou a odumírají.

Jakmile se objeví první příznaky, seřízněte rostlinu až u země. Zpravidla po nějakém čase opět obrazí ze spících podzemních oček. Prevence: Vyvarujte se každého poškození výhonů (např. požerků slimáků), udržujte listy a výhony pokud možno suché, chraňte rostlinu před přemokřením a odstraňujte příliš hustý porost u úpatí rostliny a také staré listy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Marie 60 - (26) - 141.8 (?), 13.9.2012 18:15

Letos se mně stalo s clematisem stejné jako loni, část clematisu začne uvadat, pak zčerná.Nestane se tak s celou rostlinou jen vždy jedná část.Letos už podruhé, poprve jsem odumřelý zčernalý výhon odstranila až u země, clematis po nějaké době začal znovu obrůstat, byl zdravý pěkný, teď se s nim stalo totéž, nejdřív uvadal, pak listy i stonek začal černat.Polovina je dobrá a na té stejné straně zčernalá.Myslíte, že se jedná o tuto,,clematisovou chorobu",jak popisuje paní terez.ka?Proč vždycky se to stane na stejné straně clematisu a není tím zasažená celá rostlina?Prosím, zkuste poradit! Jedná se o clematis plnokvětý, jiné to nedělají.Děkuji za rady!





Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika