Zakrnění kořenového systému



host - 28.103 (?) 
20.12.2021 8:48, zobrazeno: 386x

Zdravím,

zajímalo by mě jestli může kořenový systém časem degradovat? Pominu-li nadměrné zalévání atd. Řekněme, že budu mít mnoho sazeniček a vlivem špatného počasí se nevysadí. Bude-li rostlinka delší dobu zasazena v párty kelímku, nemůže se vlivem místa, kterého není moc kořenový systém poškodit? Jak je to s barvou kořenů? Většinou, když rostou nově tak jsou bílé. Nyní jsou po delší době hnědé (resp. na okrajích jsou hnědé - mám průhlédné párty kelímky...)

Díky

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2755) - 208.138 (?), 20.12.2021 11:51

Ano, kořenový systém bude nejspíš při nedostatku místa a živin degradovat. Jednak se kořínky "zauzlují", tedy vytvoří celkem kompaktní celek, který pak zhoršuje a zpomaluje rozvoj kořenového systému po přesazení na konečné stanoviště. A také některé kořínky nedostatkem živin pravděpodobně odumřou. Je ale nepravděpodobné, že by se rostlina pak neujala, jen jí to déle trvá a případně pak neprospívá optimálně.

Z tohoto důvodu pikýruji rajčata i papriky do nejméně půllitrových objemů. Ale mnoho zahrádkářů používá také párty kelímky - jsou 200 nebo 250 ml? - z důvodů nedostatku prostoru a také jim to funguje. Tam bych asi v případě zpoždění výsadby uvažoval o přesazení do něčeho většího.

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika