Aloe kaktus



host - 164.195 (?) 
3.1.2018 12:33, zobrazeno: 4768x

Dobrý den, 

chtěla bych se zeptat, dostala jsem aloe kaktus, mám jej v kanceláři, před Vánoci jsem jej zalila, avšak když jsem se vrátila z dovolené, spodní listy jsou tmavě hnědé, zbylé listy žloutnou. Nemáte nějaké zkušenosti? Budu ráda za každou radu. Děkuji

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Walter - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1252) - 168.21 (?), 3.1.2018 13:31

zřejmě jste zalila příliš, zkuste omezit zálivku a nechat zeminu trochu proschnout

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Jiří Janča - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1575) - 244.99 (?), 3.1.2018 14:01

Vyklepněte ji z květináče, odstraňte všechnu zem a podívejte se na kořeny. Jestli jsou černé, uhnilé, nechte ji stát nasucho v květináči dokud se neukáží bílé špičky nových kořenů a poté ji zasaďte do země pro sukulenty. Aloe v zimě téměř nezalévejte, není popsán případ, že by v zimě uschla...laugh

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 89.121 (?), 21.1.2020 23:00

Ano většina lidí to myslí dobře, takže radši na 2 týdny zalijí, i víc a většinou to má smysl, ale u aloe jako i u kaktusů jsou 2 týdny ve stojaté vodě ničivější než celý rok bez vody, kořenů i substrátu pro vzrostlé i sazenice --(1 spodní list má dost vody a živin na víc než měsíc přežívání i u 5-10 listé sazenice i větších a zvládne i ve středu vyrůst špičky i několika nových listů, vykvést nebo vyhnat výhon).

Jinak oproti kaktusům dokáže ve veg. aktivním stavu v přirozených podmínkách typu polosluného teplého "jara" využít vyšší vlhkosti pro rychlý růst, ale ve stojaté vodě to nedá nikdy, obzvlášť ve stavu veg. klidu způsobeným zimou nebo i horkem, nebo v nepřirozených podmínkách za oknem kde má něčeho přebytek a něčeho nedostatek oproti přir. prostředí.

Jinak pokud rostlina začne hnít nebo má hnědé listy nebo nějaké mokvavé měkké části je nejlepší všechny neživé napadené části odstranit, pokud je napaden i kmínek tak odříznout vše dokud nezbude jen 100% živá tkáň, i konce listů na spodu kmínku pokud jsou napadeny, ty normálně chrání kmínek když jsou suché a světlé, ale napadené části by i po přesušení mohli znovu snadno vyvolat hnilobu. 

To co zbyde nechat alespoň týden zaschnout a teprve pak zasadit do vlhkého substrátu s dobrou vzdušností (50%+ písek, štěrk), dát pozor zezačátku na spodní živé listy nebo poranění na kmínku při kontaktu s mokrou hlínou, aby nezačlo opět hnití.

Zezačátku na kořenění do spodu i hojení je lepší zalévat po vyschnutí do podtácku a nechat substrát vodu nasáknout aby nezbyla dole žádná. (u vzrostlejších toto zalévání podporuje tvorbu výhonů na kořenech a podzemní části kmene)

Vždy a nejenom u aloe se vyplatí i v nepřirozeném prostředí u nepřirozeně rostoucí nebo pěstované rostliny dodržovat podmínky a jejich poměry v roku co nejvíc podobné přirozeným nebo těm co ona rostlina vnímá a reaguje na ně. 

Pro většinu aloí je přirozený veg klid v zimě a v létě (zima+sucho, horko+sucho) a veg. aktivní růst (teplo, vlhko, polostín), s tím že pro většinu druhů a oblastí výskytu jsou některá období různě dlouhá, chybí nebo převažují. A mají vliv na velikost rychlost růstu odolnost i obsah látek, atd.

Např: i při nadměrném dešti nebo zatopení v přírodě se voda navíc vsákne nebo sluncem a větrem odpaří a s několikatýdení stojatou vodu nikdy nepřišla do kontaktu, stejně jako za oknem v zimě má při 8 hodinách světla teplo jako v létě - což by v přírodě nenastalo a rostlina reaguje jako na pohromu a sazenice věnuje všechnu energii tvorbě výhonů než růstu, nebo roste vytáhlým způsobem - myslí si že chybějící světlo způsobil např: zával nebo něco na ni spadlo... atd. Na bažinu, stojatou vodu a hnilobu reaguje jako asi žirafa na antarktickou zimu - tak moc neznámé a nepřátelské podmínky ji zničí dřív než je vůbec zaregistruje a vytvoří nějakou strategii přežití, i když právě ty v podobě pouště zapříčinily vznik dnešní aloe s vlastnostmi opačnými než její předchůdce i když vše ostatní podlehlo..

tm1ra@seznam.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika