Zelenina pre prežitie



Stránky: 1,  2,  3,  4,  5   
host - 144.174 (?) 
25.4.2015 12:25, zobrazeno: 29789x

Dobrý deň, som začínajúci buschcraftťák - zaujímam sa o prežitie v prírode. Chcel by som sa Vás spýtať na typ zeleniny, ktorá najviac nasíti, je skladná po celý rok až na ďalší výsev a je s ňou najmenej práce.

Zemiaky sú fajn až na to, že sa musia tepelne spracovať aby boli jedlé. Rozmýšlam nad kalerábom, quakom ale moc ich nepoznám, nie som záhradkár, ešte som nič nepestoval. Ďakujem za Vaše typy a rady.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
giovanim - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (76) - 153.81 (?), 25.4.2015 13:14
napr. cukety rychlo rastu a aj dost velke plody...
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 240.105 (?), 25.4.2015 19:41

Dýně. Ne typ Goliáš, ale malé Hokkaido, typ Liscia, Acorn... Úprava do sytých polévek, v kostičkách do zelenenových polévek, místo přílohových brambor, jako kaše, zapékaná s náplní i bez, pečená na kousky, náplň na sladké i slané koláče, nadstavení mletých mas, do omáček k zahuštění, dětská strava..., ale pro vás bude možná použitelná - je docela chutná i syrová (některé jako méně sladká mrkev, jiné víc oříškové). Skladovatelnost v teplé a suché místnosti, u někoho téměř do další úrody, my je snědli vždycky všechny do konce února. Dá se krájet po částech a nechat v kuchyni, povrch oschne, nekazí se. Spousta odrůd, projděte si diskuze. Průkopníkem je asi oranžové Hokkaido, i když podle fajnšmekrů dávno překonané jinými.

Cukety mají podobné nároky, ale se skladovatelností si teda nejsem tak jistá. A k té velikosti - ano, dají se dopěstovat polena, kdysi, když se to ukázalo v Receptáři, tak u nás na vesnici všichni soutěžili, komu narostou větší. Ale chuťově odpad, cukety se mají jíst mladé, křehké, třeba 20 cm.

Na přežití možná ještě topinambur, ten se dá vyrývat postupně, pokud vím, jí se i syrový. Nějaké odrůdy zimního zelí, i když nevím, kolik to dodá výživy. Jakon se dá jíst syrový, batáty spíš tepelná úprava, stejně tak jak další zapomenuté nebo ne moc známé zeleniny.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
JendaV - (20) - 178.162 (?), 25.4.2015 21:17

Topinambur je výborný jako doplněk, ale ne jako hlavní kalorická potravina, protože jeho hlavní zásobní látku - inulin - člověk neumí strávit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 7.21 (?), 7.4.2017 18:37
KALORICKÁ HODNOTA TOPINAMBURU JE ASI 331,9KJ, BRAMBOR MÁ ASI 339KJ. Dá se to zjistit v různých výživových poradnách.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 202.142 (?), 7.4.2017 18:47
((Na 100 gramů samozřejmě))
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 144.174 (?), 26.4.2015 11:34

Ďakujem za obsiahlu odpoveď. Smiem vedieť prečo nie typ Goliáš?

Čítal som, že Hokkaido sa rozosieva viac než meter od seba, ale neviem ako hlboko a kedy sa seje. Pokiaľ viem plody sa vyberajú v ôsmom mesiaci, opravte ma ak sa mýlim.

Smiem vedieť PREČO podla fajnšmerkrov je hokkaido prekonané inými dýňami a akými??

Čítal som niečo o vodnici (okrúhlica), že vraj sa pestuje bežne v zahraničí, ale nie som si istý či sa môže jesť surová a tiež neviem ako je na tom so skladovateľnosťou...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 138.131 (?), 26.4.2015 12:12


hokkaido a podobné dýně, jsou moučnaté, hodí se na polévky, rozmixované na kaše, upečené místo brambor, i kandování.

Goliáš se hodí víceméně jen na kompot a kandování a jako krmná dýně/ já trochu nakanduju, a jinak ji pěstuju pro slepičky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 157.239 (?), 26.4.2015 12:56

Z g.dýně navíc džem a zelí-nasladko i nakyselo.  Zasyrova-melouny, v dobr. skl. podm. vydží opravdu dlouho, napuštěné např.tuzemákem potěší nejen dětičky.cheeky S.P.,Ch.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 240.105 (?), 26.4.2015 13:11

Asi tak, proto jsem to psala. Goliáš je prostě hromada hmoty, ale na dlouhé uchování bez tepelných úprav a také konzumaci za syrova případně nějak jednoduše upravenou (předpokládám, že při přežití musíte používat aspoň oheň a i když není hrnec, tak aspoň něco opéct v popelu nebo na kameni) to není. U malých dýní je šance, že je po dozrání a oschnutí můžete někam dobře uložit, začnete konzumací mírně poškozených, ty naprosto zdravé vám pak vydrží dlouho. Goliáš je obr, jak do ní jednou říznete, budete to muset zpracovat rychle. (Stále se na to snažím nahlížet z hlediska nějakého primitivního jednoduchého přežití.) V noci mě pak napadla ještě dýně olejná, která se pěstuje pro semena - ta nemají tvrdé obaly a po vysušení jsou zdrojem hodnotných látek. Dužnina se dá jíst, ale nic moc, pěstuje se pro ta semena. Z malých tykví ještě špagetová dýně, dá se péct v popelu, dužnina se po tepelné úpravě rozpadá na vlákna - špagety. Ale hitparáda to zas není. Jedla jsem ještě "okrasnou" Baby Boo, i syrovou, tu mám letos i vysetou znova, to je jednoporcovka na pečení, Sweet Dumpling, Acorn, Serpentine, praktická Liscia se semeny ve spodní části, Hokkaido oranžové a jeho příbuzné, těch už je na trhu hodně. Letos mám vysazené od Sema z kolekce Směs barev - tři barevné odrůdy Hokkaida a nově Muscade de Provance či jak se to píše. Předpěstovávám doma v kelímku, hloubka dva tři cm, ven dávám po zmrzlých, kamkoli se mi to na zahradě vejde. Něco zakrátím potom třeba po dvou metrech, rozvětví se, něco nechám. Něco leze po konstrukci nahoru, něco přepadává z vyvýšených záhonů dolů... v každém případě mají tendence zabrat si hektar plochy, pokrýt všechno svými listy a když mají hlad a žízeň, tak si šlahouny přikoření po cestě.

Cukety jíst syrové jen mladé, patizon spíš tepelná úprava.

Syrová vodnice je dobrá a chutná, dá se koupit v obchodě (Kaufland, Globus), různé odrůdy, nám chutná. Tuřín (po našem kvaka) je takový horší, pěstovalo se to spíš pro dobytek, syrové nic moc, podle odrůdy, znalec nejsem.

Z takových pozapomenutých mě napadl ještě sevlák zeleninový -cukrový (Sium sisarum), jak se to řekne slovensky mi neporadil ani strejda Gůgl. Taky spíš na tepelnou úpravu. Nenáročný je Hadí mord španělský = černý kořen (Scorzonera hispanica), ale je to na tepelnou úpravu. Z kořenových zelenin kromě zmiňované mrkve i pastinák (Pastinaca sativa), syrový i tepelně upravený.

Postupně lze sklízet i pórek, jsou odrůdy, co lze nechat přes zimu v zemi a postupně vybírat, nevím, nemám ověřeno. Růžičková kapusta totéž, ale v zimě byla plná breberek. Nicméně zdravá. Kedluben Gigant, dělá velké koule, ale pěstovali jsme to pro dobytek. Ředkev setá bílá - Daikon - ne naše malé bílé ředkvičky, syrová i na tepelnou úpravu.

Potom už jenom suché - všechny možné fazole, bob zahradní s velkými semeny, hrách dřeňový. Do čočky bych nešla, nízký a nestabilní výnos. Strýc pěstuje pohanku, tu já si taky radši koupím. Cizrnu taktéž. Slunečnice na semeno, nenáročná, ale potřeba uhlídat před ptactvem. Ořechy lískové i vlašské. Víc mě teď opravdu už nenapadá.

Co jak pěstovat si najdete i na tomto foru, diskuzí je tu dost o kde čem. Použijte vyhledávací políčko vlevo v nabídce. Hodně zdaru.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů10:55
Nářadí pro průklest vysokých stromů9:50
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika