Aloe kaktus



host - 164.195 (?) 
3.1.2018 12:33, zobrazeno: 4790x

Dobrý den, 

chtěla bych se zeptat, dostala jsem aloe kaktus, mám jej v kanceláři, před Vánoci jsem jej zalila, avšak když jsem se vrátila z dovolené, spodní listy jsou tmavě hnědé, zbylé listy žloutnou. Nemáte nějaké zkušenosti? Budu ráda za každou radu. Děkuji

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Walter - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1252) - 168.21 (?), 3.1.2018 13:31

zřejmě jste zalila příliš, zkuste omezit zálivku a nechat zeminu trochu proschnout

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Jiří Janča - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1577) - 244.99 (?), 3.1.2018 14:01

Vyklepněte ji z květináče, odstraňte všechnu zem a podívejte se na kořeny. Jestli jsou černé, uhnilé, nechte ji stát nasucho v květináči dokud se neukáží bílé špičky nových kořenů a poté ji zasaďte do země pro sukulenty. Aloe v zimě téměř nezalévejte, není popsán případ, že by v zimě uschla...laugh

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 89.121 (?), 21.1.2020 23:00

Ano většina lidí to myslí dobře, takže radši na 2 týdny zalijí, i víc a většinou to má smysl, ale u aloe jako i u kaktusů jsou 2 týdny ve stojaté vodě ničivější než celý rok bez vody, kořenů i substrátu pro vzrostlé i sazenice --(1 spodní list má dost vody a živin na víc než měsíc přežívání i u 5-10 listé sazenice i větších a zvládne i ve středu vyrůst špičky i několika nových listů, vykvést nebo vyhnat výhon).

Jinak oproti kaktusům dokáže ve veg. aktivním stavu v přirozených podmínkách typu polosluného teplého "jara" využít vyšší vlhkosti pro rychlý růst, ale ve stojaté vodě to nedá nikdy, obzvlášť ve stavu veg. klidu způsobeným zimou nebo i horkem, nebo v nepřirozených podmínkách za oknem kde má něčeho přebytek a něčeho nedostatek oproti přir. prostředí.

Jinak pokud rostlina začne hnít nebo má hnědé listy nebo nějaké mokvavé měkké části je nejlepší všechny neživé napadené části odstranit, pokud je napaden i kmínek tak odříznout vše dokud nezbude jen 100% živá tkáň, i konce listů na spodu kmínku pokud jsou napadeny, ty normálně chrání kmínek když jsou suché a světlé, ale napadené části by i po přesušení mohli znovu snadno vyvolat hnilobu. 

To co zbyde nechat alespoň týden zaschnout a teprve pak zasadit do vlhkého substrátu s dobrou vzdušností (50%+ písek, štěrk), dát pozor zezačátku na spodní živé listy nebo poranění na kmínku při kontaktu s mokrou hlínou, aby nezačlo opět hnití.

Zezačátku na kořenění do spodu i hojení je lepší zalévat po vyschnutí do podtácku a nechat substrát vodu nasáknout aby nezbyla dole žádná. (u vzrostlejších toto zalévání podporuje tvorbu výhonů na kořenech a podzemní části kmene)

Vždy a nejenom u aloe se vyplatí i v nepřirozeném prostředí u nepřirozeně rostoucí nebo pěstované rostliny dodržovat podmínky a jejich poměry v roku co nejvíc podobné přirozeným nebo těm co ona rostlina vnímá a reaguje na ně. 

Pro většinu aloí je přirozený veg klid v zimě a v létě (zima+sucho, horko+sucho) a veg. aktivní růst (teplo, vlhko, polostín), s tím že pro většinu druhů a oblastí výskytu jsou některá období různě dlouhá, chybí nebo převažují. A mají vliv na velikost rychlost růstu odolnost i obsah látek, atd.

Např: i při nadměrném dešti nebo zatopení v přírodě se voda navíc vsákne nebo sluncem a větrem odpaří a s několikatýdení stojatou vodu nikdy nepřišla do kontaktu, stejně jako za oknem v zimě má při 8 hodinách světla teplo jako v létě - což by v přírodě nenastalo a rostlina reaguje jako na pohromu a sazenice věnuje všechnu energii tvorbě výhonů než růstu, nebo roste vytáhlým způsobem - myslí si že chybějící světlo způsobil např: zával nebo něco na ni spadlo... atd. Na bažinu, stojatou vodu a hnilobu reaguje jako asi žirafa na antarktickou zimu - tak moc neznámé a nepřátelské podmínky ji zničí dřív než je vůbec zaregistruje a vytvoří nějakou strategii přežití, i když právě ty v podobě pouště zapříčinily vznik dnešní aloe s vlastnostmi opačnými než její předchůdce i když vše ostatní podlehlo..

tm1ra@seznam.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Podklad dlažby na terasu22.4.2024
Výběr hliníkové pergoly od A do Z22.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika