Břečťan na starou zeď stodly?



host - 22.1 (?) 
25.4.2013 7:37, zobrazeno: 4773x
Dobrý den Zdravím místní odborníky a věřím, ze alespoň částečně rozseknete můj dotaz. U naší zahrady máme starou stodolu, která má neomítnuté zdivo a jelikož jsme se rozhodli vykácet staré ovocné stromy, které již téměř neplodily, celá zeď se tím odhalila a nevypadá to vůbec hezky. Jelikož jde o plochu cca. 150m2 nepřipadá jakákoliv rekonstrukce v úvahu. Napadlo mě, že nejjednodušším způsobem bude ji zakrýt nějakou popínavou rostlinkou, čímž se zdivo zakryje, jenže po přečtení několika fór a článků si nejsem jist, zdali je to dobry nápad. Stodola má kamenné základy a silné (cca 60cm) nosné pilíře, jenže prostor mezi pilíři byl v dřívějších dobách zřejmě vyplněn nějakými trámy, které předci zbourali a nahradili ji zídkou. A to zídkou doslova! Zeď je od základů do výšky 3m silná 20 - 30cm, ovšem zbytek zdi je již totálně odflaknutý. Zdivo je zde kladeno na delku jedné cihly s mezerami, kterými je vidět skrz. Zeď je křivá jako blázen a místy i popraskaná. Dočetl jsem se, že brečťan je velmi agresivní a po ujmutí se, dokáže prorůst všemi spárami a tím zdivo i narušit, což bych nerad. Popřípadě existuje jiná alternativa, nebo jiný nápad. Již předem děkuji za odpověď.
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host - 152.34 (?), 25.4.2013 13:23

Břečťan má kořínky, které dokáže procpat ledaskam. Třeba poškozené omítce rozhodně nepomůže. Zda by nějak dokázal narušit statiku zdi si netroufám odhadnout. Ale další věcí, se kterou je třeba počítat, je hmotnost takové rostliny, která může být časem značná (za mokra ještě vzroste). Máte-li pochybnosti, zeptejte se raději statika.

Berte také v úvahu, že břečťanu nesvědčí sluneční úpal (pokud ze zeď na jih) a že mezi popínavými rostlinami není srovna rekordmanem v rychlosti růstu. Co třeba předsadit řadu sloupovitých stromků?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 179.184 (?), 27.4.2013 20:18

Statiku celé budovy by narušit neměl, nosné zdi apod. jsou hodně silné a vypadají stabilně. Jde mi spíš o ty dodělávané, ty jsou dost odbyté a mám obavu, aby se jejich stav ještě nezhoršil. Nadruhou stranu, jediné co toto stavení do dvaceti let čeká bude její srovnání se zemí. Opravovat ji by bylo úplné šílenství.

Zeď je orientována severovýchodním směrem, spíš ale více tím východním, takže zde by snad problém být nemusel. Předsazené stromky jsou dobrý nápad k zamyšlení, ovšem dokud budou jednu část kolem stodoly obývat slepičky, tak to asi nebude úplně nejlepší řešení. Pomalé tempo růstu břečťanu by mi ani tak nevadilo, alespon se nebude muset tolik hlídat, aby nezarůstal kam nemá.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika