Zloutnuti a usychani listu rajcat v pude s ulezelou mrvou - obrazek



kreketuse - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (464) - 241.217 (?) 
26.7.2018 20:55, zobrazeno: 4086x

je to nasledek prekyseleni pudy ve skleniku od hnoje?

minule roky se toto nedelo


Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Registrovanýuživatel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (407) - 218.212 (?), 26.7.2018 22:26

Plísen bramborová.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 168.103 (?), 26.7.2018 23:04

plíseň bramborová to není, spíš bych se přiklonil k souboru houbových chorob označených jako vadnutí rajčat. Napadá listy odspodu rostlin, ve sklenících, častěji při pěstování na stejném místě,... Walter

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
kreketuse - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (464) - 156.17 (?), 26.7.2018 23:41

to vypada na to druhe "houbove zloutnuti", takze rychla vysadba tech samych je na nic, ale vrazit tam divoke rajce by as nebylo na skodu...

Z bakteriálních chorob je nejzávažnější bakteriální vadnutí rajčete způsobené Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis (syn. Corynebacterium michiganense). Také se jedná o karanténní chorobu, napadající rostliny z rodu Solanum, zejména skleníkové porosty rajčat.
Primárním příznakem je náhlé vadnutí jednotlivých lístků na jedné straně lichozpeřených listů (tzv. unilaterální vadnutí), které následně usychají a hnědnou. Poté vadnou a usychají celé listy, jednotlivé lodyhy a nakonec celé rostliny. Pokud rozřízneme lodyhu je viditelné zhnědnutí cévních svazků, při stisknutí lodyh vytéká bakteriální sliz. Uvnitř plodů (pronikne – li do nich patogen svazky cévními) se mohou tvořit dutiny. Někdy se na povrchu plodů objevují hnědé skvrny se světlým dvorcem, tzv. ptačí oka. Bakterie může přezimovat v napadených posklizňových zbytcích (2 – 3 roky), ale šíří se zejména semeny a mechanicky šťavou (při vyštipování postranních výhonů).
Nejlepším preventivním opatřením je používat kvalitní osivo, prosté nákazy. Vhodné je také získávat semena kvašením plodů a následně ošetřit 3 % roztokem kyseliny vinné. V zahraničí jsou povoleny postřiky antibiotiky, velmi dobrý baktericidní účinek mají fungicidy na bázi mědi, cínu a dialkyldithiokarbamidany (např. Thiram – TMTD).
Vadnutí a žloutnutí listů je také příznakem některých houbových chorob, způsobených např.Verticillium albo – atrum, V. dahliae, Fusarium oxysporum a Didymella lycopersici (rakovina rajčete). Ochranou proti těmto chorobám je pěstování odolných odrůd (např. ´Eskort´, ´Semarol´ – keříčková rajčata rezistentní vůči fuzariovému i veticilliovému vadnutí, z tyčkových pak např. ´Marfa´ F1, ´Aranca´ F1) a dodržování osevního postupu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Registrovanýuživatel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (407) - 218.212 (?), 27.7.2018 0:04

Tak to mám taky, říkám tomu plíseň bramborová, podle mě ty různý nemoci vypadají všechny stejně a názvy si vymýšlí chemici aby prodali víc druhů přípravků. laugh

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 184.133 (?), 27.7.2018 7:38

Nedokážu posoudit, co je na těch už suchých listech vzadu, ale tohle ani na plíseň, na septoriózu nebo olivově hnědá skvrnitost nevypadá. Prakticky žádné houbovky se neprojevují tím, že by se při nich ztrácela, z listu "odcházela" listová zeleň, že by na listu zůstávaly tmavší "žebra". To je spíše projev nedostatku živin, pohyblivých živin, tedy z řady N, P, K, Mg a možná i nějakých stopových prvků. Jestli dáváte jen hnůj, začne se časem nedostávat i vápníku. Ale pokud chcete bojovat proti plísním tak proti nim bojujte. Ale na druhou stranu byste taky měli znát i další, jako jsoufyziologické choroby či moderně zvané abiotické poruchy. My tomu říkáme jednostranně vypráskaná půda. Možná se v ní meziročně zvyšuje obsah humusu z uleželého (vylouhovaného) hnoje, ale pokud se nedodávají další živiny, tak musíte snížit počet rostlin na jednotku plochy, nekombinovat rajčata se žrouty živin jakými jsou okurky, brukvovitá zelenina, papriky. Hnůj nepřekyselí, naopak dík němu má půda pufrující vlastnosti, hůře se zakyseluje nebo zasoluje. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
kreketuse - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (464) - 156.17 (?), 27.7.2018 23:24

cim takovou pudu dopraskat do dobreho stavu slozeni? hnuj tam sel po mnoho letech, pred tim se spis granulovalo nejakym umelym hnojivem

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika