Čím nechat popnout opěrnou zeď?



host - 72.73 (?) 
6.9.2016 12:49, zobrazeno: 5161x

Dobrý den,

chtěl bych se poradit, jestli uvažuji správně. Na zahradě jsem z určitých důvodů postavil 1,25 m vysokou a cca 11 m dlouhou opěrnou zeď ze ZB 20. Zeď jsem penetroval a natáhl flexy lepidlem s perlinkou. v tuto chvíli řeším oplechování pozinkovou sříškou. Pak se chystám v terase nad zídkou udělat cca 1m široký pás, a do něj vysázet nějaké "plazivé" rostliny, ideálně neopadavé, stále zelené. Splňuje tuto podmínku skalník? Bude se pnout i směrem ze zdi dolů? Jak hustě vysazovat? nějak speciálně připravit půdu před výsadbou? Můžu použít do horního pásu folii a mulčovací kůru? je možné zkombinovat více druhů, tak aby vytvořily po zakořenění jakousy mozaiku, nebo bude dominantnější druh utlačovat ten druhý.. A aby těch otázek nebylo málo - na dolní terase pod zdí je mezi chodníkem a zdí 80 cm pás, je možné do něj vysadit např stromkový rybíz, angrešt, jostu? nebude popínavá rostlina bránit jejich růstu? Děkuji moc za jakoukoliv radu k mým otázkám.


Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host - 48.212 (?), 6.9.2016 15:23

Abychom si upřesnili terminologii, vy se nezajimate o popinavku, ale o previslou rostlinu. Obávám se, že skalniky vám budou hodně trčet do prostoru.

Na vašem místě bych zasadila skutečnou popinavku až za ty josty a rybizy. Mam popinavky ráda a mam jich po zahradě (ploty, zdi) mnoho, ale musim rict, že pokud mi nezáleží na kvetech ale jen na popnuti nevzhledneho mista, nejvíc se mi osvědčilo obyčejné psí vino. Trva asi 2-3 roky, než se zakoreneny řízek pořádně ubydli, ale pak jede - mnohametrove přírůstky vetvi za rok. Listí je jemné, na podzim nádherně zbarvene a rostlina se dobře drží opory, tedy plazila by se vám po té zdi, nemá tendenci trčet příliš do prostoru.

Nahoru si klidně dejte ty skalniky nebo treba nízké jehlicnany, pokud nevyberete nějaké extra choulostivé druhy, nemusíte pudu nijak upravovat, tyto rostliny jsem sazela do hliny plné keramickych střepů a všemožných odpadků v menším prudkem svahu, kde nesla puda vycistit ani zavezt (asi jste měli na zahradě neco podobného, nez se postavila ta zeď) a daří se jim tam výborně. Klidně můžete použít mulčovací kůru, fólií osobně nemam ráda, protože jak se jednou položí, už se se zahonem nedá moc manipulovat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 48.212 (?), 6.9.2016 15:40

P.S. v zime, kdyz opadají listy, vyjimala by se na světlé zdi hezky síť holych větví psího vina. Také by se tam hodil stalezeleny brectan, ale nemá rád plné slunce a roste pomalu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 72.73 (?), 8.9.2016 11:51

děkuji
 moc za Vaši reakci a radu, nakonec dám přeci jen přednost stále zelenému skalníku, ale asi vzhledem k prostorové "náročnosti", jak píšete, vynechám ve spodním pásu ovocné keře...

M

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika